Vinný nápoj bez rizika bolehlavu: Slavná Vinea se zrodila v 70. letech a přežila dodnes!
2. 3. 2022 Historie a zajímavosti
Za socialismu patřila Vinea k oblíbeným nápojům. Přestože byla poměrně vzácná, zdatně soupeřila s Kofolou. Mezi točenými malinovkami a zářivě žlutými limonádami byla zjevením a měla vzbuzovat dojem luxusní „limošky“ ze západu. Ostatně láhev podobají se té na Coca-Colu to jen dosvědčuje.
Trochu lepší limonáda
Léta ji považujeme za typickou českou limonádu, původně ovšem Vinea vznikla na Slovensku, odkud se dovážela do českých samoobsluh. V sedmdesátých letech moc široká nabídka nealko nápojů nebyla. Žízeň jste mohli uhasit červenou nebo žlutou limonádou, jež se prodávala ve skleněné průhledné lahvi a označovala prostě a jednoduše „limo“ nebo ještě obecněji „nealko“, u níž se příchuť ani neřešila. Od šedesátých let se tu podle knihy Retro sice vyráběla i česká verze Coca-Coly, ta byla ale vzácná a drahá a byla vnímána tak trochu jako luxusní zboží. Na povzbuzení jsme si mohli dávat už i Kofolu, bylo ale třeba vytvořit nějakou alternativu k „zápaďáckým“ kolovým nápojům, a tak dostali výrobci nápojů z „vyšších míst“ důležitý státní úkol – vyrobit zdravou limonádu z hroznového moštu, která by mohla konkurovat i slavným zahraničním „limčám“, po nichž všichni tak toužili. A tak se zrodila Vinea.
Mohlo by vás zajímat
Osvěžení z vinných hroznů
Unikátní limonáda vychází z dlouholeté tradice moravského a hlavně tedy slovenského vinohradnictví. Tehdy byly u nás ve velké oblibě mošty, které se často dělaly i z vinných hroznů. A tak se zřejmě zrodila myšlenka, že by se z hroznové šťávy dala určitě vyrobit nějaká chutná limonáda. Podle webu Vinea.cz se zadání chopil vinařský výzkumný ústav v Bratislavě a v roce 1973 tým výzkumníků pro Vinařské závody v Pezinku namíchal první nápoj, který je jedinečnou kombinací hroznové šťávy a černého bezu, což mu dává výjimečnou lehce muškátovou chuť. Inspirací jim zřejmě byla rakouská vinná limonáda Traubi neboli Traubisoda, jež vznikla podle webu Traubisoda.at, již roku 1954 v Rakousku a rovněž je tam oblíbená dodnes. Roku 1974 Vineu začaly vyrábět vinařské závodu v Pezinku a Nitře a nápoj v typické zelené láhvi nápadně připomínající Colu mohli ochutnat první zákazníci.
Vinea se stala tak populární, že se začala vyvážet až do zahraničí, což ovšem způsobilo, že v českých obchodech jste na ni téměř nenarazili. Po revoluci ale zájem o ni trochu upadl a dalo by se říct, že měla namále. Naštěstí ji opět zachránili ve vinařství v Pezinku, a tak nám Vinea zůstala dodnes. V současnosti značku Vinea vlastní společnost Kofola, která ji vyrábí ve své slovenské pobočce v závodě v Rajecké Lesné, a to nejen bílou a červenou, ale i perlivou verzi Frizzante s 10 % hroznové šťávy, která vám při troše fantazie nahradí prosecco. Svým jemným perlením totiž připomíná šumivé vína, není ani tak sladká jako klasická Vinea a neobsahuje žádné konzervanty ani umělá sladidla. Do dnešních časů se dochoval i jeden z prvních konkurenčních produktů Viney český Top & Topic, který podle knihy Retro roku 1987 navazoval na další vinnou limonádu Livii.
Zdroje informací:
Vinea.cz
Michal Petrov: Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu
Traubisoda.at
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak využít jednozrnku? Prastarý druh pšenice má měkká a lehce křupavá zrna, nahradí rýži v rizotu i těstoviny v polévce
Když se řekne pšenice, vybavíme si nejčastěji… Číst více
Kupované vafle můžete jíst rovnou nebo je ohřát, aby chutnaly jako čerstvě upečené
Pokud je máte rádi a jíte je často, zřejmě už dávno máte koupený vaflovač a připravujete své vlastní, ze spolehlivého těsta. Ale ti, kdo vafle jedí… Číst více
Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny
Krásné počasí je každoročně spojeno s opékáním… Číst více
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Udělat vynikající houskový knedlík není žádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Vinné střiky už nejsou v módě, teď se pije prosecco. Víte, odkud má tohle italské víno svůj název?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14