Holka u plotny radí: Pravý maďarský Krumplis tészta aneb Grenadýrmarš z brambor a těstovin skvěle ochutí mletá paprika a zakysanka
28. 8. 2023 Vaření
Kdo by neznal lidové jídlo grenadýrmarš, které mnohým z nás vařívaly už naše babičky. Původně jde ale o maďarský pokrm, který se v zemi svého původu dělá malinko jinak a taky jej tam najdete pod trochu jiným názvem - Krumplis Tészta. Zkuste jej uvařit jako rychlou a levnou večeři a pravděpodobně si jej zamilujete stejně jako naše rodina.
Grenadýrmarš
Tak jako mnoho jiných, zdánlivě českých jídel, i tohle pochází původně z Maďarska. Tam jej dodnes podávají v tradičních restauracích, přičemž jde o pokrm veskrze jednoduchý, až babičkovský. Krumplis tészta, který u nás známe pod názvem Grenadýrmarš, se připravuje smícháním vařených brambor, těstovin a cibule. Volný překlad maďarského názvu tedy je bramborové těstoviny.
Jídlo je podobné uhlířině, ale přece jen se dělá malinko jinak, je jednodušší a chuťově výraznější. Maďaři navíc pokrm už při vaření dochucují paprikou a podávají se zakysanou smetanou a kyselými okurkami. Jakkoliv jednoduše příprava zní, jídlo chutná fantasticky a vyjde doslova na pár korun.
Variací na grenadýrmarš je více, ale jde vlastně jen o to, jak přesně se připraví brambory. Ve všech receptech jinak totiž figurují brambory, těstoviny, cibule a paprika. V naší rodině si na maďarských jídlech tak trochu ulítáváme, milujeme maďarskou kuchyni a já často zkouším nová maďarská jídla. Tohle je ale suverénně nejsnazší.
Mohlo by vás zajímat
Recept na grenadýrmarš
Potřebovat budete: 4 oloupané brambory, 1/2 balíčku těstovin (fleků), 3 menší cibule, olej, sůl a mletou papriku. Na dochucení pak zakysanou smetanu a kyselou okurku.
Jak na to:
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Oloupané brambory také nakrájejte.
- V hrnci na troše oleje zpěňte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte papriku a krátce osmažte. Přidejte brambory, vše podlijte vodou, dosolte a pod pokličkou vařte do změknutí.
- Mezitím ve vroucí osolené vodě uvařte těstoviny na skus. Pak je sceďte a smíchejte s paprikovými bramborami. Podávejte se zakysanou smetanou a kyselou okurkou.
Moje tipy:
- V originální verzi potřebujete zvláštní těstoviny, které se u nás hůř shánějí. Jsou to jakési plátky, trošku podobné lasagním. Dají se nejlépe nahradit právě fleky.
- Jakmile cibule zesklovatí a opeče se paprika (pozor, rychle se spálí!), přidejte brambory a sůl a zalijte vodou jen přiměřeně. Postupně můžete dolévat.
- V některých verzích se brambory uvaří zvlášť bez papriky a pak se prolisují. Výsledné pyré se smíchá s paprikou na cibulce a uvařenými těstovinami. Na nás je to ale už moc kašovité.
- Rozhodně doporučuji dodat na jídlo těsně před servírováním lžíci zakysanky. Maďaři ji dávají i na paprikáš a mnohá jiná jídla a má to něco do sebe.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sójové nudličky, kostky a plátky - na co se hodí a jak je připravit, abychom si na nich pochutnali
Snadné a pohodlné vaření Hodí se všude tam, kde bychom použili maso. Základní příprava před zpracováním je vždy stejná. Nejprve je povaříme podle… Číst více
Kapie pozvednou chuť mnoha oblíbených pokrmů. Ať už vaříme guláš nebo čínu, kapie v nich má své důležité místo
V druhé polovině léta se dají občas koupit kapie za lepší cenu - můžeme si je uložit do mrazničky (jednoduše nakrájené na proužky) a odebírat… Číst více
Čím nahradit maso? Alternativ je více - při správné přípravě a ochucení si určitě pochutnáme
Konzumujeme také často a v dostatečném množství zeleninu (košťálovou, plodovou, listovou i kořenovou), čerstvou i tepelně upravenou, a kvalitní ovoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Hit internetu: Upekli jsme arašídové vafle jen ze dvou ingrediencí. Byly krásně nadýchané a zvenku křupavé
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12