Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladké léto s Josefem Maršálkem: Slavný cukrář radí, jak na tu nejlepší bublaninu. Takhle bude krásně nadýchaná!
Zdroj: Se souhlasem Josefa Maršálka a Toprecepty.cz

Na neděli má být napečeno, říkávaly už naše babičky. Proto jsme se domluvili s cukrářem Josefem Maršálkem, že se s námi bude pravidelně dělit o rady, jak připravit klasické babičkovské moučníky tak, aby chutnaly opravdu jako od babičky. V prvním díle se zaměříme na bublaninu. Co dělat, aby byla krásně nadýchaná a šťavnaté ovoce se v ní skoro vznášelo?

Jaké těsto na bublaninu?

Bublanina je asi nejoblíbenějším moučníkem vůbec. Je ideální možností, jak v létě zpracovat úrodu ze sadu i zahrádky, její příprava je poměrně snadná a hotová je za chvilku. Receptů na bublaninu existuje celá řada, připravuje se z mnoha těst – někdo ji dělá olejovou, další přidávají do těsta pro zvláčnění jogurt nebo kefír a jiní dávají přednost tučnější šlehačce. Vylepšit se dá mnoha způsoby, ta klasická nejobyčejnější bublanina je ale z piškotového nebo z třeného těsta

Třená bublanina je vláčnější

Podle Josefa Maršálka je pro bublaninu typické vyšší, lehké, nadýchané, ale vláčné těsto s velkými póry, které doplňuje hodně ovoce. Nejdůležitější je v jejím případě zabránit tomu, aby byla příliš suchá a dusivá, což hrozí hlavně v případě piškotového těsta. Z toho důvodu Josef Maršálek raději doporučuje dělat bublaninu z třeného těsta, kterému navíc prospěje nějaká zvláčňující složka, kromě tuku třeba i tvaroh, kefír nebo šlehačka.

Jestliže se u bublaniny nedokážete vzdát piškotového těsta pro jeho krásnou nadýchanost, doporučuje Josef Maršálek následující: „Pokud zvolíte piškotové těsto, rozhodně do něj přidejte tuk (rozpuštěné máslo, olej).“

Aby ovoce nepropadlo na dno bublaniny

Vzhledem k tomu, že je bublanina hlavně ovocný moučník, neměli byste u ní ovocem nijak šetřit. „Ovoce musí být hodně,“ říká pro Toprecepty.cz Josef Maršálek, ale zároveň upozorňuje na zrádnost, která může u bublaniny nastat. A sice, že vám ovoce klesne ke dnu. I v tomto ohledu je lepší třené těsto. Je totiž hustší, takže v jeho případě je riziko propadnutí ovoce nižší.

V případě piškotového těsta zvolte raději drobné malé ovoce, které nebude mít šanci propadnout dolů. Typicky jsou to borůvky, maliny, ostružiny, rybíz, ale i višně či třešně,“ radí Josef Maršálek. Klesnutí ovoce zabráníte podle cukráře i pomocí jednoho triku – obalte je v troše mouky. Lépe se pak udrží na povrchu těsta a nepustí do něj moc šťávy.

Nejvhodnější ovoce na bublaninu

A jaké ovoce do bublaniny zvolit? Kromě třešní a višní můžete použít téměř jakékoliv. Těžší druhy, jako jsou broskve nebo meruňky, ale raději dávejte jen do třeného těsta. Větší druhy ovoce je lepší nakrájet na menší kousky o velikosti sousta.

Josef Maršálek dále radí nepoužívat příliš velké, těžké a vodnaté ovoce: „Ovoce, které obsahuje moc vody, při pečení vytéká, těsto tak vlhne a špatně se propéká. Z důvodů vodnatosti se na bublaninu moc nehodí kompotované ovoce, a to ani to drobné. Pokud ale jiné nemáte, aspoň ho sceďte a nechte důkladně okapat.“

Použít můžete klidně i mražené, jen je předem nerozmrazujte. Z mraženého jsou pak nejvhodnější bobuloviny.

Pro dokonalou chuť bublaniny

I když je bublanina sladký moučník, je nutné do ni přidat, stejně jako v případě dalších koláčů, trochu soli. Sůl zvýrazní chuť použitých surovin a vytáhne z nich to nejlepší. „Dobrou bublaninu dělá hlavně nadýchané a vzdušné těsto a dostatek ovoce," upřesňuje slavný cukrář. Bublaninu ale můžete vylepšit trochou vanilky nebo její povrch posypat drobenkou.

Ta sice patří spíš na koláče, i bublaninu ale dokáže zajímavě ozvláštnit. „Pokud se rozhodnete použít drobenku, pečte bublaninu spíše z hutnějšího třeného těsta, které posypku lépe udrží nahoře,“ doporučuje Josef Maršálek.

Bublaninu pečte zvolna a cukrujte nakonec

Poslední, co vám v případě bublaniny hrozí, je, že se vám těsto „zdrcne“, nepůjde dopéct nebo bude mazlavé. Z toho důvodu je důležité vkládat těsto do dobře vyhřáté trouby. Josef Maršálek k tomu dodává: „Bublanina se peče v dobře vyhřáté troubě, ale ne zprudka, nýbrž zvolna (při teplotě cca 170-180 °C), aby se skutečně dobře propekla.“ 

Dobře propečené těsto pak poznáte tak, že do něj zapíchnete špejli. Pokud je po vytažení suchá, je těsto upečené. Bublaninu cukrujte moučkovým cukrem až těsně před podáváním. V opačném případně by povrch moučníku zvlhnul a byl by příliš mazlavý.

Stručné cukrářské rady od Josefa Maršálka: 

  • Pro bublaninu ze šlehaných, piškotových či třených hmot si připravte ingredience v pokojové teplotě.
  • Troubu zapněte těsně před přípravou, ale při vkládání moučníku musí být vyhřatá.
  • Ovoce před nasypáním na povrch obalit ve lžíci hladké mouky.
  • Ihned po nalití na plech šup s bublaninou do trouby. Všeobecně platí, že se bublanina peče při 160-170 stupních na horkovzduch.
  • Troubu zbytečně neotvirat!

Máte chuť pustit se hned do míchání těsta? Upečte si bublaninu podle tohoto vyzkoušeného receptu

Náš tip: Všechny díly seriálu Sladké léto s Josefem Maršálkem najdete zde.

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

NikdoNic

12. 6. 2022 09:57

Bublaninu dělám zásadně jen a pouze z piškotového těsta (vejce, cukr, mouka). Žádný tuk nepřidávám, a bublanina dusivá není. I větší kousky ovoce zůstávají na povrchu nebo se jen lehounce zanoří do těsta, rozhodně ale nikdy nic nepropadne dovnitř, natož na dno :-8

generalisimus

11. 6. 2022 13:18

Jako vynikajici ovoce do bublaniny pouzivam mrazene kanadske brusinky, cast mouky je spaldove

Přidat komentář