Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

vejce
Zdroj: Pixabay, Michael_Luenen

Vejce jsou stále dražší, a tak se vyplatí kromě jejich kvality sledovat i čerstvost. Podívejte se, jak poznáte, v jakém stavu jsou, ale připomeňte si s námi také, jak je vhodně skladovat. Využijte naše tipy.

Proč si dávat vajíčka

Konzumace vajec je zdravá (v rozumné míře). Najdete v nich vitaminy (A, B6, B12, B2, B6, D, E a K), minerální látky (vápník, fosfor, draslík, železo, zinek), aminokyseliny a antioxidanty. Cena vajec ale vystřeluje do závratných výšin a doba, kdy stály korunu, je dávno smutnou minulostí. Pro vajíčka jsou důležité některé faktory zacházení a na nich pak může záviset doba skladování.

Co prozradí obal

Při pořízení vajec je třeba hlídat datum spotřeby, které najdete na obalu. Pokud kupujete vejce v obchodních sítich, jsou vejce označována podle jakostních tříd. Vejce čerstvá se značí jako třída A. Vejce Extra A mají minimální trvanlivost 9 dnů a musejí obsahovat údaj o datu snášky a dobu použitelnosti. Prodejci by měli vejce skladovat v rozmezí teplot 5-18 °C a smí se prodávat nejpozději 7 dnů před uvedeným datem minimální trvanlivosti. Toto datum minimální trvanlivosti má být nejdéle 28 dní po snášce v případě třídy A.

Co udělat po přinesení vajec domů

Když si přinesete domů vejce, mohou být špinavá, ale nechte je tak (pokud je chcete umýt, udělejte to těsně před použitím). Umytím totiž narušíte ochrannou vrstvu skořápky. Taková vejce se snáz znehodnotí. Vejce je nejlepší nechat v původním kartonovém obalu. Pokud je vyndáte, umístěte je určitě odděleně od ostatních potravin a špičkou dolů. Na širším konci vejce je totiž vzduchová bublina, kterou vejce přijímá kyslík. Pokud chcete vajíčka skladovat delší dobu, zhruba po deseti dnech je otočte.

Kde skladovat vajíčka

Vajíčka je nejlepší skladovat v lednici, ideálně v místech s teplotou 5-8 °C, lépe než ve dveřích jim bude na poličce. Dveře lednice vhodné nejosu, protože se často otevírají a je v nich lehce vyšší teplota. Skladovat vejce můžete i v prostorech se stálou teplotou, která nepřekročí 18 °C (spíž, sklep). Pokud budou vejce v lednici delší dobu než 10 dnů, tak s nimi trochu pohněte, aby žloutky nepřischly ke skořápkám. V lednici by neměly být volně uložené aromatické potraviny, protože by ostatní uložené věci přejímaly jejich pach. A právě skořápka vajec patří mezi ty nejnáchylnější na přejímání pachů.

Pokud chcete skladovat vejce déle než tři až pět týdnů, můžete je zamrazit tímto způsobem.

Jak zjistit čerstvost vajec

Na zjištění stavu čerstvosti vajec existuje řada triků a testů. Podle nich zjistíte, jestli si je můžete s klidem připravit, nebo by měla putovat do odpadu. Jedním ze základních poznávacích znaků je síla skořápky. Jestliže je tenká, vajíčko byste měli co nejrychleji zkonzumovat. Můžete také zkusit s ním zatřást. Jestliže šplouchá, není už čerstvé.

Ovšem nejlepším ze všech testů je test vodní. Když ponoříte vejce do sklenice s vodou, snadno tak poznáte, zda je čerstvé i jak moc. Nejčerstvější vajíčko zůstane u dna. Vejce, které vyplave někam doprostřed, je zhruba 3 týdny staré. Vejce, které vyplave na hladinu, je staré měsíc a více. Skořápka se totiž časem stává poréznější, což umožňuje proudění vzduchu. Více vzduchu ve skořápce způsobuje růst vzduchové kapsy mezi membránou a skořápkou na větším konci vejce. Velký vzduchový vak způsobí, že se vejce vznáší. Rozhodně si takové vejce nedávejte syrové. Můžete ho ale stále ještě využít na palačinky, do nákypů a dalších tepelných úprav.

Další kontrolní znaky zjistíte po rozklepnutí skořápky. Nejtypičtějším znakem zkaženého vejce je zápach, ale také se může jednat o zvláštní barvu žloutku. Ta může být růžová, modrá a dokonce i zelená. Se všemi takto zkaženými vejci zamiřte do koše. O kvalitě nevypovídá oranžovost žloutku. Tak je způsobena druhem krmiva, které žloutek obarví.

Když rozklepáváte vejce, můžete poznat rozdíl při oddělení bílku a žloutku. Čerstvé vejce má hustý žloutek, stárnutím řídne, a pak jde od bílku špatně oddělit. 

Zdroje informací:
https://www.vitalia.cz/clanky/potvrzeno-pravidelna-konzumace-vajec-je-zdrava/
https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92081.aspx
https://www.thespruceeats.com

Náš tip: Připravte si šťavnatá bramborová hnízda s vejci.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více