Jak nakrájet cibuli. Zvládnete to bez říznutí i potoků slz. Poradíme, jak na to
Také se vám stalo, že jste se při krájení cibule řízli? Chtěli byste se naučit krájet cibuli bezpečně a bez potoků slz? Víme, jak na to.
Cibule tvoří základ mnoha pokrmů, takže každý, kdo vaří, se dříve nebo později setká s nutností nakrájet cibuli. Dokonce bývá tato činnost prvním prubířským kamenem pro kuchařské učně. Nicméně amatéři jako my nemusí (ale mohou) tuto profesionální dovednost ovládat. Stačí využít několika tipů a vychytávek.
Umíte cibuli správně oloupat?
Začneme loupáním cibule. Rychleji oloupete cibuli, pokud ji předtím přelijete vroucí vodou. To funguje zejména, pokud potřebujete oloupat hodně drobnějších cibulí. Slupka se stáhne většinou ve všech vrstvách naráz. Další tipy na rychlejší oloupání popisuje náš další článek.
Cibuli půlíme podélně od kořínků k místu, odkud vyrůstají listy. Pak ji položíme řeznou plochou na prkénko. Snažíme se ji při krájení co nejméně stlačovat, proto je důležitý ostrý nůž.
Postup krájení cibule
Pomůže vám naše názorné video.
Při prvním krájení, kdy prořezáváme vrstvy mezi kořínky a špičkou cibule, držíme nůž vodorovně, aby jeho špička směřovala mírně vzhůru. Tím se nám podaří cibuli neprokrojit zcela až ke kořínkům a ta se nám následně nerozpadne.
Při příčném krájení cibule, kdy už krájíme kostičky, nejprve cibuli prořízneme 1-2 x vodorovně a pak klouzavým kolébkovým pohybem nože odkrajujeme kostičky, špička nože naopak směřuje dolů k prkénku. Pozor při tom na prsty. Máme je ohnuté v kloubech a konce prstů s nehty schováme, čepel nože se plochou o prsty opírá.
Na trhu jsou pomůcky, díky kterým nakrájíte cibuli bezpečně. Jsou to držáky na cibuli většinou v podobě hřebínků nebo kleští s pravidelnými otvory, které cibuli podrží, aniž by klouzala, a i vaše prsty budou v bezpečné vzdálenosti od ostří nože.
Jeden z nejlepších pomocníků v kuchyni je elektrický nebo mechanický sekáček cibule, který v krátké chvíli naseká cibuli bezpečně a bez slzení. Stačí nakrájet cibuli na větší kusy, vložit, uzavřít a spustit.
Proč nás cibule "rozbrečí"?
Slzení vyvolávají silice, které cibule obsahuje v hojné míře a které stoupají nosem až do očí. Proti pálení a slzení očí existuje množství lidových více i méně účinných vychytávek. Můžete zkusit potápěčské brýle, kousek chleba mezi zuby, zapálenou svíčku, krátké zmražení celé cibule i otevřené okno. Sami jistě znáte nějakou další „zaručenou“ radu. Jisté je jen to, že mladé čerstvé cibule pálí víc.
Na závěr ještě jedna "babská" rada, jak to udělat, aby cibule nezhořkla. Nenechávejte ji dlouho s kovem. Takže nůž, sekáček nebo struhadlo či mlýnek by se měly cibule dotýkat jen nezbytně nutnou dobu.
Přejeme vám hory nakrájené cibule bez zranění a slz.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 3 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 3 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 16 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 20 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve: Šťavnaté jemné masíčko ve smetanové omáčce skvěle ladí s kolínky
Vepřový guláš: Aby byl krásně šťavnatý, je nejdůležitější správný poměr masa a cibule, hospodský říz mu dodá paprika
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Komentáře
26. 12. 2023 09:23
24. 12. 2023 18:48