Jak pěstovat jedlou mochyni: Lampionky ukrývají sladkokyselé plody
Jedlou mochyni neboli mochyni peruánskou pěstujeme u nás jako jednoletou rostlinu, na které vyrůstají drobné lampionky ukrývající plody sladko-kyselé chuti. Tyto kuličky obsahují větší množství vitamínu C a také minerálních látek. Poradíme, jak mochyni pěstovat.
Plody mochyně sbíráme tehdy, když lampiony začínají usychat, plody uvnitř jsou zralé a sytě zbarvené. Ze zralých plodů můžeme připravit kompoty a džemy, nebo je konzumovat čerstvé. Usušené plody se skvěle hodí do čajových směsí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pěstovat jedlou mochyni?
Pěstování této rostliny je velmi nenáročné. Sklizeň provádíme v září. Bobule můžeme uskladnit v suchu a chladu - vydrží ke konzumaci ještě pár měsíců.
- Semínka pro pěstování sazeniček je třeba vysévat v únoru nebo březnu. Máme také možnost koupit již předpěstované sazeničky.
- Do zahrady rostliny vysazujeme až během května, kdy už nehrozí přízemní mrazíky.
- Mochyně mají rády hodně živin, tudíž bychom měli před sázením zeminu vždy prohnojit.
- Místo vybíráme především na jižní straně, mochyně miluje teplo a sluníčko.
- V průběhu července a srpna se mochyně rozroste a rozvětví a je třeba ji přivázat k opoře (třeba k bambusové tyčce), případně vyštipovat podobně jako rajčata, aby hlavní kmen zesílil.
Mohlo by vás zajímat
Mochyně je velmi nenáročná rostlina k pěstování a její plody pro zpestření jídelníčku za to rozhodně stojí. Stala se jedlá mochyně vaším favoritem? Napište nám vaše zkušenosti do komentáře.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 16 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Vyštipování rajčat: Poradíme vám, jak si zajistit krásnou úrodu bez zbytečných ztrát
Nejmenší exotické ovoce na světě: Physalis chutná jako jahody a ananas, kumquat je jako mini pomeranč, co se jí se slupkou
Physalis neboli mochyně peruánská: Znáte tyto jedlé lampionky, které jsou silným antioxidantem?
Komentáře