Tohle zvládnou i děti: Vyrábíme zdravé a chutné domácí gumové medvídky
4. 3. 2021 Tipy a triky
Přiznejte se; kdo z vás dětem tajně neujídá gumové medvídky? Cucání, v tomto případě žvýkání barevných gumídků uklidňuje a stimuluje tvorbu slin, takže nemáte pocit suchosti v ústech. Nemluvě o tom, že želatina má i další zdravotní benefity. Jenže kupované gumové sladkosti pro zdraví nejsou úplně ideální. Jak si tyto dobrůtky vyrobit doma?
Hřích jménem gumový medvídek
Na první pohled se zdá, že jsou ohromně zdravé, na ten druhý je to poněkud jinak. Řeč je o želatinových bonbonech, které milují nejenom děti, ale nepohrdnou jimi ani dospělí. Slovo želatina totiž vzbuzuje pocit, že jde o zdravou sladkost, protože tahle složka je přece dobrá na klouby. To je sice na jednu stranu pravda, ale na druhou je jí v každém bonbonu takové minimum, že by musel dotyčný sníst celý pytlík, aby se dalo mluvit o nějakém zdravotním benefitu. Má to ještě jeden háček; kupované bonbony jsou plné cukru a éček. A tak stojí za úvahu, zda není lepší si želatinové bonbony vyrávbět doma...
Mohlo by vás zajímat
Domácí jsou domácí
Výroba domácích želatinových bonbonů je jednoduchá a můžete do ní zapojit i děti. Budete potřebovat čerstvou ovocnou šťávu, ideální je domácí, ale dnes se dá sehnat i kvalitní kupovaná, želatinu v prášku a k oslazení med. Zkusit můžete i javorový sirup, který dodá bonbonům trochu jinou chuť. Nezapomeňte na formičky; v internetových obchodech se dají sehnat různé tvary, od již zmíněných medvídků, až po oblíbené žížalky.
Připravte si kastrol, do něj vlijte hrnek a půl ovocné šťávy. Postupně přimíchejte 4 lžíce želatiny a důkladně míchejte. Jakmile se želatina rozpustí, opatrně směs prohřejte. Pozor na to, že se nesmí vařit. Na závěr výslednou hmotu oslaďte medem nebo javorovým sirupem. Horkou ji nalijte do formiček, ideálně silikonových, nechte vychladnout v pokojové teplotě, a pak vložte do lednice, dokud bonbony zcela neztuhnou.
Kde vzít barvu?
Proč dělat bonbony pouze v jedné barvě? Nebojte se rozmáchnout a využít celou barevnou paletu. Pokud se pustíte do červených bonbonů, použijte na ně rybízovou, jahodovou či malinovou šťávu, ale také třeba šťávu z červené řepy. Zelenou vám poskytne kiwi nebo zelené jablko, fialovou pro změnu ostružiny nebo borůvky a na oranžovou použijte mrkev, pomeranč či zázvor.
Mohlo by vás zajímat
Pro větší ovocnou chuť můžete spolu se šťávou použít i nadrobno nakrájené ovoce, které je ovšem třeba nejprve rozmixovat do hladka. Místo šťávy můžete zvolit třeba bylinkový odvar z máty, s citronovou šťávou a medem zase vyrobíte léčivé bonbony vhodné při nachlazení.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero na téma želatina: Jaké jsou její vlastnosti, k čemu se používá a čím se dá nahradit
V době respiračních onemocnění hraje důležitou roli vitamín C. Proč zrovna on? A skutečně je jeho bohatým zdrojem citron?
Míša řezy, které vždy přijdou k chuti. Jak připravit jejich zjednodušenou verzi - dezert ve skleničce
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12