Jak zahustit francouzským máslem? Jeho přípravu hravě zvládnete

Narazili jste v receptu na pojem nebo ingredienci s názvem francouzské nebo též moučné máslo a nevěděli, co to je a jak ho správně použít? Vysvětlíme vám to a naučíme vás ho vyrobit a také s ním správně zacházet.

Francouzské máslo polévku zjemní

Moučné neboli francouzské máslo se používá v teplé kuchyni k zahušťování některých polévek nebo častěji omáček a výpeků. Máslo polévku nebo omáčku zjemní a uhladí, mouka zahustí. S úspěchem ho použijete třeba při vaření jídel s přírodní šťávou jako jsou různá masová či zeleninová ragú, roštěné, pečeně apod. S pomocí francouzského másla dosáhnete výborného sosu k pečenému kuřeti nebo vepřovému.

Jak vyrobit a použít francouzské máslo?

Smíchejte změklé čerstvé máslo s hladkou moukou v poměru 1:1, například 100 g másla a 100 g mouky. Vidličkou propracujte dohromady, až vznikne hladká hmota, vytvarujte z ní váleček (pracujte rychle, aby se máslo nerozehřálo teplem ruky), zabalte do fólie a uložte do chladničky nebo do mrazáku. To v případě, že chcete máslo mít do zásoby. Na příliš dlouhé skladování to ale není, máslo by žluklo.

Pak jen odkrojíte potřebný kousek a necháte pomalu rozpustit v téměř hotovém jídle. Provaříte a můžete podávat.

Témata: moučné máslo, máslo, mouka, zahustit