Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak louskat vlašské ořechy. Jednoduché postupy, které nám pomohou rychle získat ořechová jádra z tvrdé slupky
Zdroj: Unsplash

Vlašské ořechy mají tvrdou skořápku, do které není jednoduché se dostat. Když se pustíme do louskání, musíme vynaložit sílu a skořápky létají všude kolem. Jsou ale osvědčené postupy, které nám pomohou jádra získat rychle a vcelku.

Jak nejlépe vyloupat vlašské ořechy? Louskání vlašských ořechů je pomalá činnost. Je však několik možností, jak si tuto práci usnadnit a urychlit:

  • Použijeme co nejlepší louskáček, který seženeme. Při louskání nám pomůže malý ostrý nožík.
  • Ořechy před louskáním zalijeme vroucí vodou a necháme je stát asi 15 minut pod pokličkou. Vodu slijeme a ořechy propláchneme chladnou vodou. Pustíme se do louskání. Jde to rychle a dokonce kolem nelétají kousky skořápek. Tímto způsobem se nám podaří vylupovat krásná jádra - jsou vcelku a hodí se na zdobení. 
  • Další možností je zalít ořechy chladnou vodou, dát je v hrnci na plotýnku a krátce povařit. Stačí 5 minut. Pak propláchnout studenou vodou a můžeme začít loupat. Při tomto způsobu jsme opatrní, abychom jádra nevařili zbytečně dlouho. 
  • Pokud nechceme používat horkou vodu, rozložíme ořechy do nízké papírové krabice, zakryjeme je starší látkou (např. ručníkem). Vezmeme paličku nebo větší kladívko. Ořechy přes látku rozklepeme. Tento způsob je rychlý, ale s "klepáním" to nepřeháníme, abychom neměli spoustu ořechové drtě. Postup provádíme na podlaze, která to snese.
  • Nejlepší je, když se do vylupování zapojí celá rodina nebo něco posloucháme. Může to pak být zábava.

Jak uchovat vlašské ořechy

Vyloupaná jádra ořechů skladujeme v mrazničce nebo sterilovaná. Pokud je ukládáme pouze do uzavřené sklenice, nejprve je důkladně prosušíme a neskladujeme dlouho. Jsme opatrní, aby se mezi nimi neobjevila plíseň. Spolehlivější je ponechat ořechy ve skořápce - na suchém a vzdušném místě, bez přístupu hlodavců. Vhodné jsou zavěšené síťové pytle (např. od cibule). Odebíráme podle potřeby.

Vlašské ořechy v kuchyni 

Vlašské ořechy jsou hodnotné, výživné a chutné. Hodí se do sladkých i slaných jídel, používáme je zasyrova i tepelně upravené, vcelku, krájené i mleté. Do salátů jsou nejchutnější předem namočené ořechy. Pokud použijeme výše uvedený způsob vylupování pomocí horké vody, další namáčení již není potřeba.  

Vlašské ořechy jsou domácí surovinou, někdy je máme i na vlastní zahradě. Vyplatí se naučit jednoduché a osvědčené techniky, které nám umožní z tvrdých skořápek snadno získat ceněná jádra.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více