Laďka Něrgešová prozradila recept na vláčného beránka: Ukázala i fígl, jak ho bez potíží vyklopit z formy
26. 3. 2024 V kuchyni s VIP
Beránek k Velikonocům neodmyslitelně patří a uvědomují si to i ti, kteří jinak tyto svátky moc neslaví. Například moderátorka Laďka Něrgešová na sociální síti přiznala, že Velikonoce ji „moc neberou“, ale beránek ano. A rovnou nabídla jednoduchý recept, dokonce s velmi podstatnou radou.
Není jen jeden beránek
Beránek je tradiční pečivo, které je neodmyslitelně spjaté s Velikonocemi, a to především v křesťanských zemích. Jeho historie sahá hluboko do minulosti a je spojena s různými symboly a významy.
Na pečení oblíbeného velikonočního pokrmu existují různé druhy a velikosti forem, od malých po velké, od jednodílných po dvoudílné. Z nich by měl údajně jít beránek lépe vyjmout.
Mohlo by vás zajímat
Trik spočívá v sádle
Jak ovšem sdělila na svém facebookovém profilu Laďka Něrgešová, trik na snadné vyklopení beránka tkví ve vymazání formy. „Bojíte se, že mu urvete hlavu při výklopu? Namažte formu sádlem! Půjde dobrovolně a rychle!“ napsala moderátorka pořadu FTV Prima Showtime na sociální síti.
Zároveň se také podělila o to, jak na ni dopadá jarní únava a přiznala, jaký má vztah k blížícím se svátkům. „Já Velikonoce úplně nemusím, ale beránka mám ráda,“ přiznala Něrgešová. „Mám pro vás beránka, který je tak jednoduchý - prostě mrsk, mašle a je to,“ dodala s úsměvem. Že si nevymýšlela, dokazuje video s postupem, jak na skvělou sladkou dobrotu.
Moderátorka nebo pekařka
Něrgešová se o své kulinářské umění dělí se svými sledujícími na Facebooku pravidelně. Velikonocům se věnovala již v příspěvku o přípravě jidášů nebo slaných koláčů. Její svatomartinské rohlíčky, které představila vloni, měly také velký úspěch a populární moderátorka, známá například z pořadu Farmář hledá ženu, se za ně dočkala mnoha pochvalných komentářů.
Velikonoční beránek Laďky Něrgešové
Na přípravu rychlého a snadného receptu budete potřebovat: 4 vejce, 200 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 250 g tvarohu ve vaničce, kůru z 1/2 citronu, 180 g másla, 2 cl tuzemáku, 220 g pologrubé mouky, prášek do pečení, lžičku soli a sádlo.
Jak na to?
- Do mísy dejte vejce, cukr a vanilkový cukr. Vše promíchejte.
- Přidejte tvaroh, nastrouhanou kůru z půlky citronu, rum a rozpuštěné máslo. Opět promíchejte.
- Do druhé misky nasypejte mouku, prášek do pečení a sůl. Rukou promíchejte a vsypte do mísy se směsí s vejci. Stěrkou pečlivě zamíchejte do hladké hmoty.
- Formu na beránka vytřete sádlem a vysypte moukou. Nalijte do ní těsto a pečte v troubě, předehřáté na 180 stupňů, zhruba 55 minut. Propečení zkontrolujte špejlí.
- Po upečení a vyklopení z formy nechte beránka vychladnout, pocukrujte, přidejte mašli a máte hotovo.
Náš tip: Připravit si vynikajícího velikonočního beránka můžete také podle našeho videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak využít jednozrnku? Prastarý druh pšenice má měkká a lehce křupavá zrna, nahradí rýži v rizotu i těstoviny v polévce
Když se řekne pšenice, vybavíme si nejčastěji… Číst více
Kupované vafle můžete jíst rovnou nebo je ohřát, aby chutnaly jako čerstvě upečené
Pokud je máte rádi a jíte je často, zřejmě už dávno máte koupený vaflovač a připravujete své vlastní, ze spolehlivého těsta. Ale ti, kdo vafle jedí… Číst více
Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny
Krásné počasí je každoročně spojeno s opékáním… Číst více
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Udělat vynikající houskový knedlík není žádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kypřicí prášek versus jedlá soda: Jaký je mezi nimi rozdíl, jak fungují v těstě a lze je vzájemně nahradit?
Pět variant velikonočního beránka: Z lehkého ořechového těsta je nadýchaný, ze šlehačkového pak nádherně vláčný
Na co nezapomenout při přípravě beránka? Kromě osvědčeného receptu je třeba dobře vymazat formu a ozdobit ho podle fantazie
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Upekli jsme beránka podle receptu Josefa Maršálka: Postup byl snadný, beránek úžasně vláčný a skvěle se vyklopil z formy
Svatomartinské rohlíčky Laďky Něrgešové krásně voní rumem: Nejezte je teplé, varuje oblíbená moderátorka
Jidáše: Tradiční velikonoční pečivo je vláčné a nadýchané, podává se potřené ingrediencí, která údajně brání hadímu uštknutí