Pochoutka pro pamětníky: Smažená zmrzlina mile překvapí každou návštěvu!
8. 7. 2021 Vaření
Kdo by si v parném létě nedopřál sladkou mraženou dobrotu? A není potřeba kvůli tomu ani chodit do obchodu. Zmrzlinu si docela snadno můžete udělat i sami doma, a dokonce z ní vykouzlit vskutku originální dezert, který se rozplývá na jazyku. Už jste měli smaženou zmrzlinu?
Ledové dny
V našich předchozích článcích jsme vám ukázali, jak si snadno uděláte domácí zmrzlinu, anebo jaké extravagantní příchutě si můžete dopřát ve speciálních cukrárnách. To ale stále není chladivým dobrodružstvím konec! Je jedna dobrota, kterou dozajista ohromíte své přátele. Někteří ji pamatují, ostatní si možná právě říkají, jestli si z vás neděláme legraci. A neděláme! Smažená zmrzlina bývala kdysi skutečně v nabídce sladkých menu některých restaurací a dnes se tam pomalu zase vrací. Kombinace teplého křupavého obalu a rozpouštějící se chladivé náplně uvnitř je totiž naprosto fantastická. Pusťte se do toho s námi podle přesného návodu!
Mohlo by vás zajímat
Naklepat, obalit, usmažit…
Ne, ne, nebude to jako s řízkem, i když trojobal se v tomto případě také používá, ale pochopitelně sladký. Na přípravu smažené zmrzliny musíte nejdříve nechat povolit již hotovou (domácí, nebo kupovanou) vanilkovou zmrzlinu. Z té vytvarujte pomocí malé naběračky knedlíčky či menší koule a dejte je na tácek vyložený pečícím papírem zmrazit. Pro 4 osoby budete potřebovat 400 ml vanilkové zmrzliny. Na obalování si připravte 100 g mletého kokosu, 50 g strouhanky, 50 g nasekaných mandlí, 2-3 vejce, 1 lžičku škrobu a olej nebo přepuštěné máslo na smažení.
Jakmile budete mít vanilkové koule řádně zmrazené, pusťte se do obalování. Vejce prošlehejte se škrobem, rozpuštěným v lžičce vody. Strouhanku smíchejte s mandlemi. Vanilkové zmrzlinové koule obalujte nejdříve ve strouhaném kokosu, pak ve vaječné směsi a nakonec v mandlové strouhance. Obalené koule dejte znova do mrazničky, nechte zamrazit a proces obalení ještě jednou zopakujte, ale už jen v rozšlehaných vejcích a ve směsi strouhanky s mandlemi a kokosem. Dvakrát obalené koule dejte opět zmrazit. Pak v menším, ale vyšším kastrůlku rozpalte olej nebo přepuštěné máslo a zmrzlinu v něm osmažte ze všech stran. Stačí krátce, ale hlavně intenzivně; jde o to, aby se osmažil jen obal, vnitřek musí zůstat stále chladný. Smaženou zmrzlinu můžete podávat s ovocnou omáčkou, se šlehačkou nebo jen tak. A připravit si ji můžete také dopředu, a pak smažit, až když ji budete chtít podávat. Každopádně doporučujeme hluboký talíř a pořádnou lžíci!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Ruská zmrzlina vznikla díky inspiraci z Ameriky. Jak retro pochoutku vyrobit doma?
Lahodné zmrzlinové dezerty si můžeme připravit nejen v létě, ale i v zimě
Jak připravit domácí zmrzlinu. Osvědčené tipy, rady a vychytávky na přípravu nejoblíbenějších osvěžujících pochoutek
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12