Dušičky a kosti

cathleen Kuchařka: cathleen

Moučníky , Kynuté 9 názorů

Suroviny

190-200 vody
1 vejce
50 cukru
70 g změklého sádla
špetka soli
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
15-17 g čerstvého droždí
(popř. citronová kůra)
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažné vodě rozmícháme lžíci cukru, droždí a 2-3 lžíce mouky (vše z odvážených a připravených surovin) a necháme 20 minut kynout. K vykynutému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které zakryjeme a necháme 30-45 minut vykynout.

  2. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 16 dílků a z každého uděláme bulku. Po 5 minutovém odpočinku z bulek vytvarujeme dušičky a kosti – podle fotografie nebo vlastních nápadů, popř. umotáme rohlíky, které můžeme naplnit některou ze sladkých náplní.

  3. Pečivo uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme cca 30-45 minut dokynout, potřeme vejcem, můžeme posypat celým mákem a upečeme ve vyhřáté troubě (200-220°C/15-18min).
    Pečivo je jen lehce sladké, vhodné k namazání máslem a marmeládou, ale chutná i suché.

Poznámka

Zdroj: Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz

Dušičkové pečivo z kynutého těsta se kdysi peklo na svátek Všech svatých (1.11.) a na Památku zesnuých (2.11.) a říkalo se mu Dušičky nebo kosti svatých. Lišilo se kraj od kraje – mohlo být ze sladkého nebo slaného těsta, prázdné i nadívané a tvary velmi různé. Od rohlíků (říkalo se jim „Navšesvatýrohlíky“), přes bochánky, věnečky, prameny ve tvaru písmene -S- nebo napodobeniny kostí. Jedla je celá hospodářova rodina, ale často jimi byli obdarování pocestní, chudí lidé nebo žebráci.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 379 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dušičky a kosti

  • mysulka mysulka

    Krásné :yes::yes::-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    bofinka: u nás se těmto kapřím měchýřům říkalo "dušičky" ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    bofinka: teraz mi došlo...:-D

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    magdalenka: Jaka mala holka jsem si je predstavovala jako ty vzduchove mechyre, co maminka vyndavala z kapra o Vanocich :-) . . . . zatim me to nikdo vlasne nevyvratil, tkz. jsou to ty kulicky :-D

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    cathleen: máte pravdu, s máslem se šetřilo, dnes už nemusíme, ale s máslem pečivo už chutná jak málo sladká buchta:-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    hospodyne: děkuji :-K Recept opsaný nemám, dala jsem si ho dohromady sama - ono je víceméně dané, kolik asi tekutiny na půl kila mouky atd.....sádlo jsem použila hlavně kvůli tomu, že dříve se máslem hodně šetřilo apokud dušičky i kosti byly pečivem k obdarování potřebných , tak určitě nebylo s máslem :-) I proto je tam citronová kůra jen na doplnění nám, už hodně zmlsaným strávníkům.

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-KMoc dobře si pamatuji, jak z tohoto těsta pekla babička " pro nádeníky", když se "šústala turkyň", tj pro neznalé - klasy kukuřice se obnažovaly a za šustí se pak věšely na hambalky, třídily brambory nebo sklízela řepa.Byl uvařen velký hrnec melty, někdo si přidal mléko a k tomu toto pečivo suché nebo namazané povidly, kterých bylo doma velké množství. Byl to jako zákusek po jídle. Ale to jen tak naokraj.
    Jinak je to těsto velmi dobré a peču z něj dodneška, zvlášť, když vnoučata mají ráda máslo a džem, jak jste sama psala. Vřele kuchařkám doporučuji. A nepoužívat jiný tuk. Se sádlem je to křehounké a kypré.:yes::yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    magdalenka: :-D nemají daný tvar, ale možná to jsou ty "kuličky" seřazené za sebou....?

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ako vyzerajú dušičky??? :-8

    Odpovědět

Tématické fráze: dušičkové pečivo recept dušičkové pečivo recept 61856 dusicky kosti recept na dusickove pečivo pečivo svatých kostí

Zapomněl/a jsem heslo