Krkovička v máslové marinádě: Fantastickou chuť másla a koření doladí černé pivo, křehkost zajistí delší marinování
19. 7. 2023 Vaření
Krkovička je základem spousty klasických českých receptů. Aby taky ne. Vždyť ji lze poměrně jednoduše a rychle připravit. Výsledkem je jemné a šťavnaté maso, na kterém si pochutná celá rodina.
Jak správně připravit krkovici
Vepřová krkovice je výborným kusem masa. Můžeme ji upéct v celku, ale také nakrájenou na plátky. Pokud ji nebudeme připravovat příliš dlouho a nevysušíme ji, získáme šťavnaté maso. Plátky krkovice jsou oblíbené i na letní grilovačku.
Krkovici můžeme jen tak dát na gril a dochutit až na talíři, nebo ji naložit do některé z řady marinád. Pokud chceme u masa i šťávu, je lepší ho péct v troubě.
Mohlo by vás zajímat
Jakou marinádu připravit na krkovici
Maso se většinou marinuje v olejové marinádě. Často se kombinuje olej, hořčice, česnek, pepř a sůl. Zajímavou variantou je ale máslová, ve které hraje důležitou roli i černé pivo. Na ni potřebujeme kromě těchto dvou ingrediencí ještě drcený kmín, zázvor a majoránku. Zázvor můžeme použít čerstvý i sušený. V případě majoránky se sušená varianta projeví ve výraznější chuti. Přidat můžeme i sušenou petrželku.
Jak dlouho nechat marinovat krkovici
Ať už zvolíme jakoukoliv marinádu, je třeba ji do masa důkladně vetřít a krkovici dát do dobře uzavíratelné plastové misky s uzávěrem. V lednici by pak měla zůstat přinejmenším dvě hodiny, ale delší odležení se pak projeví na lepší chuti masa. Ideálně tedy marinujeme přes noc. Před tepelnou úpravou je ale třeba včas maso vyndat z lednice a počkat asi půl hodiny, než se se přizpůsobí pokojové teplotě.
Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…
Jak připravit krkovičku v máslové marinádě
Na přípravu tohoto receptu si přichystejte: 2 plátky krkovice, pepř a sůl. Na marinádu: 100 g másla, 300 ml černého piva pokojové teploty, 1 lžičku drceného kmínu, 1 lžičku sušeného zázvoru a 1 lžičku majoránky.
Jak na to? Máslo rozehřejte. Maso zlehka naklepejte, posolte a opepřete. Do mísy dejte rozehřáté máslo, přilijte pivo, přidejte majoránku a zázvor. Do toho vložte maso a obalte ho dobře v tekutině. Nechte marinovat alespoň dvě hodiny v lednici. Pak misku vyndejte z lednice a nechte maso přizpůsobit okolní teplotě.
Troubu rozpalte na 200 °C. Maso i s marinádou dejte do pekáčku a vložte do trouby. Pečte dozlatova a v průběhu podlévejte výpekem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Letem masovým světem: Jak správně vybrat, uchovávat i mrazit vepřové maso? Zachování čerstvosti pomůže obyčejná folie
Byliny v kuchyni: Majoránka není jen koření do bramboračky. Léčí neurózy i ekzém
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14