Pečení na víkend: Švestkový koláč s vanilkovým krémem je na přípravu snadný, jeho chuť ale návštěvy ohromí
8. 9. 2023 Vaření
Upečte si na víkend švestkový koláč s vanilkovým krémem. Sladkokyselá chuť čerstvých švestek se báječně kombinuje s vanilkovým krémem. Lahodný dezert s typickým ovocem babího léta vám zpříjemní den.
Dezert na víkend
Mohlo by vás zajímat
Krém z pudinku
Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…
Švestkový koláč s vanilkovým krémem
Než začnete koláč chystat, je třeba myslet na to, že potřebuje čas na vystydnutí, a pak dvě hodiny v lednici na vychlazení.
Na přípravu tohoto koláče budete potřebovat: 250 g hladké mouky 75 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 125 g másla, 1 vejce, špetku soli a špetku prášku do pečiva. Na náplň: 3/4 kg rozpůlených a vypeckovaných švestek, 3 vejce, 1 vanilkový pudink, 2 lžíce hladké mouky, 250 g smetany ke šlehání, 250 ml mléka, 60 g másla, 100 g cukru
Jak na to? Troubu předehřejte na 170-180°C. Připravte si mísu a nasypte do ní mouku, cukr, prášek do pečiva, máslo a nakonec doprostřed dejte vajíčko. Spojte vše dohromady a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho dvě poloviny.
Kulatou dortovou formu vytřete máslem. Polovinu těsta rovnoměrně rozprostřete na dno formy. Z druhé poloviny vytvarujte váleček dlouhý jako obvod formy. Udělejte z něj kruh po obvodu a přitiskněte ho ke stěně formy. Prsty pak natáhněte těsto do výšky.
Na dno dejte půlky švestek slupkou dolů. Z celkového množství mléka odeberte 4 lžíce a nalijte je do vyšší misky. K mléku rozklepněte vejce, přidejte pudinkový prášek, dvě lžíce mouky a vše dobře rozšlehejte metličkou.
Do menšího kastrolu nalijte zbytek mléka, smetanu, přidejte máslo a cukr a směs zahřejte. Nechte ji přivést k varu. Do horké tekutiny nalijte pudinkovou směs a za stálého míchání ji povařte minutu-dvě.
Zhoustlý krém nalijte na švestky do dortové formy, formu dejte do trouby a vše pečte asi hodinu, dokud se krémový povrch nezpevní. Formu vyndejte z trouby a koláč nechte zcela vychladnout. Pak ho dejte do ledničky asi dvě hodiny, aby náplň krásně zpevnila. Poté podávejte.
Náš tip: Připravit si také můžete obrácený švestkový koláč s krémem podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Švestkový koláč s mákem a křupavou drobenkou: Ostřejší chuť mu dodají mleté ořechy a z litého těsta je rychlý a jednoduchý
Jak na to, aby byla sekaná šťavnatá a během pečení nepraskla. Postupujte podle těchto vychytávek
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12