Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší dortový korpus: Poradíme vám, jak postupovat, aby se vždycky povedl na jedničku!
Zdroj: Unsplash, Diana Akhmetianova

Chystáte se péct dort? Určitě si představujete nádherný nadýchaný korpus, který bude hebký jako mech a dokonale vyhlazený bez nerovností a vyboulenin. Takový, který nebudete muset seřezávat, ale jen ho potřete krémem nebo potáhnete marcipánem a bude jako od cukráře. Víme, jak na něj...

Univerzální dortový piškot

Nazdobený dort nesmí chybět na žádné narozeninové oslavě, radost udělá nejen dětem, ale i dospělým. Vybrat si ten pravý z široké nabídky dortů může být složité. Dělají se z různých druhů těst - z třeného, bílkového, s jogurtem či tvarohem, přidává se do nich čokoláda, ořechy i ovoce. Nejuniverzálnější je však korpus piškotový. Můžete jej ochutit kakaem, citronovou kůrou nebo jen vanilkou, je krásně lehký a mechový a hodí se do něj jakýkoliv krém. S piškotovým korpusem zkrátka nemůžete nic pokazit, pokud tedy nepokazíte samotný korpus.

Základem je pořádné prošlehání

I když v mnoha receptech na dorty najdete kypřicí prášek nebo jedlou sodu, díky nimž těsto nabyde na objemu, zkuste se bez těchto pomůcek obejít. Ostatně, naše babičky se bez nich taky obešly. Odměnou vám bude lepší chuť a navíc, nadýchanosti korpusu se dá dosáhnout jinou cestou. Dokonalé těsto na korpus se totiž dá parádně připravit pouze pomocí vydatného šlehání buď celých vajec nebo nejprve žloutků a pak bílků do sněhu. Takže metličku do ruku a pusťte se do toho. A pokud nechcete mít na jedné ruce svaly jako Pepek Námořník, raději tuto práci svěřte kuchyňskému robotu. I v něm by se vejce měla šlehat asi 10 minut. Jinak vám korpus dostatečně nevyběhne. 

Chce to dodržet postup

Pokud stále experimentujete a nemáte dosud žádný svůj ověřený recept na dortový korpus, jeden takový tu pro vás máme my. Poměry surovin jsou následující: 1 vejce, 40 g cukru krupice, 1 lžíce oleje a 40 g hladké mouky (lze použít i polohrubá). Konečně množství si pak stanovíte podle velikosti formy. Na klasickou dortovou formu o průměru 26 cm budete potřebovat 7-8 vajec, na osmnácticentimetrovou asi 6 vajec. Záleží na jejich velikosti. Množství cukru, oleje a mouky si pak vynásobte počtem vajec.

A jak korpus připravíte? Předehřejte si troubu na 150 °C a připravte si formu. U rozvírací formy vyložte dno pečicím papírem a okraje formy připevněte zpět. Pak si z pečicího papíru vystřihněte dva široké pruhy, které budou do vložení dovnitř formu nahoře přesahovat asi o 5 cm. Okrajte formy vymažte tukem a pruhy papíru k nim zevnitř přiložte. Těsto krásně "poroste" do stran a do výšky, ale nevyboulí se, ani nevyteče. V tuto chvíli začněte s přípravou samotného korpusu: Pomalu vyšlehejte bílky se špetkou soli do bílé tuhé pěny, poté k nim přisypejte natřikrát cukr krupici a ušlehejte při vyšších otáčkách hodně tuhý sníh, na němž se tvoří špičky. Do sněhu za stálého šlehání přidávejte postupně jeden po druhém žloutek a po lžících olej. Stále šlehejte. Díky tuku nebude korpus suchý, ale krásně vláčný. Do této pěny pak lehce vařečkou vmíchejte mouku. Pro kakaový korpus odeberte z celkového množství mouky např. dvě lžíce a místo nich dejte dvě lžíce kakaa. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem, rozetřete je od středu do stran a ihned vložte do trouby. Pečte při 150 °C asi 4O minut. Pro názorný postup se podívejte na naše video ➔

Nezapomeňte prosít mouku

Co ještě napomáhá lepšímu výsledku? Alfou a omegou je hlavně dokonalé prošlehání vajec. Také mouku je dobré prosít, aby se provzdušnila a odstranily se hrudky. Při jejím spojování s vaječnou směsí míchejte opatrně od spodu mísy, směs překládejte přes mouku. Při příliš intenzívním míchání by těsto mohlo být hodně tuhé a vyboulené. Máte-li kvalitní teflonovou formu, nemusíte ji celou vymazávat. V takovém případě stačí, když vyložíte dno pečicícm papírem. Boky se nevymazávají ani nevysypávají. Těsto k nim hezky přilne a poroste krásně nahoru.

Stejná teplota je důležitá

Hotový piškot může být také nízký a tuhý, propadlý uprostřed nebo uvnitř nedopečený. Pokud se těsto při pečení srazí a je uvnitř ještě mokré, je to většinou způsobeno tím, že jste použili suroviny rozdílných teplot. Vejce proto vyndejte z lednice aspoň o hodinu dřív a použijte je až tehdy, kdy dosáhnou pokojové teploty, jakou mají další suroviny. V tu chvíli se vám budou i lépe šlehat do pěny. Spadlý korpus může způsobit i neopatrná manipulace s formou. Dávejte si pozor, abyste s ní omylem někde nebouchli. Vytlačili byste tak vzduchové bubliny z těsta. To, zda je těsto dopečené, většinou poznáváme pomocí testu špejlí. Pokud je ale špejle jen trochu lepivá, ještě korpus pečte asi pět minut. To, že je hotový poznáte i podle toho, že se odděluje od okrajů formy. Během pečení také neotvírejte příliš často dvířka trouby, první půl hodinu neotvírejte troubu vůbec! I to způsobuje spadnutí těsta. Hotový korpus nechte vychladnout, až je vlažný, teprve pak jej otočte na mřížku, sundejte papír a formu a nechte vychladnout úplně.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více