Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dušičky a kosti

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 155 min Doba přípravy: 140 min Doba tepelné úpravy: 15 min

155 min (140 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Počátkem listopadu snad každý z nás vzpomíná na své milé, kteří tu již s námi nejsou. Naše prababičky kdysi dávno pekly v tyto slavnostní dny kynuté pečivo s názvem dušičky nebo kosti. Vyzkoušejte se s naším receptem vrátit k této hezké tradici.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 594 kJ /
2 771 kcal
Bílkoviny66,98 g
Tuky85,02 g
Vláknina16,28 g
Cholesterol 322 mg
Sodík 512 mg
Sůl1,21 g
Sacharidy426,34 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Plech vyložíme pečicím papírem nebo fólií. Krok 2: Připravíme kvásek. Ve vlažné vodě rozmícháme lžíci cukru, rozdrobené droždí a 2-3 lžíce mouky (vše z odvážených a připravených surovin) a necháme 20 minut kynout. Krok 3: K vykynutému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které zakryjeme a necháme 30-45 minut vykynout. Krok 4: Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 16 dílků, z každého uděláme bulku a necháme 5 minut odpočívat. Krok 5: Po odpočinku z bulek vytvarujeme dušičky a kosti podle fotografie nebo vlastních nápadů (popř. umotáme rohlíky, které můžeme naplnit některou ze sladkých náplní). Krok 6: Pečivo uložíme na připravený plech a necháme cca 30-45 minut dokynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme posypat mákem. Krok 7: Pečeme ve vyhřáté troubě na 200-220 °C cca 15-18 minut. Krok 8: Pečivo je jen lehce sladké, vhodné k namazání máslem a marmeládou, ale chutná i jen tak.

TIP: Chyby při zadělávání kynutého těsta

Zveřejněno 25. 10. 2019

Poznámka autorky cathleen

Zdroj: Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz

Dušičkové pečivo z kynutého těsta se kdysi peklo na svátek Všech svatých (1.11.) a na Památku zesnuých (2.11.) a říkalo se mu Dušičky nebo kosti svatých. Lišilo se kraj od kraje – mohlo být ze sladkého nebo slaného těsta, prázdné i nadívané a tvary velmi různé. Od rohlíků (říkalo se jim „Navšesvatýrohlíky“), přes bochánky, věnečky, prameny ve tvaru písmene -S- nebo napodobeniny kostí. Jedla je celá hospodářova rodina, ale často jimi byli obdarování pocestní, chudí lidé nebo žebráci.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dušičky a kosti

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o5D3

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dušičky a kosti

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o5D3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

:-)<3:yes::yes: dělávám kynuté těsto se sádlem (podle babičky) je vždy výborné a upečené dlouho vydrží vláčné. Upečené ještě teplé potřít rozpuštěným máslem s trochou rumu ;-)

Tonja: ano, je to jedno :-) ale já jsem tam původně neměla nic, žádné jednotky. Už jsem to opravila.

Frantiska: U vody je to jedno: 1 litr = 1 kg, 1g = 1 ml.

Frantiska: opravila jsem, děkuji za upozornění :-K

při přechodu na novou verzi se ztratila jednotka vody :) je to v gramech nebo ml?

Krásné :yes::yes::-K

bofinka: u nás se těmto kapřím měchýřům říkalo "dušičky" ;-)

bofinka: teraz mi došlo...:-D

magdalenka: Jaka mala holka jsem si je predstavovala jako ty vzduchove mechyre, co maminka vyndavala z kapra o Vanocich :-) . . . . zatim me to nikdo vlasne nevyvratil, tkz. jsou to ty kulicky :-D

cathleen: máte pravdu, s máslem se šetřilo, dnes už nemusíme, ale s máslem pečivo už chutná jak málo sladká buchta:-)

hospodyne: děkuji :-K Recept opsaný nemám, dala jsem si ho dohromady sama - ono je víceméně dané, kolik asi tekutiny na půl kila mouky atd.....sádlo jsem použila hlavně kvůli tomu, že dříve se máslem hodně šetřilo apokud dušičky i kosti byly pečivem k obdarování potřebných , tak určitě nebylo s máslem :-) I proto je tam citronová kůra jen na doplnění nám, už hodně zmlsaným strávníkům.

:-KMoc dobře si pamatuji, jak z tohoto těsta pekla babička " pro nádeníky", když se "šústala turkyň", tj pro neznalé - klasy kukuřice se obnažovaly a za šustí se pak věšely na hambalky, třídily brambory nebo sklízela řepa.Byl uvařen velký hrnec melty, někdo si přidal mléko a k tomu toto pečivo suché nebo namazané povidly, kterých bylo doma velké množství. Byl to jako zákusek po jídle. Ale to jen tak naokraj.
Jinak je to těsto velmi dobré a peču z něj dodneška, zvlášť, když vnoučata mají ráda máslo a džem, jak jste sama psala. Vřele kuchařkám doporučuji. A nepoužívat jiný tuk. Se sádlem je to křehounké a kypré.:yes::yes:

magdalenka: :-D nemají daný tvar, ale možná to jsou ty "kuličky" seřazené za sebou....?

Ako vyzerajú dušičky??? :-8

Tématické fráze:
dušičkové pečivo recept, dušičkové pečivo, recept 61856 dusicky kosti, kapři dusicka, recept na dusickove pečivo, pečivo svatých kostí

Suroviny:
voda, vejce, cukr, sádlo, sůl, mouka hladká, mouka polohrubá, droždí čerstvé, kůra citronová, vejce, mák

Přidat fotografie receptu