Jak udělat cukrovou fondánovou polevu na perníčky a nejen na ně
Fondánová poleva se připravuje pouze z cukru - základem je cukrový rozvar, který se pak zchladí a prošlehá do bílé hladké polevy. Na rozdíl od bílkové není ta cukrová tak křehká, proto se používá k polévání koblih a věnečků.
Cukrová poleva se od bílkové liší tím, že neobsahuje bílky, ale pouze cukr, vodu a ocet. Takové polevě se říká fondánová a používá se nejen ke zdobení povrchu perníčků a cukroví, ale také k polití žloutkových věnečků a větrníků.
Jak udělat cukrovou polevu?
Recept na cukrovou polevu podle Romana Pauluse:
- 150 g krupicového cukru
- 150 g moučkového cukru
- 75 ml vody
- 1 lžíce octa
Všechny ingredience vaříme 8–10 minut, dokud nevznikne hustý sirup. Horký sirup přelijeme do misky, kterou vložíme do jiné misky nebo kastrůlku se studenou vodou tak, aby se do polevy nedostala voda. Směs mícháme tak dlouho, dokud nevznikne bílá hmota - fondán.
Cukroví do polevy namočíme horní stranou - když ho pak otočíme a položíme na stůl, poleva se stejnoměrně rozlije a rychle zaschne.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 4 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 6 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 6 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 8 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře