Jak udělat smažený sýr bez smažení. Všechny porce budete mít připraveny najednou
Smažený sýr je klasika, která si drží stálou oblibu. Mnozí na něj nedají dopustit. Dietní zrovna není, ale jednou za čas si na něm rádi pochutnáme. Můžeme tentokrát vyzkoušet variantu bez smažení. Příprava je rychlejší a pohodlná, navíc všechny porce budeme mít hotové naráz.
Co budeme potřebovat
Na jednu porci potřebujeme 10 dkg tvrdého sýru eidam (30%) a 1 vejce. Kdo chce, může použít navíc 5 dkg uzeniny, čtvrtku Hermelínu nebo Olomoucký tvarůžek (jeden kus). Dále potřebujeme tuk na vymazání hrnku a trochu strouhanky na jeho vysypání. Na každého strávníka počítáme jeden hrnek. Žádný olej na smažení není potřeba.
Postup vrstvení
Sýr nastrouháme na struhadle. Hrnek nebo jinou vhodnou nádobku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Na vymazání použijeme klasické máslo nebo olej. Do vysypaného hrnku začneme vrstvit nastrouhaný sýr do výšky 1,5 - 2 cm. Na sýr rozklepneme vajíčko, které lehce roztáhneme vidličkou po povrchu sýru. A na vajíčko nasypeme zbývající díl sýru.
Uzenina, žampióny a jiné možnosti plnění
Kdo chce, přidá uzeninu např. nasekanou šunku. Jeji vrstvu dáme hned na první vrstvu sýru a teprve po uzenině přidáme vajíčko. Stejným způsobem se přidává Hermelín nebo Olomoucké tvarůžky. Místo uzeniny lze přidat sterilované žampióny, kukuřici, několik proužků kapie, jemně nakrájený čerstvý pórek nebo tenký plátek čerstvého rajčete. Jednotlivé suroviny buď vrstvíme nebo vše promícháme společně se sýrem a vajíčkem a směs nahrneme pomocí lžíce do hrnku.
Pečení v troubě - klasické nebo mikrovlnné
Takto připravený sýr se peče v troubě, buď v klasické nebo mikrovlnné. Hrnky narovnáme na vyšší pekáč, který naplníme do poloviny výšky hrnků horkou vodou. Pečeme asi 20 minut v klasické troubě nebo 5 minut v mikrovlnné. Podáváme s bramborami a oblohou. Kdo chce, dá si navíc tatarskou omáčku.
Není divu, že si tento způsob přípravy získal mnoho příznivců - odpadá zdlouhavé obalování a smažení na oleji. Tuk neprská a nemáme starosti s roztékáním sýru. Uvařeno máme během chvilky a navíc šetříme své zdraví.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 48 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bulharský čedar z Balkánu: Pikantní sýr kaškaval může být skvělou surovinou pro náš smažák. Zkusíte to?
Komentáře