Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená jablka jako vzpomínka na zimní chvíle u babičky. Takto si je hravě připravíte i doma
Zdroj: Pixabay

Také si z dětství pamatujete na oheň praskající v kamnech u babičky a úžasnou vůni pečených jablek linoucí se z trouby? Jablka po Vánocích už nebyla tak kvalitní a bylo potřeba je zpracovat. Kromě moučníků a žemlovek, které jsou ale pracnější, jsou výborné jablkové dezerty, které zvládne každý.

Pečená jablka

Omytým jablkům vydlabejte jádřinec (nejlépe to jde škrabkou na brambory), aby zůstal tunýlek uprostřed. Nebo je rozkrojte a částečně vydlabejte, aby vám vznikly jablečné mističky. Smíchejte změklé máslo, cukr, med nebo džem, ochuťte skořicí a lžičkou naplňte otvor po jaderníku. Můžete přidat i sekané ořechy nebo mandle, rozinky nebo brusinky apod. Pekáček vymažte máslem, posaďte do něj jablka a pečte při 180 °C doměkka. Obzvláštní mlsouni můžou podávat se šlehačkou, zmrzlinou nebo vanilkovým krémem.

Jablka v županu

Když naplněné jablko dobře zabalíte do rozváleného plátu listového těsta a upečete, vznikne jablko v županu, slavný prvorepublikový zákusek. Někdy se jako jablka v županu nesprávně označují jablka smažená v těstíčku.

Jablka v těstíčku

Další laskominou jsou jablka v těstíčku. Hustší palačinkové těstíčko, do kterého můžete místo části mléka dát bílé víno nebo trošku rumu, rozmíchejte se špetkou prášku do pečiva. Namáčejte do něj plátky jablek a smažte v oleji. Pak obalte v cukru se skořicí.

Jablkové rychlokoblížky

I jablečné rychlokoblížky zvládne každý. Kostičky jablek vmíchejte do hustého těsta s rumem a troškou prášku do pečiva, nabírejte lžičkou a do horkého oleje sázejte malé kuličky a smažte do červena ze všech stran. Jablka mohou být i strouhaná nahrubo. Hotové kuličky poprašte cukrem se skořicí.

Jablkové lívanečky

Když do lívancového těsta nastrouháte jablka a usmažíte lívanečky, můžete je pak pokapat medem, ozdobit zakysanou smetanou, namazat marmeládou apod.

Takové dezerty se nikdy neomrzí.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více