Sušené maso, jerky: Jak ho doma připravit a jaké maso na sušení zvolit
Jerky je sušené syrové maso, které je ochucené různým kořením a vyniká dlouhou trvanlivostí. V poslední době se stalo velmi oblíbeným a protože si ho můžete připravit i doma, řekneme si, jaký zvolit postup při jeho výrobě.
Velkou výhodou sušeného masa je trvanlivost a minimální nároky na skladování. Díky tomu je ideální svačinou na lyže nebo pěší túru, navíc je plné bílkovin a energie. K výrobě jerky můžeme použít vepřové, hovězí i drůbeží maso, ale lze zakoupit také maso z bizona, klokana či losa.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit domácí sušené maso
K přípravě budeme potřebovat sušičku na ovoce, ale kdo ji nemá, může sušit v troubě.
- Důležitý je výběr masa, volíme maso s nízkým obsahem tuku a šlach, protože ty by mohly způsobit tuhost a hořkost. Ideální maso je tedy svíčková u hovězího, panenka u vepřového a prso u kuřecího či krůtího.
- Maso nakrájíme na tenké plátky a necháme marinovat 6–8 hodin v ledničce.
- Namarinované maso osušíme papírovou utěrkou a naskládáme do sušičky.
- Sušíme 5–8 hodin na 80 °C, v závislosti na tloušťce masa. Maso by nemělo být přesušené, je třeba ho průběžně kontrolovat.
- Vysušené maso necháme vychladnout a skladujeme ve sklenicích nebo zavakuujeme. Uchováváme v temnu.
Jaké zkušenosti se sušením masa máte vy? Budeme rádi za vaše rady a tipy do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Sušené ovoce v naší kuchyni. Využít se dá na mnoho způsobů
Komentáře