Bezový sirup z květů černého bezu-kosmatice
Suroviny
Porce: sirupu je 7,5 litru,používá se naředěný vodou
Nutriční hodnoty
Energie | 101 210 kJ / 24 191 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 3,78 g |
Tuky | 2,16 g |
Vláknina | 12,42 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 47 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 6 032,94 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Neředěný sirup se dá při nachlazení a nemocných průduškách užívat 5x za den jednu polévkovou lžíci.
Také se v malém kastrůlku dá silným varem zredukovat potřebné množství nenaředěného sirupu na konzistenci medu a buď ho použít při nachlazení, nebo jako chuťovku na polití palačinek.
Vyzkoušela jsem již hodně druhů bezinkových sirupů, ale vrátila jsem se ke svému receptu, který nám moc chutná. Když se použije opravdu velké množství květů a když se podaří nasbírat v období, kdy je plný pylu, pak chutná opravdu moc dobře.
Každý rok dělávám 2, až 3várky a pokaždé pochybí.
Sklenice se sirupem mám uloženy v panelákovém střešním bytě v komoře i 9měsíců a nikdy se sirup nezkazil.
Někdy se stane, že se ve sklenici při delším uskladnění udělá slabý, nažloutlý kal. Ale to je od pylu a stačí před použitím sklenku obrátit vzhůru dnem a protřepat.
Do podobných přidávám další recepty.
Odkaz na kyselinu citronovouhttp://www.oetker.cz/cz-cs/nase-produkty/zavarovan...
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
13. 6. 2020 00:05
Dekuji za pekny recept, cukru jsem dala jen 4 kg a je vyborny! Bodik pridan
12. 6. 2017 17:33
Monika: Děkuji za vyzkoušení a komentářLetos se mi ta cukrová krusta udělala také
8. 6. 2017 11:34
Dobrý den, letos jsem zkusila tento sirup, protože jsem nemohla najít můj původní recept. Je opravdu výborný, jediné co bych tomuto receptu vytkla je, že když jsem rozvařila cukr s vodou tak v tak malém množství vody mi ten cukr při vychladnutí ztuhnul, že nešel ani míchat a na povrchu se udělala cukrová krusta. Musela jsem lehce zahřát, aby to povolilo a pak vmíchat bezovou vodu. Příště to vyřešim stejně jak jsem to dělala do teď, a to, že cukr vmíchám do celé dávky. Chvíli mu sice trvá než se rozpustí, musí se během dne občas promíchat, ale přijde mi to lepší. Jinak do flašky pod víčko dávám trochu slivovice, aby se sirup nezkazil.
11. 6. 2015 18:01
mika59:Jana Remkova: Děkuji
11. 6. 2015 10:11
10. 6. 2015 16:55
Anna Kocikova: Ty jsi šikovná ta fotka je úžasná
10. 6. 2015 16:47
Druhá letošní várka je opět v lahvích a další se bude připravovat večer
7. 1. 2015 20:49
brukyt:V receptu by chyba být neměla už jen z toho důvodu,že není opsaný od nějakého"kreténa"z webu,ale gramáže surovin jsou podle mne,tak,jak sirup děláme u nás doma
Pro informaci jsem přidala poslední fotografii včera načatého sirupu,který jsem loni dělala opět zastudena a naplnila do petlahví(tentokrát jsem neměla sklo).
Ani po 7měsících není zkvašený,jen v petce kousek od hrdla je vidět kroužek od pylu
14. 8. 2014 11:05
PETRA: Chyba není ve Vás, ale v receptu. Recept na tento sirup všichni na webu opisují od jednoho kreténa , který jej tam vložil v domnění, že tomu rozumí. Nemůžete dělat sirup zastudena. Poměr vody a cukru je 1:1. Svařit min. 5 minut. Láhev i víčko sterilizovat. Chemii vynechte. Přeji příjemný den.
22. 7. 2014 18:18
PETRA:Peti,tak to jste už letos druhá,které tento sirup zkvasilMohu poradit pouze jedno-všechen sirup chvilku převařit,přidat konzervant Petol-kyselina sorbováhttp://www.zbozi.cz/vyrobek/kyselina-sorbova-2-g-p...(množství nadávkovat podle návodu na obalu)a ještě horké opatrně přelít do skleněných lahví,nejlépe půllitrových.Pak vždy každou načatou láhev do spotřebování nechat v lednici.
Já mám všechen sirup v plastových 1a1/2 litrových petkách.Načatou mám na kuchyňské lince,kde celý den svítí sluníčko a zbytek je v komoře v panelovém bytě.Toto se mi ještě nestalo a věřte mi,velice mě to mrzí
Přijměte,prosím,mou omluvu,ale ta Vám moc nepomůžeVyzkoušejte tu kyselinu
22. 7. 2014 18:02
Asi mi zkvasil?Nemá se ještě zavařit ve sklenicích,proč se mi to stalo?
29. 6. 2014 11:59
lenka :Leni,moc mě to mrzíale jsem ráda,že ta druhá,méně sladká várka vyšla a že jste na recept nezanevřela
Děkuji
27. 6. 2014 21:38
Dobrý den, sklenice jsem měla různě ve sklepě, v lednici i v lince z té jedné várky zkvasili všechny... také mi to nejde na rozum a to jsem je i zavařila.. dnes jsem dodělala poslední a ta vypadá dobře dala jsem opět méně cukru.. tak uvidíme, na mě je toho cukru moc. Každý máme rád něco jiného i tak moc děkuji za tip:))
25. 6. 2014 20:12
lenka :Leni,zdravím VásMusím říci,že mě to moc mrzí,že sirup zkvasil
Nevím,jestli to může být tím menším množstvím cukru,protože já dávám už hodně let pořád stejné množství.Méně cukru jsem ještě nikdy nedávala.Sirup je sice sladký,ale není problém ho dát do sklenice v menším množství a vodou naředit podle chuti.
Neměla jste sklenice třeba někde v teple,nebo na kuchyňské lince
25. 6. 2014 14:02
Dobrý den,
nakonec jsem udělala várky, na mě je to tedy moc sladké a to jsem těch květů měla kilo. dala jsem méně cukru a teď je to ono. Jen jsme se vrátili z dovolené a várka mi zkvasila.. kde jsem udělala chybu? ta první moooc sladká vydržela, že by to bylo tím cukrem? děkuji za odpověď lenka
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Maková roláda s povidly a mascarpone krémem
Přidáno před 2 hodinami

