Pečeme s Ivou: Úžasnou, máslem vonící vánočku dokáže upéct každý z nás! Stačí se držet tohoto vyzkoušeného receptu
21. 12. 2023 V kuchyni s VIP
Naše teta peče léta na Vánoce vánočku... Zpívá se v oblíbené vánoční písni. Pokud upečete tuto výbornou máslovou vánočku, rozhodně nedopadne jako ta v písničce! Kočka z ní dostane jen ty malinkaté drobečky, které zůstanou na úplně prázdném talíři.
Když pekařka promluví...
Máslová vánočka je naše oblíbená. Vlahá, voní máslem, vydrží dlouho výborná, i když – u nás dlouhou trvanlivost nemá. Zmizí během jediného dne.
Před pečením je potřeba nechat vánočku opravdu dobře vykynout. Teplotu prostředí raději nijak uměle nezvyšujte – vánočka by nakynula jen jakoby zvenku, vnitřní vrstvy to nestihnou, a dohánějí to pak v troubě. Výsledkem je potrhaná vánočka.
Co budeme na máslovou vánočku potřebovat?
Na omládek:
150 ml vlažné vody
1 lžička medu nebo sladěnky
25 g čerstvého droždí
190 g hladké mouky
Dále:
130 g vody
125 g změklého másla
150 g cukru
1 rovnou lžičku soli
530 g hladké mouky
1-2 lžíce rozšlehaného vejce (rozšleháme vejce, oddělíme lžíce do těsta a zbytek necháme na potření vánočky před pečením)
Kdo má rád, přidá během hnětení do těsta i rozinky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat?
- Suroviny na omládek dobře umícháme v misce a zakryté proti osýchání necháme hodinu kynout. K omládku přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme asi 60-90 minut kynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, dvě budoucí vánočky, které se vejdou vedle sebe na jeden plech. Každý kus těsta rozdělíme na 5 dílků a uválíme z nich stejně dlouhé prameny.
- Vánočky upleteme podle postupu ve videu níže.
- Necháme je na plechu dobře nakynout (cca 45-75 minut), potřeme je vejcem a sypneme plátky mandlí.
- Plech s vánočkami vložíme do trouby, vyhřáté na 200 °C. Teplotu ihned snížíme na 170 °C a asi 30-40 minut pečeme.
Pletení vánočky z pěti pramenů je opravdu velice snadné!
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Dokonalý domácí bujon připravíme i ze zbytků a můžeme jej zamrazit na příště. V chuti předčí ten kupovaný!
Při přípravě mnoha pokrmů se neobejdeme bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na prefermenty? Smíchejte mouku, vodu, droždí a dopřejte směsi dostatek času
Časté chyby při pečení vánočky: Základem je ověřený recept i dostatek času
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 3 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 5 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 5 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 7 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 21 hodinami