Osúch je jedním z pokladů slovenské lidové kuchyně. Poradíme s jeho přípravou
Osúch neboli posúch, podplamenice, langoš nebo šupák je tradičním receptem slovenské kuchyně. Jeho název je odvozen od slova "suchý". Je to koláč z chlebového těsta, plný česneku, který se pekl na plotně v chudých rodinách, kde nahrazoval chléb.
Jak připravit těsto na osúchy
Záleží na oblasti, kde se připravují - tento recept je ze Strání:
- Na těsto: 400 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 1/2 lžičky soli, 50 ml oleje, 0,25 l mléka, 30 g kvasnic.
- Na potření: 170 g másla, 1 hlavička česneku, 1/2 lžičky soli, koření podle chuti.
- Na dokončení: 1 až 2 vejce, celý kmín.
Připravíme si kynuté těsto, které rozdělíme na díly, každý rozválíme a potřeme ušlehaným máslem s česnekem, solí a kořením (například grilovacím). Smotáme jako závin, necháme nakynout, rozkrájíme na kolečka a ta potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem. Pečeme v horké troubě.
Mohlo by vás zajímat
Osúchy se pečou také z jogurtového těsta, z žitné mouky, ze strouhaných brambor, plní se kysaným zelím a uzeným masem nebo se kombinují se zeleninou a medvědím česnekem. Osúchy jsou báječnou přílohou a při správném nakynutí se pokaždé povedou.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 38 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Skromná kuchyně: Placky podplamenice sloužily jako výslužka čeledínům. Takhle snadno je uděláte dnes
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Komentáře