Pečeme s Ivou: Doma upečené škvarkové raženky provoní kuchyň i celý byt. A jejich chuť? Opravdová lahoda!
17. 11. 2022 Vaření
Jíte rádi žemličky, kaiserky nebo raženky? Tvary mají každá jiný, ale způsob tvarování mají všechny stejný. Stejně snadný i rychlý. Stačí mít doma plastovou raznici a upečete úhledné pečivo jako z obchodu. To naše dnešní je navíc voňavé zlatavými škvarky.
Když pekařka promluví...
Do červena vypečené šneky lákají už od pohledu. Práce s nimi je snadná, tvar jim dala raznice a pokud ji nemáte, můžete těsto tvarovat třeba jen do bulek nebo housek, které jsou také velice hezké. Hlavní je tu ale chuť! A když při jídle mezi zuby lehce křoupne kus vypečeného škvarku, je to opravdová lahoda.
Co budeme na voňavé šneky potřebovat? Na omládek: 100 g vlažné vody, 1 lžička sladěnky nebo včelího medu, 130 g hladké mouky, 12-14 g čerstvého droždí Dále do těsta: 180 g vody, 30 g oleje, 2 rovné lžičky soli, 30 g ovesných vloček, 80-100 g drobně krájených škvarků, špetka drceného kmínu, 50 g žitné mouky celozrnné, 100 g pšeničné chlebové mouky, 200 g hladké mouky
V domácí pekárně: Suroviny na omládek smícháme do hladkého těstíčka, které beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny, zavřeme a necháme 45 minut vykynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin (v pořadí tekuté, suché) a na uhnětení těsta použijeme program bez předehřevu. Těsto v ní pak i necháme vykynout (asi hodinu).
Ručně nebo robotem: Suroviny na kvásek omládek smícháme v zadělávací míse do hladkého těstíčka a zakryté necháme 45 minut kynout. K hotovému, vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a ručně nebo robotem uhněteme těsto, které necháme kynout asi hodinu.
Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený stůl, propracujeme, rozdělíme na 12-14 dílů a z každého uděláme bulku. Pak bulky svrchu omoučíme, orazíme téměř až k podložce a na plech s pečícím papírem nebo fólií uložíme kynout vzhůru nohama. Po 15-20 minutách částečně nakynuté raženky opatrně obrátíme a necháme dokynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (210-220°C/20 minut).
Drobečky z ošatky
- Bulečky na raženky je nutné dělam menší, aby pak při naražení těsto "neutíkalo" ven z raznice
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí