Proč se dává do špenátu mléko? Odpovídáme na časté dotazy
Špenát obsahuje mnoho důležitých vitamínů a minerálů. Kromě nich ale také kyselinu šťavelovou, která nám škodí, a pro ty, kdo mají problém s látkovou výměnou nebo dnu, je přímo nebezpečná.
Kyselina šťavelová totiž laicky řečeno v ledvinách tvoří sůl šťavelan vápenatý, jehož vyšší koncentrace může vést k jejich selhání. Také může nastat snížení obsahu vápníku (odvápnění) v těle jeho vyvázáním při tomto procesu v ledvinách.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak snížit účinky kyseliny šťavelové
Nežádoucí účinky kyseliny šťavelové můžeme snížit nebo omezit kombinováním potravin, které kyseliny obsahují více (kromě špenátu jsou to i jahody, rebarbora apod.), s potravinami, které vápníku mají hodně:
- Mléko a mléčné výrobky (tvaroh, čerstvé i tvrdé sýry)
- Mák
- Lískové ořechy a mandle
- Kakao
- Sója a výrobky z ní (mléko, tvaroh, sýr Tofu) jsou výbornou alternativou pro ty, kdo mléko nemohou nebo nechtějí).
- Mnoho kyseliny se vyplaví také spařením suroviny vroucí vodou (blanšírováním nebo jen přelitím), což praktikovaly už naše babičky např. u rebarbory.
Náš videorecept názorně ukáže nejběžnější přípravu špenátu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Britský král Eduard VII.: Syn královny Viktorie tak miloval jídlo, že požadoval hodinové přestávky v opeře, aby se najedl
Jihočeské AB: Marketingový trik, nebo skutečné máslo? Cukrářka radí, proč tento tuk nedávat do cukroví
Komentáře