Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Zdroj: Freepik, stockking

Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na první pohled by sice člověk mohl říct, že jde o to samé – zkrátka o kousky grilovaného masa zabalené v nějaké placce. Ale rozdíl mezi nimi je nejen v druhu masa, ale také v koření na ochucování.

Oblíbené rychlé občerstvení

Kebab, gyros, döner, dürüm nebo dokonce shawarma… tyto speciality pouličních stánků s občerstvením v poslední době i u nás zdatně šlapou co do popularity na paty konkurentům v podobě párků v rohlíku nebo burgerů. Stánky s masem opékaným na grilu najdete už téměř v každém malém městě. Právě velké vertikální grily, ne nichž se opékají za stálého otáčení válce masa, jsou jim společné, stejně jako území, kde se připravují, tedy na pomezí Balkánu a Blízkého východu. I když je často zaměňujeme, rozdíly mezi nimi najdete.

Kebab

Kebab si spojujeme hlavně s Tureckem a právě dlouholetá nevraživost mezi Turky a Řeky může za to, že když v Turecku požádáte o gyros, příliš vřele s vámi jednat nebudou. Přestože pojmem kebab označujeme obvykle právě maso podávané v chlebu nebo zabalené v placce, ve skutečnosti se tak v Turecku, ale i v dalších zemích Blízkého východu a Střední a Jižní Asie obecně označuje grilované nebo na rožni pečené maso.

Díky tomu existují různé druhy kebabů, které se liší hlavně v použitém koření (nejčastěji paprika, česnek, sůl, pepř). Kebab se obvykle podává se zeleninou, jako jsou papriky, cibule a rajčata a jako příloha se k masu servíruje pita chléb nebo rýže. Kebab se připravuje ze skopového, jehněčího, hovězího, telecího, kuřecího či rybího masa. Nikdy ne z vepřového, jelikož muslimové vepřové nejedí. Proto i platí, že většina masa, podávaného i v českých provozovnách kebabu, je halal. Jako halal se označuje maso ze zvířete, které bylo popraveno podle muslimských tradic. 

Na dovolené v Turecku nebo v dalších zemích zmiňované oblasti se pod názvem kebab prodávají i grilované masové špízky připravené buď z masa nakrájeného na kostičky nebo z mletého masa vytvarovaného do podoby válečků. Tento pokrm se ale ve skutečnosti jmenuje shish (šiš) kebab, v zemích bývalého Sovětského svazu nebo v Izraeli a Íránu je ovšem znám jako šašlik

Döner a dürüm

Döner kebab je nařezané maso servírované v pita chlebu společně se zeleninou. Döner ovšem nevznikl v Turecku, ale překvapivě v Německu a vděčíme za něj tureckým emigrantům. Za otce moderního döner kebabu je považován Turek Kadir Nurman, kterého napadlo zabalit grilované maso do pita chleba a prodávat ho ze stánku s rychlým občerstvením, který si otevřel v Berlíně roku 1972.

Právě až v těchto německých bistrech se do döner kebabu dostaly různé dresinky (nejčastěji se používá česnekový, bylinkový, pikantní, někdy s příchutí karí koření). Vedle döneru si můžete objednat i tzv. dürüm. V tomto případě se ale masem neplní pita chleba, ale jde o wrap, tedy maso zabalené do chlebové placky (lavaš nebo yufka) podobné mexické tortille. Náplň je stejná, rozdíl je jen ve způsobu balení, tedy do formy rolky. Dürüm kebab někdy sestává pouze z masa a hranolků.

Shawarma

V některých bistrech se můžete setkat i s výrazem shawarma (šavarma). Pod tímto názvem se kebab prodává hlavně v Libanonu, ale i v jiných zemích Blízkého východu. Maso (obvykle jehněčí nebo skopové) se často servíruje s libanonským salátem tabbouleh, kromě čerstvé zeleniny se do placky dává i nakládaná zelenina, dresink se občas připravuje ze sezamové pasty tahini.

Gyros

Gyros je naopak oblíbeným pouličním jídlem v Řecku. Slovo gyros byl původně název pro koření, až později se tak začal označovat pokrm. Jinak ale gyros znamená točit a odkazuje ke způsobu přípravy masa na vertikálním grilu, kdy se z válce odkrajují dlouhým nožem malé kousky, které se pak prodávají ve speciálním pita chlebu společně s cibulí a dalšími druhy zeleniny. Často se do chlebové placky balí rovnou s masem i hranolky a vše se ještě zalévá omáčkou z řeckého jogurtu a okurek známou jako tzatziki. V restauracích se ovšem gyros (tedy nařezané kousky masa) servíruje i na talíři se salátem a hranolky nebo chlebem. Gyros může být a také velmi často bývá z vepřového masa, i koření bývá jiné – maso se nejčastěji dochucuje oreganem, mátou a mletou paprikou.

Zásadní rozdíly mezi těmito dvěma druhy street foodu tedy jsou:

  • Kebab nikdy není z vepřového masa a správně by měl být z halal masa (ne vždy se to dodržuje). Ochucený je směsí koření, typického pro arabské země. V tomto koření převládá paprika, pepř, česnek a citron. 
  • Gyros může být z různých druhů mas včetně vepřového a dokonce je nejčastěji z vepřového masa. Dochucuje se také směsí koření, ve které převládá oregano, máta nebo rozmarýn, a podává se se salátem tzatziki. Pravý gyros "bydlí" v Řecku, tam si také dopřejete ten nejlepší.

Zdroje informací:
Bbc.com

Recepty k tomuto článku