Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vejce jsou všestrannou potravinou, která obsahuje spoustu bílkovin, vitamínů a minerálů. Chutnají perfektně samy o sobě, ale jsou také součástí mnoha skvělých sladkých i slaných jídel. Jak je ale rozklepnout bez kousků skořápek a jiných nehod? Máme pro vás několik způsobů.

Vejce jsou perfektní surovinou, která má v kuchyni všestranné využití. Výhodou je jednoduchá příprava a řada prospěšných látek. Díky vysokému obsahu bílkovin se vejce perfektně hodí při hubnutí nebo k budování svalů, navíc navozují pocit sytosti. Abyste si mohli vychutnávat vejce co nejlépe, poradíme vám, jak je správně rozklepnout. 

Jak rozklepnout vejce několika způsoby? 

Existuje několik způsobů, jak se dostat k obsahu vejce. Základem je klepnout  přibližně uprostřed, aby se část skořápky nerozdrolila. Vejce tedy rozklepneme: 

  1. o hranu misky, mísy, hrnečku atd., 
  2. o plochu stolu/pracovní desky, 
  3. nožem, 
  4. o sebe s druhým vajíčkem. 

Jaká je nejoblíbenější příprava vajec? 

Asi nejoblíbenější jsou vejce samostatně vařená natvrdo, naměkko či na hniličku, případně míchaná, sázená či připravená jako vejce Benedikt. Tím však využití vajíček nekončí. Vejce totiž v jídle často slouží jako pojivo, takže se hodí do různých placiček a k obalování. Vajíčka se navíc používají téměř do všech sladkých moučníků

Komentáře

Další tipy a triky