10 nejlepších moučníků nejen na neděli: Upečte si andělský perník, šlehačkovou bábovku nebo moravské koláčky!
4. 3. 2022 Vaření
Blíží se Mezinárodní den žen, tak pokud jej slavíte, je o víkendu vhodná chvíle, upéct něco sladkého. Ale i pokud jej neslavíte, stejně tak se hodí užít si sváteční den. Proto dnes nabízíme přehled zajímavých vyzkoušených moučníků, od nejsnazších po ty složitější. Tak, aby si vybral opravdu každý!
Dejte to na plech!
Moučníky, které se pečou na plechu nebo v pekáči, patří mezi nejoblíbenější. Jsou totiž snadné jak na přípravu, tak na použité kuchyňské náčiní. Obvykle totiž stačí běžná výbava, plech nebo pekáč má doma skoro každý. Zároveň jsou moučníky na plech výhodné i v tom, že nevyžadují ani nějaké extra zkušenosti v pečení, ani zručnost na tvarování jednotlivých kousků. Častým způsobem přípravy totiž je, že se všechny suroviny smíchají, vylijí na plech a upečou. Kdo chce, může si pak pohrát se zdobením. Opět ale není potřeba nic extra náročného. Stačí polít moučník některou polevou a posypat třeba kokosem nebo cukrovým sypáním. Hitem poslední doby pak jsou zákusky nebo dokonce určité druhy cukroví, které se připravují na plechu. Vyzkoušíte to?
Tradiční bábovky
Babičkovská klasika. Dobrou jemnou bábovkou málokdo pohrdne a dá se říci, že je to sázka na jistotu. Oblíbené jsou zejména ty bábovky, ve kterých je nějaká zvláčňující složka, smetana, tvaroh nebo olej, a moučník pak není, slovy Pohlreicha, „suchý jak cesta“. Vše podstatné o tom, jak bábovky péct a na co si dát pozor najdete zde, zajímavé recepty pak tady:
Nadýchané koláčky
Koláčky, zejména ty z kynutého těsta, už vyžadují trochu zkušeností. Na druhé straně ale, zvládly to naše babičky, zvládneme to taky. Základní rady na pečení s kynutými těsty najdete zde, speciální dlouhodobý seriál o pečení z kynutého těsta pak přináší na webu Toprecepty zkušená pekařka Iva Trhoňová, autorka několika kuchařských knih. Přečtěte si třeba její rady, jak vylepšit těsto pomocí omládku. A pak si vyhrňte rukávy a pusťte se do toho!
To nejlepší nakonec
Vrcholem cukrářského umu je dort. Jeho výhodou zároveň je, že pokud víte, jak na dortový korpus, máte skoro vyhráno. V nejjednodušší verzi dokonce ani to vědět nemusíte a obejdete se i bez trouby. Zkuste třeba nepečený dort jen ze dvou ingrediencí! Pro ty, co mají rádi klasiku, nabízíme vylepšený recept na slavný Sacher dort. Vídeňský moučník je plný čokolády, ale někomu připadá trochu moc hutný a sušší. Ani jedno z toho ovšem neplatí pro následující recept:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pražských hospod: K Flekům chodili Tyl i Neruda, pivo se tu točí už od patnáctého století
Seriál Zločiny Velké Prahy zavádí trojici… Číst více
Den světlého ležáku
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých… Číst více
Utopenci: Poradíme, jak si tuto hospodskou klasiku připravit doma
Utopenci jsou oblíbenou restaurační chuťovkou studené kuchyně, která se podává k pivu. Jedná se o špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu. V… Číst více
Ovar s křenem je venkovská klasika. Poradíme s jeho přípravou krok za krokem
Jaké maso je potřeba na ovar? Nejčastěji se používá vepřové koleno, hlava, jazyk, plec a lalok. Uvařené maso obereme, přidáme nastrouhaný křen nebo… Číst více
Zapálená vlastenka, až poté kuchařka. Magdalena Rettigová psala i červenou knihovnu
Kterou kuchařku známe všichni? No přece tu od… Číst více
Vaříme s nejmenšími: Zkuste skvělého mořského vlka jako v MasterChef Junior!
I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef… Číst více
K Pinkasům na jedno chodívali i Voskovec s Werichem. Co si tam dáte dnes?
Pražské hospody v dobách své největší slávy… Číst více
Pivnice U zlatého tygra byla druhým domovem Bohumila Hrabala, hostila i Havla s Clintonem
Když se vydáte na procházku do samotného srdce… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Přepuštěné máslo je čím dál víc populárnější. Říká vám ale něco staročeská surovina šmolc?
To, co si dnes spojujeme hlavně s různými… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Lepší koláče, makovky i rohlíky budete mít díky omládku! Jak na něj?
Jak na kynuté těsto? S našimi radami a tipy zvládnete hravě buchty i vánočku nebo mazanec
Bábovky můžete upéct z různých těst podle obliby a chuti
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 8 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 13 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06