Uhlířina – prostý pokrm z těstovin a brambor vyjde jen na 40 Kč a zasytí celou rodinu
3. 1. 2023 Vaření
Po vánočním hodování a utrácení přijde vhod něco ušetřit. Dokonalou inspirací na to co uvařit vám mohou být jídelníčky našich předků. Třeba taková uhlířina je vydatný pokrm z pár obyčejných ingrediencí, která ale výborně chutná a zasytí i toho největšího jedlíka.
Když se spojí brambory a těstoviny
Uhlířina je jednou ze známých staročeských specialit. Jde o přesně ten pokrm našich předků, který je důkazem tvrzení, že i z mála obyčejných surovin se dá vykouzlit vynikající pochoutka. Navíc jde o jídlo, do něhož využijete zbytky z předchozího vaření – těstoviny (těstovinové noky), brambory, případně špek či slaninu, pokud nechcete udělat uhlířinou ve vegetariánské verzi. Na dochucení pak nesmí chybět opečená cibulka.
Mohlo by vás zajímat
Prostý pokrm uhlířů
Pokud by vás zajímalo, jak uhlířina přišla ke svému trochu neobvyklému názvu, je vysvětlení poměrně prosté. Získala je totiž od uhlířů, kteří za starých časů v lese pálili dřevo v milířích a vyráběli tak dřevěné uhlí. Práce to byla náročná a navíc špatně placená. Není divu, že měli uhlíři hluboko do kapsy, potřebovali ale nějaký pokrm, který by jim dodal síly. A protože se nemohli od ohně vzdálit, začali si u něj připravovat toto prosté jídlo.
Uhlířina nebo grenadýrmarš?
Uhlířina se dělala v různých koutech naší vlasti a měla tak i hodně variant. Často si ji připravovali i horníci v hornických oblastech, třeba v Krušnohoří, kteří ovšem nahrazovali těstoviny zbylými houskovými knedlíky. Vzhledem k tomu, že uhlířství bylo jedním z nejstarších řemesel, patří uhlířina k poměrně prastarým pokrmům a lidé ji jedli patrně již ve středověku. Známá byla také pod názvem grenadýrmarš neboli grenadýrský pochod, přičemž podobný pokrm má i maďarské kořeny. V Maďarsku se tato kombinace brambor a těstovin nazývá šlambuc a navíc se ochucuje, jak je pro maďarskou kuchyni běžné, paprikou.
Levná specialita
Uhlířinu můžete připravit jako vynikající rychlou večeři nebo snadný oběd ve všední den do práce. Předností tohoto pokrmu je, že je levný. Taková večeře pro celou rodinu vás pak vyjde jen na pár korun. Pokud použijete místo noků obyčejné těstoviny, náklady na celý pokrm budou pouhých 41 Kč (16 Kč 4 brambory po 200 g, 20 Kč 1/2 balení těstovin, 3 Kč cibule a cca 1 Kč lžíce oleje). Navíc suroviny na uhlířinu obvykle najdete doma, takže je to i taková chutná nouzovka, když nemáte čas vyrazit do obchodu.
Recept na staročeskou uhlířinu
A jak tedy uhlířinu připravit? Zkusit to můžete podle následujícího starého receptu: Oškrabané syrové brambory (na osobu 2 kusy) vložte do většího hrnce naplněného do ¾ osolenou vodou a dejte je vařit. Když začínají měknout, zavařte k nim menší knedlíčky z těsta, které připravíte smícháním 100 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 2 vajec, 4 lžic studené lžíce vody a špetky soli. Současně s knedlíčky dovařte i brambory. Po dovaření sceďte vodu, knedlíčky i brambory dejte do mísy a omastěte sádlem nebo máslem. Můžete přidat také škvarky nebo osmaženou slaninu nakrájenou na kostičky. Na ozdobu se hodí tako dozlatova osmažená cibulka. Podávejte posypané pažitkou nebo se syrovým kysaným zelím. V některých receptech se i zelí vmíchává přímo do pokrmu. V minulosti se k uhlířině také často popíjelo podmáslí.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vyčistit rychlovarnou konvici: Ideálním pomocníkem je citron i jedlá soda
Zjistili jste, že vaše konvice poslední dobou pomaleji vaří, uvnitř konvice se objevil nehezký povlak z vodního kamene nebo se vám kousíčky dokonce… Číst více
Matcha Tea
Matcha Tea je druh zeleného čaje, který pochází z Japonska, a má blahodárné účinky pro lidské zdraví. Na Dálném východě je tento elixír užíván více… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Zahřejte se domácím pečeným čajem! Tady jsou 4 skvělé recepty, které musíte zkusit
Pečený čaj je čím dál populárnější lahůdka, která… Číst více
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Jak si připravit vonné bylinkové sáčky: Krásně provoní náš domov
Příjemně vonícími bylinkami, které máme nasušené od léta, můžeme naplnit látkové sáčky - mohou to být klasické zavazovací sáčky nebo ušitá srdíčka či… Číst více
Máta má kromě příjemné vůně a chuti také mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Poradíme, jak ji sbírat a využít
V zahradě je máta téměř plevel, doporučuje se pěstovat ji v kontejnerech, aby se zabránilo invazi do ostatních záhonů. Zahání mšice, myši, mravence a… Číst více
Recepty z českých filmů: Přiměřeně, přiměřeně... Udělejte si lívance podle pana krále
Ačkoliv podle Jana Wericha a Vlasty Buriana v… Číst více
Nejoblíbenější sladká jídla. Máte nejraději ovocné knedlíky, palačinky nebo kaše?
Druhy sladkých jídel Buchtičky a noky Dukátové buchtičky většina lidí miluje od dětství. Nadýchané buchtičky s lahodnou vanilkovou omáčkou si rádi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pravá valašská kyselice: Polévka z brambor a zelí, která postaví na nohy i horala, se dá vylepšit klobáskou nebo houbami
Staročeské bramborové dobroty: Jak se pečou sejkory, jak bác a co se dává do patentů? Připomeňte si s námi regionální lahůdky
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 14 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 14 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 14 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 15 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
10 nejlepších postních jídel: Připravte si pučálku, jahelník, škubánky nebo grenadýrmarš!
Pokrm maďarských pastevců šlambuc: Kotlíkový grenadýrmarš ze tří surovin voní slaninou a skvěle zasytí
7 receptů s kysaným zelím a bramborami: To nejlepší, co jsme milovali od našich babiček
Komentáře
5. 1. 2023 11:54
Grenadýr, či grenadýrmarš, jsou kousky vařených brambor dovářených spolu s těstovinami. Poté smíchaných se smaženou cibulkou, vše zaprášené sladkou mletou paprikou. Jsou to dvě různá jídla
3. 1. 2023 23:00