Češi v zahraničí: V Egyptě ochutnejte koshari nebo ful a domů si přivezte ibiškový čaj, vzkazují Pavel a Filip z Hurghady
11. 8. 2023 Cestování
Přestože je Egypt letos spojen především se zprávami o útocích žraloků, stále patří mezi vyhledávané destinace českých turistů. Teplé počasí, sluníčko a moře sem přilákalo i Pavla Skružného, který zde žije a pracuje, a jeho kamaráda Filipa Konopku, se kterým točí videa o životě v Hurghadě a také o místní gastronomii.
Cesta do neznáma
Pavel se do Egypta dostal v roce 2018 jako animátor pro českou cestovní kancelář. „Měl jsem štěstí na hotel, ve kterém jsem pracoval. Jeho součástí totiž bylo potápěčské centrum, kam jsem chodil překládat pro české klienty. Po nějaké době mi tam nabídli práci, tak jsem se dostal k potápění. Dnes je ze mě potápěčský instruktor,“ říká Čech, žijící v Egyptě pro Toprecepty.cz.
Jeho kamarád Filip je učitelem na vysoké škole a do Egypta jezdí na dovolenou několikrát do roka. „Cestuji sám a většinou bez cestovní kanceláře. Jezdím i do míst, která nejsou turistická. Už pár let se intenzivně věnuji arabštině, takže v Egyptě mluvím pouze arabsky, což mi umožňuje se pohybovat zemí sám,“ vysvětlil Filip. Při jedné cestě se seznámil právě s Pavlem a rozhodli se, že spolu natočí pár videí o životě v největším egyptském turistickém centru.
Mohlo by vás zajímat
Život v turistickém ráji
Videa měla takový úspěch, že dnes jejich facebookovou stránku Egypt očima turisty sleduje více než 40 tisíc lidí. „S Pavlem děláme různá videa z Hurghady a také točím o jiných oblastech Egypta a o různých tématech - o potápění, kultuře, o životě Egypťanů a v neposlední řadě také o jídle,“ říká Filip.
Jídlo v Egyptě
Zvykání si na místní gastronomii bylo podle obou jednoduché. „Pro mě to nebyl velký problém, nejsem náročný strávník, i když mám samozřejmě rád dobré jídlo. Egyptská, potažmo arabská kuchyně je pro mě fajn změna po těžkých a tučných českých jídlech,“ pochvaluje si Pavel.
Jak potápečský instruktor dodává, egyptská strava je hodně o zelenině, luštěninách a celkově málo tučných jídlech. „Typická snídaně pro Egypťana je takzvaný ful, což je něco jako fazolová kaše, často s arabským chlebem a čerstvou nakrájenou zeleninou, popřípadě doplněné o vejce natvrdo a falafel,“ popisuje Pavel. „Častým pokrmem je zde koshari, moje oblíbená lilková pomazánka baba ganoush, pro milovníky tortill je zajímavá shawarma,“ dodává s tím, že Egypťané často jedí játra, ledviny a ostatní vnitřnosti.
„Velmi oblíbená také šakšuka, což je zeleninová směs s vajíčkem, která se většinou dává do chleba a jí se jako sendvič. Chutí lehce připomíná lečo. Je to trochu pálivé,“ říká Filip. „V místních restauracích stojí jeden sendvič 7-10 liber, takže, když si dáte třeba čtyři, což vás zasytí, utratíte maximálně 40 liber, což je asi 28 korun,“ dodává.
Oblíbený je i místní pokrm shawarma, který je ostatně k mání i u nás. „Jde o placku, naplněnou masem, zeleninou, sýrem a výborným dresingem,“ vysvětluje vysokoškolský učitel.
Podobně zdejší gastronomii popisuje i novinářka Lenka Chvostová, která do Egypta létá již léta na dva až tři měsíce v roce. „Jednoznačně doporučuji ochutnat koshari, tedy směs vařených těstovin, rýže, čočky a cizrny s rajčatovou omáčkou, zálivkou z vinného octa a smaženou cibulkou. Velká miska vyjde v přepočtu na 20 korun," říká pro Toprecepty.cz Lenka a dodává, že za ochutnání stojí i v soli naložené citrony nebo káva s kardamomem. Obojí doporučuje také přivézt si domů.
