Játra můžeme připravit na mnoho způsobů, ale je potřeba s nimi správně zacházet
Játra jsou zvířecím orgánem obsahujícím mnoho důležitých minerálů a vitamínů. Základním předpokladem je, aby zvíře bylo zdravé a mělo zdravá i játra. To zajistí veterinární prohlídka, v domácnosti to poznáme zrakem. Játra musí být čistá a mít nezměněnou stejnoměrnou barvu beze skvrn.
Játra hovězí jsou tmavočervená a hladká, vepřová jsou světlejší a mají krupičkovou strukturu. Drůbeží jsou světlá, játra speciálně krmených kachen a husí jsou velmi světle růžová (foie gras). Vepřová játra mají hodně vaziva, proto je do paštik nebo knedlíčků meleme. Ostatní játra můžeme škrábat nožem. Pokud jsou krytá blánou, musíme ji odstranit, aby nevadila při konzumaci.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit játra
- Játra krájíme na plátky, kostky nebo škrábeme (meleme).
- Plátky jater můžeme lehce naklepat a nakrojit okraje, aby se nekroutily.
- Játra, která chceme dusit, solíme až nakonec, po dokončení omáčky, aby neztvrdla. I při dušení játra nejdříve rychle osmahneme, aby se zatáhla, a pak je podlitá dusíme.
- Játra jsou hotová, když z nich po rozkrojení nevytéká krev. Minutková úprava jater předpokládá po dokončení růžový vnitřek jako u steaků.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 2 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 3 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 16 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Vnitřnosti a oblíbené pokrmy z nich. Jak nejlépe zpracovat játra, ledvinky či srdce?
Komentáře