Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uskladnit jablka. Poradíme, jak je nejlépe uchovat přes zimu

Naše tradiční ovoce - voňavá jablíčka - patří k tomu nejzravějšímu, co zahrady nabízejí. Říká se, že už jedno snězené jablko denně významně zvyšuje kvalitu zdraví. Díky rozmanitosti odrůd jablek máme možnost si na nich pochutnávat po celý rok, každá z nich dozrává v trochu jinou dobu. Aby si ale jablka uchovala své kvality, musíme je správně uskladnit.

Rozhodující je už sklizeň

Jablka se dělí na letní, podzimní a zimní odrůdy. Ty letní chutnají nejlépe ihned po utržení, ale už na stromě brzy ztrácejí aroma a moučnatí. Ke skladování se nehodí. U podzimních odrůd, které vydrží uložené do Vánoc, a zimních odrůd se vůně a chuť dobře rozvinou teprve několik týdnů po sklizni.

Na správné uložení jablek a jejich uchování v co nejlepší kvalitě myslíme už při sklizni. Jablka sklízíme za suchého počasí, trháme je opatrně ze stromu i se stopkou. Plody zbytečně nemačkáme a pokud některý upadne, odložíme ho k těm, které zužitkujeme co nejdříve (do moštu, na koláč, na jablečnou přesnídávku).

Ideálním místem je dobře větraný sklep

Ať už jablka vypěstujete nebo nakoupíte, ideálním místem pro uskladnění je dobře větraný sklep (či jiná chladná, tmavá a větratelná místnost se zvýšenou vlhkostí vzduchu), který je chráněný proti promrznutí.

  • Jablka naskládáme podle odrůd do mělkých bedýnek nebo do regálů, vždy stopkou dolů, nejlépe jen v jedné vrstvě. Bedýnek bude potřeba více, než kdybychom jablka skládali na sebe, ale zase to usnadní pravidelnou kontrolu zdraví plodů.

  • Slupku jablek neomýváme, neotíráme, setřeli bychom přirozenou ochrannou voskovou vrstvičku.

  • Druhy jablek, které jsou náchylné k otlačení, můžeme podložit polystyrenovou deskou, bublinkovou fólií nebo slámou.

  • Každý měsíc je nutné provést prohlídku skladovaných plodů, aby se předešlo případnému rozšíření chorob. Při téhle kontrole okamžitě vyřadíme hnijící plody, aby se hniloba nerozšířila na ostatní, sousedící kusy.

  • Kontrolujeme též zralost jednotlivých odrůd. Ty, které dozrávají, zpracujeme.

  • Jablka umísťujeme odděleně od zeleniny a brambor, aby nenačichla nebo neztratila svou vůni.

  • Předčasně sklizená, nezralá jablka zůstávají tvrdá, kyselá, bez typické vůně.

  • Při ukládání jablek mezi sebou nemícháme jednotlivé odrůdy.

  • Pokud se jablka předčasně zcvrkávají, sesychají, může být na vině příliš suchý vzduch. Vlhkost vzduchu můžeme zvýšit nádobami s vodou.

Alternativní řešení může být lednice

Pokud nemáte sklep, můžete jablka krátkodobě uložit do lednice, jenom pozor na nízkou vlhkost, která může způsobit jejich vysušování a scvrkávání. Velikost úložného prostoru v lednici je navíc hodně omezená.

Jablka můžeme krátkodobě skladovat na balkóně, ale tam je dobré je uložit např. v polystyrénové krabici, která je izolačně ochrání před případným mrazem nebo naopak teplým slunečním zářením.

Naši předkové kdysi skladovali jablka i ve studni. Spustili jablka v koši, přivázaném na pevném laně, do patřičné hloubky studně, kde bývá teplota i vlhkost ideální a prakticky neměnná a nechali je tam takhle viset. Jablka nevysychala a nekazila se.

Správné podmínky skladování nám nejen zachovají ovoce, na kterém si pochutnáme s radostí, ale působí i proti ztrátě vitaminů a nutričních látek v uskladněném ovoci.
Nemáme-li možnost dobře jablka uskladnit, nezbyde nic jiného, než průběžně jablka kupovat čerstvá a skladovat je jen krátkodobě.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie