Jak vyrobit pesto z libečku? Bude báječné do polévek a k těstovinám
Libeček je oblíbenou trvalkou, kterou rádi vysazujeme na naše zahrady. Rostliny libečku jsou pěkné na pohled a přináší bohatý užitek. Pěstujeme je kvůli aromatickým listům a ty jsou nejchutnější brzy na jaře.
Listy libečku používáme především do polévek a bramborových jídel, ale můžeme je přidat na dochucení celé řady dalších pokrmů, včetně masových. Libečku vždy stačí pouze malé množství, protože jeho chuť je výrazná. Přebytek libečku snadno zmrazíme, usušíme nebo zpracujeme na pesto.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit libečkové pesto
Postup výroby pesta zvládneme během chvilky:
- Čerstvé omyté a osušené listy (bez stonků) rozmixujeme (nebo jemně pokrájíme) a smícháme s dalšími surovinami podle zvoleného receptu (sůl, olej).
- Dobře promícháme a po chvíli směs plníme do skleniček.
- Navrch nalijeme trošku oleje, skleničky uzavřeme a uložíme do chladna, nejlépe do ledničky.
- Pesto odebíráme podle potřeby na dochucení jídel např. polévek nebo karbanátků. Využití je obdobné jako využití dalších pest, např. pesta z medvědího česneku.
- Do pesta můžeme přidat také ořechy nebo semínka, trvanlivost pesta je pak kratší.
Pesta používáme na dochucování mnoha jídel. To libečkové se hodí do polévek, pomazánek, zapékaných jídel, karbanátků, do masových marinád i pod maso.
Podle následujícího videoreceptu můžete uvařit výbornou polévku našich babiček a potřebovat do ní budete také libeček.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Jak uchovat libeček? Nejchutnější je brzy na jaře. Poradíme, jak listy zpracovat
Pesto z medvědího česneku v pěti krocích: Volně rostoucí bylinku snadno uchováte pro pozdější využití
Komentáře