Pečení na neděli: Křehké věnečky se žloutkovým krémem podle paní Třešňákové
7. 11. 2021 Vaření
Neděle by měla být dnem odpočinku, ale také dnem svátečním. Ke svátečnímu dni se jistě hodí i to, aby byl hezky prostřený stůl a na něm nějaké dobroty. Obvykle hospodyňky v dřívějších dobách v neděli pekly. A teď se k této tradici vrací i televizní pořad, kterým provází Petra Burianová, vítězka soutěže Peče celá země. V dnešním díle se to v kuchyni zavoní věnečky z odpalovaného těsta!
Podještědí paní Karoliny
Slunečné stráně pod severočeskou horou Ještěd a celá tato oblast je známá mimo jiné díly slavné české spisovatelky Karoliny Světlé. Proto se i v posledním díle Pečení na neděli část pořadu vracela k památce této spisovatelky. Prostřednictvím místního kronikáře jsme měli možnost připomenout si odhalování památníku spisovatelky, spatřit jsme mohli i sbírku panenek podle postav z románů Karoliny Světlé, nebo dobové kostýmy. No a samozřejmě se, jako vždy, peklo. Paní Jaroslava Třešňáková se s diváky podělila o recept na věnečky z odpalovaného těsta, které velice ráda celá desetiletí dělávala její maminka.
Mohlo by vás zajímat
Jak se nenapálit
Z odpalovaného těsta mají některé hospodyňky obavy, ale zbytečně. Nic až tak složitého na něm není. Pokud ovšem s těmito druhy moučníků začínáte, přečtěte si naše rady a užitečné tipy, jak zvládnout odpalované těsto jako profík. Pro ostatní je tady slíbený recept na věnečky jako z cukrárny.
Žloutkové věnečky
Na těsto budete potřebovat 400 ml vody, 200 g másla, 200 g polohrubé mouky a 5 vajec. Jak na to? Do středně velkého hrnce dejte vařit vodu se solí a máslem. Až začne voda vařit a máslo se rozpustí, přisypte mouku a hodně pečlivě míchejte, dokud se těsto nezačne přichytávat ke dnu. Trvá to zhruba pět minut. Poté hrnec se spařenou moukou sundejte z plotny, nechte hmotu trochu vychladnout a pak do ní vmíchejte postupně po jednom vejce. Vejce se musí do těsta nejprve pečlivě zapracovat, pak teprve přidáváme další. Vznikne husté, hladké a táhlé těsto. Troubu si předehřejte na 180 °C. Těsto dejte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte věnečky. Pečte asi 30 minut. Během pečení troubu nikdy neotvírejte. Upečené věnečky nechte vychladnout a mezitím si připravte krém.
Mohlo by vás zajímat
Na krém budete potřebovat: 1 vanilkový pudink, 300 ml mléka, 150 g cukru krupice, 2 ks másla, 2 vanilkové cukry a rum dle chuti. Postupujte tak, že svaříte mléko, pudinkový prášek, vanilkový cukr a cukr. Za stálého míchání uvařte hustý hladký pudink. Nechte vychladnout a pak do něj po částech vešlehejte změklé máslo. Nakonec přidejte rum. Vychladlé věnečky podélně rozřízněte vroubkovaným nožem a naplňte krémem. Nahoře už jen lehce pocukrujte.
Další recepty z pořadu Pečení na neděli najdete na webu České televize.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Odpalovaná hmota: Připravte si lahodný korpus jako základ pro žloutkové věnečky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12