Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejmenší exotické ovoce na světě: Physalis chutná jako jahody a ananas, kumquat je jako mini pomeranč, co se jí se slupkou
Zdroj: Freepik, azerbaian_stockers

Physalis a kumquat jsou druhy exotického ovoce na první pohled velmi podobné, překvapí však odlišností chuti. Díky zvýšené poptávce po ovoci z teplých krajů, které je v zimě dostupnější, tyto netradiční zásobárny vitamínů můžeme sehnat v téměř každém supermarketu.

Physalis neboli mochyně peruánská

Druhové jméno mochyně, také známé jako physalis nebo židovská třešeň, napovídá o domovině rostliny, kterou je Jižní Amerika. Na pultech obchodů mochyni poznáte bezpečně podle typických usušených lístků ve tvaru lampionku, ve kterých je ukrytý žlutooranžový plod. Internetový portál healthline.com, který se věnuje zdravotním benefitům potravin, přisuzuje plodům physalis silné antioxidační a imunitu posilující účinky díky vysokému obsahu vitamínu C. Ten je je obzvláště v období chřipek a nachlazení důležité doplňovat pravidelně.

Zralost plodů se pozná podle barvy, která musí být žlutooranžová. Při koupi dejte pozor na lístky, které by měly být suché, lehce průhledné, bez tmavých skvrn.

Jak chutná physalis?

Při prvním vyzkoušení tohoto estetického exotického ovoce vás překvapí chuť připomínající jahody a ananas současně.

Plody mochyně se často používají jako dekorace nejrůznějších dezertů, koktejlů, salátů a jednohubek, dají se ovšem přidat i do tvarohových a jogurtových krémů, snídaňových kaší nebo smoothie. Připravuje se z nich také skvělý sladkokyselý džem nebo se dají kompotovat.

Mochyně v čokoládě

Jemná jahodová chuť je vynikající v kombinaci s čokoládou, do které lze plody obalit. Tmavou nebo bílou kvalitní čokoládu jednoduše rozpusťte ve vodní lázni, lístečky physalis zakruťte tak, aby se odkryl celý plod a ten do čokolády namočte. Nechte zaschnout na pečicím papíru a použijte třeba jako ozdobu dezertu.

Exotická salsa k masu

Z plodů mochyně připravíte i báječnou salsu k pečenému nebo grilovanému masu. Na lžíci másla nechte zpěnit 1 nadrobno nakrájenou cibuli, zaprašte lžící hladké mouky a umíchejte tmavší jíšku. Přilijte 1 deci bílého vína, nechte odpařit alkohol a přidejte 250 ml kuřecího vývaru. Podle chuti osolte a opepřete a povařte asi 5 minut. Na závěr přimíchejte asi 10 nakrájených plodů mochyně zbavených lístků a společně prohřejte. Salsu lze dochutit také trochou balzamikového octa.

Kumquat neboli nagami

Exotický kumquat je mochyni podobný pouze barvou a velikostí plodů a i jeho původ je zcela odlišný. Pochází z východní Asie a patří mezi nejmenší citrusové plody na světě. Při bližším pohledu se podobá miniaturnímu pomeranči nebo mandarince. Podle healthline.com obsahuje kumquat pestrou škálu esenciálních olejů a stejně jako physalis je bohatým zdrojem vitamínu C.

Zralý kumquat má jasně žlutooranžovou nebo oranžovou barvu, nazelenalé plody nejsou vhodné ke konzumaci.

Jak chutná kumquat?

Chuť tohoto exotického ovoce je zároveň kyselá, sladká i nahořklá, tedy má v sobě podobné chutě jako pomeranč, mandarinka a grep dohromady. Na rozdíl od ostatních citrusů se malinkaté plody nemusí loupat a konzumují se i se slupkou.

Čerstvý kumquat se podobně jako physalis hodí do snídaňových kaší, vitamínových smoothie nebo jogurtu, jeho výrazná chuť však vynikne i v kombinaci s masem, zejména kuřecím. Je z něj skvělá zavařenina a dá se sehnat i jako kandované exotické ovoce.

Bazalkové kuře s kumquaty

Tepelnou úpravou kumquat uvolní nahořklou šťávu do omáčky, kterou báječně ochutí a zůstanou sladké plody, které skvěle ladí právě s kuřecím masem. Na 4 porce si připravte 4 kuřecí stehna, 1 hrnek kumquatů nakrájených na plátky, 1 červenou cibuli, ½ lžičky sušené bazalky, hrst čerstvé bazalky, olivový olej, sůl a pepř. Jak na to?

Postup je velmi jednoduchý a téměř bez práce. Kuřecí stehna zbavená tukových částí vložte do pekáčku, přidejte cibuli nakrájenou na proužky, kumquaty, osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem smíchaným se sušenou bazalkou. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C přikryté 30 minut, odkryjte a dopečte dozlatova 15 minut. Podávejte posypané natrhanou čerstvou bazalkou.

Zdroje informací:

healthline.com
healthstartsinthekitchen.com
downshiftology.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.