Bezový sirup z květů černého bezu-kosmatice

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

sirupu je 7,5 litru,používá se naředěný vodou Nápoje 31 názorů

Suroviny

650 g kvetu černého bezu (rozkvetlých květů i s menšími stonky cca 130 ks květu)
40 g kyseliny citronové (2balíčky po 20g od dr.Oetker)
3 l převařené vody
3 citrony dobře očištěné nakrájené
na cukerný roztok budeme potřebovat:
6 kg cukru krupice
2 l vody
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do většího, hlubšího a nejlépe nerezového hrnce dáme převařit 3 l vody. Přidáme kyselinu citronovou a necháme vychladit.

  2. Do chladné vody s kyselinou přidáme květy, které proložíme plátky citronu.
    Hrnec zakryjeme utěrkou a dáme na chladnější místo odpočinout na 48 hodin. Je dobré vše v hrnci alespoň 2 krát za den promíchat.

  3. Po 2 dnech rozvaříme ve 2 l vody cukr. Vaříme za stálého promíchávání, aby se nám velké množství cukru nepřichytávalo ke dnu. Poté necháme zchladnout.

  4. Hustý cedník vyložíme utěrkou, nebo plátýnkem a vyluhované květy s citronem důkladně vyždímáme.
    Takto získanou bezovou šťávu smícháme s chladným cukerným roztokem. Promícháme a naplníme do vhodných, dobře umytých lahví. Uzavřeme a skladujeme ve tmě.

  5. Bezový sirup konzumujeme naředěný chladnou obyčejnou, nebo minerální vodou.
    Je taktéž lahodný, když dáme do 200 ml sklenky/hrnku cca 50 cl sirupu, přidáme plátek citronu, plátek čerstvého zázvoru a zalijeme horkou převařenou vodou.

Poznámka

Neředěný sirup se dá při nachlazení a nemocných průduškách užívat 5x za den jednu polévkovou lžíci.

Také se v malém kastrůlku dá silným varem zredukovat potřebné množství nenaředěného sirupu na konzistenci medu a buď ho použít při nachlazení, nebo jako chuťovku na polití palačinek.

Vyzkoušela jsem již hodně druhů bezinkových sirupů, ale vrátila jsem se ke svému receptu, který nám moc chutná. Když se použije opravdu velké množství květů a když se podaří nasbírat v období, kdy je plný pylu, pak chutná opravdu moc dobře.

Každý rok dělávám 2, až 3várky a pokaždé pochybí.

Sklenice se sirupem mám uloženy v panelákovém střešním bytě v komoře i 9měsíců a nikdy se sirup nezkazil.

Někdy se stane, že se ve sklenici při delším uskladnění udělá slabý, nažloutlý kal. Ale to je od pylu a stačí před použitím sklenku obrátit vzhůru dnem a protřepat.

Do podobných přidávám další recepty.

Odkaz na kyselinu citronovouhttp://www.oetker.cz/cz-cs/nase-produkty/zavarovan...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 152 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bezový sirup z květů černého bezu-kosmatice

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Monika: Děkuji za vyzkoušení a komentář:-KLetos se mi ta cukrová krusta udělala také:-(

    Odpovědět

  • Monika Monika(neregistrovaná)

    Dobrý den, letos jsem zkusila tento sirup, protože jsem nemohla najít můj původní recept. Je opravdu výborný, jediné co bych tomuto receptu vytkla je, že když jsem rozvařila cukr s vodou tak v tak malém množství vody mi ten cukr při vychladnutí ztuhnul, že nešel ani míchat a na povrchu se udělala cukrová krusta. Musela jsem lehce zahřát, aby to povolilo a pak vmíchat bezovou vodu. Příště to vyřešim stejně jak jsem to dělala do teď, a to, že cukr vmíchám do celé dávky. Chvíli mu sice trvá než se rozpustí, musí se během dne občas promíchat, ale přijde mi to lepší. Jinak do flašky pod víčko dávám trochu slivovice, aby se sirup nezkazil.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    mika59:Jana Remkova: Děkuji:-K:-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • mika59 mika59

    Anna Kocikova: Ty jsi šikovná ta fotka je úžasná:yes::yes:;-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Druhá letošní várka je opět v lahvích a další se bude připravovat večer:-)

