Strašidelné dýňové cupcakes: Chutnají tak dobře, až vás to možná trochu vyděsí!
29. 10. 2021 Vaření
Anglosaský lidový svátek Halloween se dávno zabydlel i u nás. Nebojte, české "dušičky" nezastíní, jen je trochu předbíhá a doplňuje. Užijte si tento den se svými dětmi i v kuchyni. Bude to zábava!
Kde se vzal
Původ Halloweenu pochází podle knihy Tradinář z keltského svátku Samhain. Staří Keltové totiž uctívali poslední říjnovou noc jako hranici mezi dvěma hlavními ročními periodami, jako předěl mezi zimou a létem, teplem a chladem a životem a smrtí. V noci ze 31. října na 1. listopadu se podle Keltů stírala hranice mezi živými a mrtvými a byl to čas vzpomínání na ty, kteří s námi už nejsou. Po celou noc proto zářily u obydlí ohně, aby duše zemřelých nebloudily a rychle našly cestu zpět. Zároveň Keltové také věřili, že v tuto noc přichází mezi živé i vládce podzemí se svými démony. Toho se báli, proto se maskovali na strašidelné bytosti, aby nebyli k poznání. Všechny tyto zvyky s sebou později přinesli irští přistěhovalci, jako dědictví svých keltských předků, do Spojených států, odkud se tradice Halloweenu šířila pak do celého světa. Název Halloween vznikl zkrácením anglického "All Hallows´Eve", neboli "Předvečer všech svatých".
Mohlo by vás zajímat
Jak se slaví v Americe
Ve Spojených státech, jakož vlastně i ve všch anglicky mluvících zemích, jde, hlavně mezi dětmi, o velmi oblíbený svátek. Děti od předškolního věku se převlékají za "strašidla" a chodí od domu k domu na koledu. Přitom volají Trick or treat, trick or treat! To znamená "Dejte mi koledu, nebo vám něco provedu!". Jelikož je svátek populární, domácnosti jsou na koledníky připraveny. Vydlabané dýně se svíčkami lákají k domu, kolem kterého poletují papíroví netopýři a potulují se černé kočky. Magie poslední říjnové noci se zkrátka neobejde bez tradičních symbolů. Patří mezi ně i kostlivci a duchové. Právě takové malé duchy, skoro se dá říct "doušky" si můžete nastěhovat i do domu. Ale nebojte se, jediné, čím vás mohou vylekat, je až nadpozemsky dobrá chuť! Pojďte si s námi upéct dýňová strašidýlka!
Dvojitě dýňové cupcakes
Na těchto zákuscích je skvělé, že můžete do přípravy zapojit i děti! Přenechte jim třeba míchání těsta a závěrečné zdobení. A že strašidla nebudou vzhledově dokonalá? To je právě to správné, nejde přece o princeznovský bál! Tak vzhůru do toho a na Halloween je hotovo!
Suroviny:
*100 g změklého másla
*120 g krupicového cukru
*2 vejce
*200 g polohrubé mouky
*1,5 lžičky prášku do pečiva
*1 lžička strouhané citronové kůry
*100 g dýňového pyré
Na krém:
250 g mascarpone
50 g dýňového pyré
4 lžíce moučkového cukru
Na dozdobení:
* oranžový a černý fondán, nebo nabarvený marcipán
Postup:
1) Změklé máslo vyšleháme s cukrem. Mouku smícháme s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Muffinovou formu vyložíme papírovými košíčky.
2) Do změklého másla postupně vešleháváme po jednom vejce, část mouky, zase vejce a nakonec dýňové pyré. Směs dáme do 12 košíčků a pečeme v troubě předehřáté na 180 C asi 20-25 minut. Korpusy vyjmeme a necháme krátce chladnout ve formě. Asi po dvou minutách vyndáme z formy a necháme zcela vychladnout na mřížce.
3) Mezitím si připravíme krém a zdobení. Na krém prošleháme společně mascarpone s dýňovým pyré. Dosladíme cukrem.
4) Na zdobení vyválíme na dva pláty jak oranžový tak černý fondán. Vykrajovačkou nebo skleničkou vykrojíme kruh a ten pak ještě pomocí prstů nepravidelně vytáhneme do stran. Trezírovacími cukrářskými špičkami vypíchneme otvory na oči a pusu strašidýlek. Nevadí, když mají nepravidelné okraje, jsou to strašidla.
5) Na korpusy naneseme krém a přikryjeme jej „plachtou“ z fondánu. Můžeme dát i dva fondány přes sebe, aby třeba pod oranžovým „vykukovaly“ černé oči. A naopak. Pomocí prstů můžeme „strašidelnou plachtu“ ještě na krému vytvarovat dle libosti, případně strašidýlka dozdobit vykrojenými tvary netopýrů či odkrojků z těsta, které mohou naznačovat utržené „cáry látky“.
Náš tip: Těsto na korpusy má být hustší, ale přece jen, kdyby vám připadalo husté moc, lze je naředit smetanou nebo větším množstvím dýňového pyré.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak využít jednozrnku? Prastarý druh pšenice má měkká a lehce křupavá zrna, nahradí rýži v rizotu i těstoviny v polévce
Když se řekne pšenice, vybavíme si nejčastěji… Číst více
Kupované vafle můžete jíst rovnou nebo je ohřát, aby chutnaly jako čerstvě upečené
Pokud je máte rádi a jíte je často, zřejmě už dávno máte koupený vaflovač a připravujete své vlastní, ze spolehlivého těsta. Ale ti, kdo vafle jedí… Číst více
Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny
Krásné počasí je každoročně spojeno s opékáním… Číst více
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Udělat vynikající houskový knedlík není žádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Strašidelné halloweenské cupcaky: Se sladkostí se děti budou méně bát
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Halloweenské recepty: Vyzkoušejte strašidelné prsty nebo duchařské pusinky
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Cupcakes: Americké dortíčky jsou hit i v Česku! Jak se liší od muffinů a čím je nazdobit?