Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uhlířina – prostý pokrm z těstovin a brambor vyjde jen na 40 Kč a zasytí celou rodinu
Zdroj: Toprecepty, Mika59

Po vánočním hodování a utrácení přijde vhod něco ušetřit. Dokonalou inspirací na to co uvařit vám mohou být jídelníčky našich předků. Třeba taková uhlířina je vydatný pokrm z pár obyčejných ingrediencí, která ale výborně chutná a zasytí i toho největšího jedlíka.

Když se spojí brambory a těstoviny

Uhlířina je jednou ze známých staročeských specialit. Jde o přesně ten pokrm našich předků, který je důkazem tvrzení, že i z mála obyčejných surovin se dá vykouzlit vynikající pochoutka. Navíc jde o jídlo, do něhož využijete zbytky z předchozího vaření – těstoviny (těstovinové noky), brambory, případně špek či slaninu, pokud nechcete udělat uhlířinou ve vegetariánské verzi. Na dochucení pak nesmí chybět opečená cibulka.

Prostý pokrm uhlířů

Pokud by vás zajímalo, jak uhlířina přišla ke svému trochu neobvyklému názvu, je vysvětlení poměrně prosté. Získala je totiž od uhlířů, kteří za starých časů v lese pálili dřevo v milířích a vyráběli tak dřevěné uhlí. Práce to byla náročná a navíc špatně placená. Není divu, že měli uhlíři hluboko do kapsy, potřebovali ale nějaký pokrm, který by jim dodal síly. A protože se nemohli od ohně vzdálit, začali si u něj připravovat toto prosté jídlo.

Uhlířina nebo grenadýrmarš?

Uhlířina se dělala v různých koutech naší vlasti a měla tak i hodně variant. Často si ji připravovali i horníci v hornických oblastech, třeba v Krušnohoří, kteří ovšem nahrazovali těstoviny zbylými houskovými knedlíky. Vzhledem k tomu, že uhlířství bylo jedním z nejstarších řemesel, patří uhlířina k poměrně prastarým pokrmům a lidé ji jedli patrně již ve středověku. Známá byla také pod názvem grenadýrmarš neboli grenadýrský pochod, přičemž podobný pokrm má i maďarské kořeny. V Maďarsku se tato kombinace brambor a těstovin nazývá šlambuc a navíc se ochucuje, jak je pro maďarskou kuchyni běžné, paprikou.

Levná specialita

Uhlířinu můžete připravit jako vynikající rychlou večeři nebo snadný oběd ve všední den do práce. Předností tohoto pokrmu je, že je levný. Taková večeře pro celou rodinu vás pak vyjde jen na pár korun. Pokud použijete místo noků obyčejné těstoviny, náklady na celý pokrm budou pouhých 41 Kč (16 Kč 4 brambory po 200 g, 20 Kč 1/2 balení těstovin, 3 Kč cibule a cca 1 Kč lžíce oleje). Navíc suroviny na uhlířinu obvykle najdete doma, takže je to i taková chutná nouzovka, když nemáte čas vyrazit do obchodu.

Recept na staročeskou uhlířinu

A jak tedy uhlířinu připravit? Zkusit to můžete podle následujícího starého receptu: Oškrabané syrové brambory (na osobu 2 kusy) vložte do většího hrnce naplněného do ¾ osolenou vodou a dejte je vařit. Když začínají měknout, zavařte k nim menší knedlíčky z těsta, které připravíte smícháním 100 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 2 vajec, 4 lžic studené lžíce vody a špetky soli. Současně s knedlíčky dovařte i brambory. Po dovaření sceďte vodu, knedlíčky i brambory dejte do mísy a omastěte sádlem nebo máslem. Můžete přidat také škvarky nebo osmaženou slaninu nakrájenou na kostičky. Na ozdobu se hodí tako dozlatova osmažená cibulka. Podávejte posypané pažitkou nebo se syrovým kysaným zelím. V některých receptech se i zelí vmíchává přímo do pokrmu. V minulosti se k uhlířině také často popíjelo podmáslí.

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Faith

5. 1. 2023 11:54

Trochu se tu pletou pojmy s dojmy:-Q Uhlířina či havířina jsou vařené kousky brambor a k nim zavařené moučné noky, poté smíchané se smaženou cibulkou, příp.slaninou.
Grenadýr, či grenadýrmarš, jsou kousky vařených brambor dovářených spolu s těstovinami. Poté smíchaných se smaženou cibulkou, vše zaprášené sladkou mletou paprikou. Jsou to dvě různá jídla :-)

cover

3. 1. 2023 23:00

Jezus María, to jsou zase hovadiny.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Karkade

Karkade

Karkade je ibiškový čaj, připravovaný ze sušených zdužnatělých květů ibišku súdánského. Je aromatický, má rubínovou barvu, podává se horký i studený… Číst více

Matcha Tea

Matcha Tea

Matcha Tea je druh zeleného čaje, který pochází z Japonska, a má blahodárné účinky pro lidské zdraví. Na Dálném východě je tento elixír užíván více… Číst více

Marie