Fazolová polévka s mrkví a libečkem
Přidáno před 14 hodinami

Čočka na kyselo se smetanou
Přidáno před 16 hodinami

Koka + řez
Přidáno 28. 5. 2022 09:58

Špagety s kuřecími kousky v italské omáčce
Přidáno 28. 5. 2022 07:27

Sirup z čerstvého bezu
Přidáno 27. 5. 2022 10:15
Právě bylo uvařeno:

Vláčné broskvové řezy s mákem
uvařil/a Teomi
před 24 minutami

Tvarohová bábovka od Dity P.
uvařil/a Petaja
před 1 hodinou

Tuňákový salát s avokádem a vejci
uvařil/a NikolaP
před 1 hodinou

Medový perník na plech
uvařil/a Miquel
před 1 hodinou

Nadýchaná piškotová roláda
uvařil/a Petulice
před 3 hodinami

Křenová omáčka
uvařil/a Rafan1415
před 4 hodinami

Matjesovo vajíčková pomazánka
uvařil/a Ivana64
před 6 hodinami

Vepřové závitky s nivou
uvařil/a kyskamaryska
před 6 hodinami

Pečené vepřové koleno
uvařil/a Jan Nemec
před 12 hodinami

Hamburgerové bulky
uvařil/a Lidiia
před 13 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: sirup z bezových květů sirup z cerného bezu bezový sirup bezový sirup recept výborný bezový sirup recept recept na bezový sirup s citronem bezový sirup s kyselinou citronovou sirup z bezového květu bezovy sirup za studena černy bez sirup sirup z květu černého bezu za studena sirup z bezových květů recept kvet cerneho bezu sirup z bezů bezový sirup bez cukru sirup z květů černého bezu sirup z květu černého bezu recept květy z černého bezu sirup sirup z černého bezu za studena výroba bezinkového sirupu
Suroviny: květy černého bezu, kyselina citronová, voda, citron, cukr krupice, voda
Bezový sirup z květů černého bezu-kosmatice
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lVvg
32 názorů