Suchá jíška se hodí k zahuštění a neobsahuje tuk. Pro snížení spotřeby tuků to může být dobrá volba. Poradíme, jak na to
Potřebujeme polévku nebo omáčku zahustit jíškou, a přitom se vyhnout vyšší spotřebě tuků? V tom případě je suchá jíška správná volba. Poradíme, jak ji připravit.
Při snižování tuků ve stravě můžeme umíchat a použít takzvanou suchou jíšku. Zahustí a ochutí polévku nebo omáčku a zároveň ji udrží nízkotučnou. Suchou jíšku si snadno připravíme i do zásoby a využijeme, až se bude hodit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak jíšku připravit a použít
Na rozehřátou pánev nasypeme hladkou mouku (nemusí být jen pšeničná), při střední teplotě a za stálého míchání ji pražíme do barvy, kterou potřebujeme. Mouku ale nesmíme spálit, zhořkla by.
Pak horkou jíšku klasicky rozmícháme se studenou tekutinou (mléko, voda, vývar) a dobře provaříme po dobu asi 20 minut.
Tuto suchou jíšku můžeme uchovat v chladnu asi půl roku a v případě potřeby ji stačí rozmíchat ve studené tekutině, přidat do pokrmu a provařit.
Náš další článek poradí, jak připravit klasickou jíšku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 5 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 7 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 7 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 9 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 10 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat domácí jíšku a vyhnout se chybám při její přípravě. Potřebujeme na ni kvalitní tuk. Pro pozdější využití ji snadno zmrazíme
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Škola vaření: Jak na perfektní hladkou jíšku, co je to záklechtka a kam použít zásmažku nebo zápražku
Komentáře