Arašídové máslo dříve platilo za lék na bolest zubů. Víte, jak tuto lahůdku využít dnes?
21. 4. 2021 Vaření
Čistě technicky vzato arašídové máslo žádným máslem není; je to spíš pomazánka z arašídů. Nicméně, v Americe se jako máslo označuje, a je tak známé i u nás. A stejně jako klasické máslo se dá využít jak ve sladké, tak ve slané kuchyni. A kromě toho si ho můžete snadno vyrobit i doma.
Arašídy od Aztéků
Podle The Huffington Post používali pastu z rozemletých arašídů jako první již Aztékové v 1. století. Ovšem nikoliv coby pochoutku, nýbrž čistě jako léčivý prostředek na bolesti zubů. V roce 1895 si pak doktor John Harvey Kellogg nechal patentovat proces výroby arašídového másla, jež bylo doporučováno pacientům bez chrupu jako dobrá náhrada proteinů. Výrobek se postupně vylepšoval a získával jemnější konzistenci, a to i díky použití různých olejů. První jemná a hladká pasta z arašídů se začala vyrábět v roce 1928 a nesla název Peter Pan, podle pohádkové postavičky ze Země Nezemě. Dnes vyrábí arašídové máslo mnoho firem a můžete jej koupit jak v jemné verzi (smooth), tak ve verzi s kousky arašídů (crunchies) či s různými dalšími přísadami. Anebo si ho můžete vyrobit sami.
Mohlo by vás zajímat
Domácí výroba
Bude to možná znít překvapivě, ale není nic snazšího, než si vyrobit domácí arašídové máslo. Potřebujete jen arašídy a mixér. Postupným mixováním se z arašídů začne uvolňovat olej a získají krémovější konzistenci. Podle chuti můžete máslo doplnit olejem pro jemnější konzistenci nebo solí, cukrem, kakaem či čokoládou pro zpestření. Neloupané, nesolené arašídy nejdříve musíte zbavit slupek, a pokud chcete, můžete je krátce zapéct v troubě, získají tak příjemný kouřový nádech.
Mohlo by vás zajímat
Kam s burákovým máslem
Američané si je mažou na toasty místo klasického másla a doplňují třeba marmeládou. Oblíbenou americkou cukrovinkou, která je k dostání i u nás, jsou také čokoládové košíčky plněné arašídovým máslem. Vyrobit si je můžete i doma. Stačí malé papírové košíčky naplnit zčásti rozpuštěnou mléčnou čokoládou, pak přidat arašídové máslo a zalít opět čokoládou. Výtvor nechte zatuhnout v lednici a máte to.
Mohlo by vás zajímat
Vynikající je také krém z arašídového másla. Jednoduše vyšlehejte arašídové máslo se změklým klasickým máslem a přidejte moučkový cukr podle chuti. Krémem můžete plnit košíčky z křehkého těsta, linecké cukroví, tartaletky i jiné moučníky. Arašídové máslo je skvělé v cookies, muffinech nebo jako součást čokoládové polevy. A hodí se i do slaných pokrmů, třeba jako je omáčka na těstoviny nebo marináda na maso, případně jako dip. Zkrátka, možností je mnoho. Tak si je užijte!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Sušenky z arašídového másla upečete snadno, jednoduše a rychle
Red Velvet Cake: Jak vznikl ikonický americký dort a odkud má svou červenou barvu?
Domácí arašídové máslo si jistě zamilujete!
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12