    Odpovědět

  • brukyt:V receptu by chyba být neměla už jen z toho důvodu,že není opsaný od nějakého"kreténa"z webu,ale gramáže surovin jsou podle mne,tak,jak sirup děláme u nás doma:-)
    Pro informaci jsem přidala poslední fotografii včera načatého sirupu,který jsem loni dělala opět zastudena a naplnila do petlahví(tentokrát jsem neměla sklo).
    Ani po 7měsících není zkvašený,jen v petce kousek od hrdla je vidět kroužek od pylu:-)

    Odpovědět

  • brukyt brukyt(neregistrovaný)

    PETRA: Chyba není ve Vás, ale v receptu. Recept na tento sirup všichni na webu opisují od jednoho kreténa , který jej tam vložil v domnění, že tomu rozumí. Nemůžete dělat sirup zastudena. Poměr vody a cukru je 1:1. Svařit min. 5 minut. Láhev i víčko sterilizovat. Chemii vynechte. Přeji příjemný den.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    PETRA:Peti,tak to jste už letos druhá,které tento sirup zkvasil:-SMohu poradit pouze jedno-všechen sirup chvilku převařit,přidat konzervant Petol-kyselina sorbováhttp://www.zbozi.cz/vyrobek/kyselina-sorbova-2-g-p...(množství nadávkovat podle návodu na obalu)a ještě horké opatrně přelít do skleněných lahví,nejlépe půllitrových.Pak vždy každou načatou láhev do spotřebování nechat v lednici.
    Já mám všechen sirup v plastových 1a1/2 litrových petkách.Načatou mám na kuchyňské lince,kde celý den svítí sluníčko a zbytek je v komoře v panelovém bytě.Toto se mi ještě nestalo a věřte mi,velice mě to mrzí;-(
    Přijměte,prosím,mou omluvu,ale ta Vám moc nepomůže:-SVyzkoušejte tu kyselinu:yes:

    Odpovědět

  • PETRA PETRA(neregistrovaný)

    Asi mi zkvasil?Nemá se ještě zavařit ve sklenicích,proč se mi to stalo?:-O

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    lenka :Leni,moc mě to mrzí:-(ale jsem ráda,že ta druhá,méně sladká várka vyšla a že jste na recept nezanevřela:-)Děkuji:-K

    Odpovědět

  • lenka lenka (neregistrovaný)

    Dobrý den, sklenice jsem měla různě ve sklepě, v lednici i v lince z té jedné várky zkvasili všechny... také mi to nejde na rozum a to jsem je i zavařila.. dnes jsem dodělala poslední a ta vypadá dobře dala jsem opět méně cukru.. tak uvidíme, na mě je toho cukru moc. Každý máme rád něco jiného i tak moc děkuji za tip:))

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    lenka :Leni,zdravím Vás:-KMusím říci,že mě to moc mrzí,že sirup zkvasil:-/Nevím,jestli to může být tím menším množstvím cukru,protože já dávám už hodně let pořád stejné množství.Méně cukru jsem ještě nikdy nedávala.Sirup je sice sladký,ale není problém ho dát do sklenice v menším množství a vodou naředit podle chuti.
    Neměla jste sklenice třeba někde v teple,nebo na kuchyňské lince:-?

    Odpovědět

  • lenka lenka (neregistrovaný)

    Dobrý den,
    nakonec jsem udělala várky, na mě je to tedy moc sladké a to jsem těch květů měla kilo. dala jsem méně cukru a teď je to ono. Jen jsme se vrátili z dovolené a várka mi zkvasila.. kde jsem udělala chybu?:-// ta první moooc sladká vydržela, že by to bylo tím cukrem? děkuji za odpověď lenka:-8

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    salvagie:omlouvám se,že jsem hned neodpověděla,byla jsem delší dobu mimo internet:-)Ale vidím,že mě Špagetka zastoupila a odpověděla za mě;-)Při rozvařování cukru se to opravdu musí skoro pořád promíchávat ode dna,aby se cukr nepřichytil a dobře se rozpustil.

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: sirup z bezových květů sirup z cerného bezu bezový sirup recept výborný bezový sirup recept recept na bezový sirup s citronem bezový sirup s kyselinou citronovou sirup z bezového květu bezovy sirup za studena černy bez sirup sirup z květu černého bezu za studena sirup z bezových květů recept kvet cerneho bezu sirup z bezů bezový sirup bez cukru sirup z květů černého bezu sirup z květu černého bezu recept květy z černého bezu sirup sirup z černého bezu za studena výroba bezinkového sirupu bezový květ

Zapomněl/a jsem heslo