Vyštipování rajčat: Poradíme vám, jak si zajistit krásnou úrodu bez zbytečných ztrát
Vyštipování či vylamování bočních výhonů rajčat, tedy zálistků, je důležité téma. Tato činnost patří totiž k základní péči o rychle rostoucí rostliny. Jakou péči dáváte svým rajčatům vy? A víte, že se nezaštipují všechny druhy rajčat?
Správnou péčí o rajčata se dočkáte krásné úrody. Nestačí však jen zalévání a pravidelná kontrola na podchycení případného výskytu škůdců. Vydatnou úrodu zásadně ovlivňuje právě vyštipování.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na vyštipování rajčat
Boční výhony se odstraňují u tyčkových odrůd rajčat, a to po celou dobu růstu.
- Nechává se růst hlavní výhon a všechny postranní, vyrůstající mezi hlavním stonkem a listem, odstraňte.
- Díky vyštipování bočních výhonů se ke všem plodům dostane potřebné světlo, což urychluje jejich dozrávání. Vyštipovat je nejlepší každý týden a nezapomeňte odstraňovat i slabé či nemocné listy.
- Zálistky je nutno odstranit co nejdříve, aby neměly možnost zmohutnět a brát sílu hlavnímu stonku. U pozdějšího odstranění je problém ve velkých ranách po vyštípnutí, což vede k riziku vzniku plísní či houbových a bakteriálních nemocí. Pokud necháte některých boční výhon přerůst, zvažte, jestli pro rostlinu nebude menší riziko výhon ponechat než ho vylomit a tím negativně ovlivnit další růst celé rostliny.
- Vyštipujte prsty, žádné nástroje (nůž či nůžky) se k tomu nehodí. Jejich použití může vést k riziku houbovitých onemocnění a jejich přenosu mezi rostlinami.
- V případě, že jste odstranili větší zálistek, je možné ránu zasypat mletou skořicí, která má dezinfekční účinky a používá se i při řízkování pokojových rostlin.
- V polovině léta je nejlepší už zaštípnout hlavní stonek, aby se rostlina soustředila na dozrávání již vytvořených plodů. Ponechte jen asi 5-6 "pater" květenství.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Druhy rajčat, která volně rostou bez zásahu
Keříčková a divoká rajčata se nezaštipují, případně pouze minimálně (kvůli úpravě rostliny). Jejich košatý vzrůst je pro tyto odrůdy typický. Staráte se tedy jen o pletí okolo rostlin, případné odstraňování poškozených či suchých listů a pravidelnou kontrolu jejich vitality. Pak už zbývá jen výběr receptů na zpracování chutných domácích rajčat.
Co s nadbytečnou úrodou
Již dávno tyto dary zahrady nekonzumujeme pouze čerstvé. Rajčata mají mnoho využití, od kečupu až po rajskou omáčku, oblíbenou stálici v českých kuchyních. A jaký pokrm z rajčat milujete vy? Budeme rádi za vaše tipy do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Zelí podle Jana Punčocháře: „Nejraději mám to čerstvé a zkaramelizované,“ říká slavný šéfkuchař, který přidal i pár vychytávek
Jak pasírovat rajčata? Je to jednoduché, pokud znáte osvědčený postup. Poradíme, jak na to
Všestranné využití alobalu v kuchyni: Uplatnění najde nejen při balení potravin
Komentáře