Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Majoránka není jen koření do bramboračky. Léčí neurózy i ekzém
Zdroj: Čerstvé výhonky majoránky zahradní. Zdroj: Wikimedia Commons, Forest & Kim Starr, CC BY 3.0

Majoránka a česká kuchyně se k sobě hodí jako zmrzlina a pořádný kopec šlehačky. Bez této bylinky by nebyly pravé jitrnice, chutné bramboráky ani poctivá bramboračka. Pravděpodobně ji taky máte doma a pravděpodobně ji také přidáváte skoro do všeho. Víte ale, že kromě skvělé chuti má tahle léčivá bylinka i zázračné účinky na lidský organismus?

Majoránka chutná i léčí

Přidává se do zabijačkových jitrnic, bramboračka by bez ní nebyla bramboračkou a je stálicí receptů na poctivé bramboráky. Majoránka patří k nejpoužívanějšímu koření v tradiční české kuchyni a zřejmě ji i vy často přidáváte do svých kuchařských výtorů. Napadlo vás ale někdy při práci s touto bylinkou, že kromě výtečné chuti může vašemu tělu dodat i prospěšné živiny a pomoci třeba od rýmy, křečí v břiše nebo ekzémů?

Bylinka s malými zelenými lístky se dá při příznivém počasí poměrně snadno vypěstovat i v květináči za oknem, nejlépe se jí ale daří v opravdu teplých krajích, kde je dokonce schopná dát svému pěstiteli i zralé plody. Zřejmě proto z ní už starověcí Egypťané a posléze i Řekové a Římané připravovali nápoj lásky. Zda byl účinný, to už se dnes nedozvíme, platí ale, že majoránka jako léčivá bylinka působí protinádýmavě a nejlepší účinek má na zklidnění rozhozeného trávení a zmírnění křečí v žaludku. Snad i proto se tolik hodí do bramboráků, které mohou být pro žaludek sice lahodnou, ale velkou zátěží. Majoránka zároveň podporuje tvorbu žaludečních šťáv a podněcuje chuť k jídlu.

Tato květinka má rovněž mírně močopudné účinky, působí desinfekčně a protizánětlivě a funguje jako antioxidant, takže dokáže pomoci i na typicky ženské problémy jako je třeba infekce močových cest. I z těchto důvodů je vhodné použít ji k léčbě ekzémů a kožních zánětů. Další oblastí využití majoránky mimo kuchyni je léčba migrény a stresu. Majoránka totiž podporuje normální činnost nervové soustavy a platí tak proti neurózám, nespavosti a slabosti. Bylinka rovněž pomáhá urdžovat normální hladinu cukru v krvi, posiluje imunitu a přispívá k normální funkci jater.

Jak majoránku konzumovat?

Majoránka má nejvíce účinků, pokud se konzumuje čerstvá anebo sušená formou hlubokého zmrazení. Pokud si ji nechcete přidat do polévky, salátu nebo jiného jídla, je možné připravit si z ní čaj. Dvě polévkové lžíce sušené majoránky přelijeme 250 mililitry vroucí vody a necháme louhovat 10 až 15 minut. Čaj pijeme ještě teplý a nejlépe se hodí při žaludečních obtížích, křečích či zácpě. Případně se takto připravený nálev dá přidat do relaxační koupele pro lepší spánek a uvolnění svalů.

Při bolestech zad či při migréně dobře funguje majoránkový olej. Ten si připravíme smícháním extra panenského či jiného kvalitního rostlinného oleje s majoránkou v poměru 1/2 litru oleje na 3 dkg sušené majoránky. Olej s bylinkou se musí dobře promíchat, nalít do čisté a suché uzavíratelné láhve a následně je nutné nechat jej 14 dní odležet. Při použití jej vtíráme buď na bolavé místo na zádech, nebo při bolesti hlavy do spánků.

Na ekzémy a záněty kůže platí mast z kokosového oleje s majoránkou, ještě lepší je ale mastička, které se při rýmě a podražděných dutinách vtírá přímo do nosu. Vyrobíme ji tak, že v malém rendlíku rozehřejeme 1 polévkovou lžíci kvalitního červeného vína, přisypeme do něj 1 lžíci sušené majoránky, promícháme a po minutě přidáme ještě lžíci másla, sádla nebo kokosového oleje. Přelijeme do uzavíratelné nádobky, necháme z vychladnout a uchováváme v lednici.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více