Kdo nesmí jíst rebarboru? Odpovídáme na časté dotazy
Rebarbora je výborná zelenina, kterou používáme jako ovoce. Začínáme ji sklízet ještě dříve, než začnou dozrávat jahody. Rebarboru si rádi vychutnáme v různých moučnících, džemech a kompotech, skvělá je ale i v omáčkách k masu.
Výborná a svěže nakyslá chuť rebarbory nemá jen zdravotní benefity v množství vitamínů (hlavně C) a minerálů, ale i nepříjemně vyšší množství kyseliny šťavelové, která naopak pro nás zdravá není. Zdraví lidé její nežádoucí účinky sníží spařením oloupané a nakrájené rebarbory a kombinací s potravinami obsahujícími hodně vápníku. Čím vážnější nemoc, tím přísněji musíme dodržovat různá omezení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdo nesmí jíst rebarboru
Potravinám s vyšším obsahem kyseliny šťavelové by se měli vyhýbat hlavně lidé s nemocemi močových cest, dnou a revmatismem. Kyselina na sebe totiž v těle váže vápník, takže hrozí nebezpečné snížení jeho hladiny, následné selhání ledvin, v lepším případě nepříjemné bolesti, jimž se každý nemocný jistě rád vyhne.
My ostatní si její chuťové benefity můžeme s dodržením podmínek dopřávat podle chuti.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 14 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Komentáře