„České“ vaření je problém
Co se týká nákupu surovin k vaření klasických českých pokrmů, může nastat drobný problém. „Asi není třeba zmiňovat, že je zde naprosté minimum vepřového masa. Mouka je zde pouze hladká, nesetkal jsem se zde s klasickým kmínem, ale pouze římským. Některé další druhy koření se zde nedají sehnat vůbec,“ sdělil webu Toprecepty.cz Pavel Skružný.
Co si dát a co dovézt domů
Místní kuchyně je podle jeho slov prezentována nejlépe rybami. „Chuť čerstvé ryby podávané v místních restauracích se nedá srovnat s chutí ryb u nás. Milovníci mořských plodů tu mají naprostý ráj,“ říká Pavel.
Filip mezi nejlepší klasická jídla řadí i tameyau (smažené kuličky z bobu obecného, podobají se vzhledově falafelu, pozn. red.), kosheri, lilkovou pomazánku baba ganoush či shawarmu. Domů by si prý každý měl nakoupit ibiškový čaj a různé druhy koření, které u nás neženete.
Jak se stravují lidé v Egyptě, to uvidíte v naší fotogalerii:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Velikonoční barevné chlebíčky jsou chutným občerstvením nejen pro koledníky
Velikonoce hýří jasnými barvami nastávajícího jara a proto musí být obložené chlebíčky barevné, veselé, bohaté a chutné. Právě o velikonočních… Číst více
Smørrebrød: Na typický dánský obložený chlebíček se použije místo veky žitný chléb, místo vlašáku pěna z červené řepy a sleď
Na chlebíčkách si pochutnáváme nejen u nás,… Číst více
Obložené chlebíčky chystáme na sváteční příležitosti. Jak a čím je namazat, obložit a ozdobit? Poradí naše tipy
Chlebíčky, v tom našem slova smyslu, mají asi stoletou historii. Připomeňme si pražského lahůdkáře pana Paukerta, který na přání rodinného přítele… Číst více
Jak udělat domácí chlebíčky pro rodinu i pro návštěvu? Poradíme, jakou zvolit pomazánku a čím chlebíčky ozdobit
Domácí chlebíčky lahodí oku, skvěle chutnají, a díky tomu představují velmi oblíbené rychlé pohoštění. Základem je veka, nebo bageta, potřená… Číst více
Ty nejlepší chlebíčky: Co se hodí na veku a čím obložit žitný chléb? Známe nejlepší kombinace!
Snad žádný jiný český kulinární vynález se u nás… Číst více
Pečeme s Ivou: Nadýchaná sezamová veka udělá každý váš obložený chlebíček neobyčejným
Veky se sezamem mohou být příjemnou změnou… Číst více
Podle Ladislava Špačka lze konzumovat chlebíčky jen jedním způsobem: Vlezte si do vany, zhasněte a jezte, říká expert na etiketu
Chlebíčky patří na silvestrovských akcích k… Číst více
Roman Vaněk před zraky první dámy představil miniaturní kuchařky: Jsem zvědav, kdo podle nich bude vařit, smál se
Roman Vaněk patří v naší zemi mezi nejvýraznější… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Češi v zahraničí: V Chorvatsku ochutnejte pomazánku z tresky a domů si přivezte Linu i čokoládu Mikado, radí Dagmar ze Splitu
Češi v zahraničí: V Německu ochutnejte currywurst i lehký bramborový salát. Domů si kupte šunku i pivo, radí Nikita z Berlína
Češi v zahraničí: V řecké taverně si dejte jehněčí, olivový olej kupujte jen ve skle a pozor na směsi tzatziki, radí Kateřina Panou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 6 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 8 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 8 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 10 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 11 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Češi v zahraničí: V Tunisku ochutnejte kuskus nebo tajine a domů si kupte harissu a těstoviny, radí Lída z Hammametu
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Češi v zahraničí: V Egyptě ochutnejte koshari nebo ful a domů si přivezte ibiškový čaj, vzkazují Pavel a Filip z Hurghady