Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Každou zimu se nabídka tropického ovoce v obchodech rozšíří i o méně známé druhy. Kolem těch však mnozí projdou téměř bez povšimnutí, protože netuší, k čemu by mohlo být dané ovoce v kuchyni využito.

Mnohé cizokrajné ovoce už u nás natolik zdomácnělo, že ho bereme jako samozřejmost - např. vždy dostupné banány, oblíbené avokádo nebo třeba citrony a pomeranče. Je však spousta ovoce, které u nás není až tak známé.

Tropické ovoce v kuchyni

S našimi tipy už budete vědět, k čemu tropické ovoce využít:

  1. Dračí ovoce můžete znát i pod názvem pitahaya. Má jemnou, sladkou chuť s nádechem kyselosti. Jíst se dá lžičkou stejně jako kiwi (plod rozpůlte a poté vydlabejte dužinu). Nejčastěji se jeho dužina používá do ovocných salátů, smoothie, ale také do dezertů nebo jako ozdoba studeného pohoštění.
  2. Opuncie je jinak známá jako indiánský fík nebo nopál. Plod se musí oloupat, jedlá je pouze dužina. Chuť je sladkokyselá, velmi podobná fíkům. Přidává se do ovocných salátů, limonád, džemů, ale také do smoothie.
  3. Liči čínské má pevnou nejedlou slupku, po jejímž odstranění uvidíte uvnitř plodu jedno nejedlé semeno, které obklopuje šťavnatá dužina, nasládlá s kyselkavým „ocáskem“. Liči se jí jen tak na chuť, lze z něj připravit i kompoty nebo dužinu sušit. Rozmixované je skvělým přelivem na pudinky a jiné dezerty.
  4. Mango má jedlou pouze dužinu, slupka ani jeho plochá pecka se nejí. Je velmi sladké. Podává se čerstvé nebo grilované jako příloha k sýrům i masu. Použít ho lze také k přípravě salátů, smoothie, čatní nebo jako ozdobu dezertů.
  5. Physalis, mochyně nebo třešeň Inků, pod všemi názvy lze najít malé kulaté plody zahalené v kališních lístečcích. Chuť je vzdáleně podobná citrusům. Jí se celý plod bez lístků a stonku. Využívá se do ovocných salátů, marmelád, ale jíst ho lze jen tak samostatně. Je krásnou ozdobou pokrmů, dezertů i koktejlů.

Jaké tropické ovoce je vaším favoritem a co z něj připravujete? Podělte se v komentářích o vaše tipy.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více