Na rychlé oloupání cibule pomáhají různé vychytávky. Vyberte si tu, která vám nejlépe vyhovuje
Při loupání cibule často zbytečně slzíme a tiše zuříme, protože množství slupek jde velmi špatně dolů. Tuto činnost nám usnadní několik triků.
Přitom slzení lze omezit a loupání usnadnit. Přinášíme několik triků a vychytávek na jednodušší loupání. Vyberte si způsob, který vám nejlépe vyhovuje.
- Cibuli vložíme do cedníku nebo mísy s otvory. Svaříme přiměřené množství vody a cibuli vroucí vodou vydatně prolijeme. Případně cibule do horké vody na dvě minuty namočíme a scedíme. Po zchladnutí jde změklá slupka lépe oloupat a cibule také méně štípe do očí. Tento postup je obzvlášť výhodný u drobných cibulek.
- Slupku cibule (všechny vrstvy) podélně prořízneme a pak sloupneme všechny vrstvy najednou.
- Cibulí ze všech stran několikrát udeříme o prkénko. Slupka se uvolní a jde lehčeji oloupat.
- Může nám pomoci mikrovlnná trouba. Cibuli s odříznutými konci do ní vložíme na půl minuty. Půjde lépe loupat a zahřátí pomůže, aby tolik neštípala.
Jak nakrájet cibuli najemno
Na téma "Cibule v naší kuchyni - snadno dostupná síla z přírody" se zaměřuje náš další článek. Připomene také, ve kterých receptech cibule nesmí chybět.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 5 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 9 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 10 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 10 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 10 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Cibule v naší kuchyni - snadno dostupná léčivá síla z přírody. V těchto receptech nesmí chybět!
Jak nakrájet cibuli. Zvládnete to bez říznutí i potoků slz. Poradíme, jak na to
Komentáře
27. 2. 2024 12:02
25. 2. 2024 14:02
Můj osvědčený postup. Resp. 2:
1) Neoloupanou cibuli přepůlíme ve směru od natě, po kořen. Teprve teď uřežeme konce - u nati rovně, u kořenů šikmo dovnitř (uřežeme tak spojení slupek). Z obou stran pak nožem vlezeme v některém rohu pod slupku a lehce ji stáhneme
2) Uřežeme oba konce a přes řezy, kolem dokola, narežeme vrchní dužinatou vrstvu. Nožem nebo nehty ji nadvihneme a oloupeme.
Druhá varianta je rychlejší, ale v suma sumárum po sečtení slupek na 5kg pytel cca 3 cibule vyhodíme. Samozřejmě, když se dělá nějaká "ekšn" a vaří se 60 litrů guláše nebo naopak, když potřebujete jenom jednu, tak se na to nehledí...