Holka u plotny radí: Jak na šlehačkovou bublaninu s třešněmi? Takhle se dělá podle cukrářky Katky
4. 7. 2022 Vaření
Taky máte rádi bublaninu, ale je na vás někdy moc suchá? Zkuste tenhle recept od profesionální cukrářky Katky. Bublanina bude vláčná a přesto krásně nadýchaná. Nám doma chutná moc.
Moučník plný léta
Jen máloco je tak hodně spojeno s létem jako právě bublanina. Ale pozor, možná jen u nás. Bublanina je totiž český unikát. Není divu, že se v tom, jak ji upéct nejlépe, slavné cukrářské osobnosti doslova předhánějí. Prvorepublikový hoteliér Karel Šroubek například doporučoval odvážit všech surovin stejné množství – kolik váží čtyři vejce, tj. 230 g, tolik mouky, cukru a másla. Cukář Josef Maršálek v našem speciálu zase říká, že dobrou bublaninu dělá hlavně nadýchané a vzdušné těsto a dostatek ovoce, které ovšem nesmí propadnout dolů. Z tohoto důvodu Maršálek doporučuje obalit ovoce v mouce a pokud použijeme těžší druhy ovoce, je lepší udělat bulaninu z hutnějšího těsta. A právě takové vám dnes nabízím.
Recept jsem kdysi získala od cukrářky, jejíž jméno dnes už možná trochu upadlo v zapomnění, ale svého času byla Kateřina Fornůsková podobně slavná jako je dnes třeba Mirka van Gils Slavíková. Kateřina se kdysi docela vymykala tím, že měla jako cukrářka alergii na čokoládu. Asi i proto jsem si její jméno dobře zapamatovala. Dnes se ovšem jmenuje už Kateřina Fornůsková Neterdová a ve Zvoli u Prahy vyrábí krásné dorty. Láska k cukrařině tedy zůstala a to je dobře. Mně zase zůstal Katčin recept na parádně vláčnou a jemnou šlehačkovou bublaninu, kterou můžete dle Katčina tipu vylepšit drobenkou, do níž místo mouky použijete bebe sušenky!
Mohlo by vás zajímat
Bublanina podle Katky
Jak tedy na parádní bublaninu? Potřebujete: 500 g třešní, 250 ml smetany ke šlehání, 250 g tvarohu ve vaničce, 280 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 500 g polohrubé mouky + na obalení třešní, 3 vejce, 2 kypřicí prášky do pečiva a citronovou kůru. Na drobenku potom 50 g másla, 50 g moučkového cukru, 100 g polohrubé mouky (nebo rozmixovaných bebe sušenek) a trochu skořice.
Postup krok za krokem:
- Všechny suroviny na těsto, kromě třešní, smíchejte a společně vyšlehejte. Třešně zlehka obalte v mouce.
- Těsto nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem a posypte třešněmi, obalenými v mouce. Ty by pak neměly tolik propadávat dolů. Na třešně nasypte drobenku, kterou připravíte smícháním všech uvedených surovin. Moučník pak pečte v předem vyhřáté troubě při 180 C asi 30 minut.
- Bublaninu nechte vychladnout, nakrájejte a pocukrujte moučkovým cukrem.
Moje tipy:
- Bublaninu lze péct i bez drobenky. Je to jen dobrovolné přilepšení. Bez drobenky zůstanou třešně pěkně na povrchu moučníku, pod tíhou drobenky trochu zapadnou.
- Do drobenky jsem už vyzkoušela i lotusky nebo místo skořice trochu perníkového koření. Je to taky moc dobré.
- Kypřicí prášky používám bez fosfátu a to opravdu dva, nejméně 1,5. Když jsem zkusila dát jednou pouze jeden, bublanina dost nevyběhla, těsto je totiž díky smetaně a tvarohu docela těžké.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro vaření s Kristinou: Bublanina je český unikát. Takhle ji dělával slavný hoteliér Karel Šroubek!
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Sladké léto s Josefem Maršálkem: Slavný cukrář radí, jak na tu nejlepší bublaninu. Takhle bude krásně nadýchaná!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14