Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na co nezapomenout při přípravě beránka? Kromě osvědčeného receptu je třeba dobře vymazat formu a ozdobit ho podle fantazie
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Beránek patří mezi symboly Velikonoc. Chceme ho mít chuťově výborného i krásného na pohled. Na co nezapomenout a co všechno si pohlídat při jeho přípravě, aby byl ozdobou velikonoční tabule?

Jaké těsto na beránka

Beránek, mazanec a pomlázka patří mezi nejtypičtější symboly Velikonoc. Chceme, aby beránek na stole vypadal kouzelně a zároveň i lahodně chutnal. Můžeme vybírat i z různých těst, která jsou osvědčená. Může to být kterékoli těsto na bábovku. Vynikající je třeba beránek ze šlehačkového těsta.

Těsto se dává do dobře vymazané formy, a čím ji vymazat, si přečtěte níže. Formu plníme do ¾ objemu v případě, že je jednodílná. Jestliže ale máme formu dvoudílnou, nalijeme těsto až po okraj spodní formy (s tlamičkou) a na to dáme vrchní díl (i ten musí být dobře vymazaný). Pokud má forma dvě zhruba stejné poloviny, do spodního dílu nasuneme těsto i do mírného kopečku (ke středu).

Čím vysypat formu na beránka

Formu na beránka je vždy potřeba nejprve (pokud nemáme silikonovou formu, ta se nevymazává) důkladně vymazat tukem. K tomu se nejlépe hodí polotuhé máslo nebo sádlo. Když formu vytřeme rozpuštěným máslem, je třeba ho nechat zatuhnout. Zvolit můžeme i olej. Nezbytné je ale v každém případě vetřít tuk do všech záhybů. Pomoci nám s tím může mašlovačka. 

Po vymazání je třeba formu vysypat. Obvykle využíváme hrubou mouku. Existují ale i další varianty, jako jsou krupička, mletá strouhanka, kokos a nahrubo mleté ořechy. S drsnějším povrchem pak půjde beránek lépe ven z formy. 

Jak zabránit popraskání těsta

Aby se beránek rovnoměrně upekl, je třeba se řídit několika pravidly. Záleží na způsobu kypření, způsobu a délce pečení. První, co potřebujeme udělat, je dobře předehřát troubu. Přitom je potřeba myslet na to, že každá trouba peče jinak. Na pečení se obvykle uvádí teplota 180 °C, kterou po 10 minutách až čtvrt hodině snížíme ne 160-150 °C. Tak budou moci kypřidla (sníh, pečicí prášek, droždí) začít účinkovat. 

Kypřicí prostředky do těsta dáváme podle receptu. Pokud by bylo přidané větší množství, dělalo by neplechu a těsto by popraskalo. Nakonec ještě třeba kynutého beránka potíráme rozšlehaným vejcem. Pokud máme beránka dvoudílného, pečeme zhruba o 5-10 minut déle než bez víka.

Jak poznat propečenost beránka

Jak vlastně poznat propečení beránky a kdy ho vytáhnout z trouby? To, že je těsto upečené poznáme jako obvykle, tedy zapíchnutím čisté špejle. Po vytažení musí být suchá. Pokud není, vrátíme beránka do trouby a dopečeme ho. Hotový beránek má nazlátlou barvu a odděluje se po stranách od formy.

Kdy a jak vyklopit beránka

Upečeného beránka vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Aby chladl rychleji, můžeme ho dát do chladnější místnosti (chodba) či na balkon a na pár minut ho přikryjeme vlhkou utěrkou. Lépe tak vychladne a lépe půjde vyklopit z formy.

Další možností je využití kovové mřížky, na kterou překlopíme beránka. Na formu dáme utěrku namočenou v ledové vodě a vyždímanou. 

Čím ozdobit beránka

Upečeného beránka můžeme ozdobit různými způsoby. Můžeme ho jen obyčejně pocukrovat moučkovým cukrem, polít ho čokoládou, dopéct ho se sněhovou vrstvičkou, která pak připomíná beránčí kožíšek. Jako oči můžeme vtisknout mandle, jako čumáček zase hrozinku. Čumáček můžeme nakreslit i pomocí obarvené polevy. Závěrečnou nezbytností je pořádná barevná mašle kolem krku

Velikonoce

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…

Jak dlouho vydrží velikonoční beránek

Ozdobeného beránka skladujeme podle druhu těsta. Tuková těsta můžeme skladovat při pokojové teplotě a zkonzumovat co nejdříveBeránek z piškotového těsta bez tuku vydrží dlouho, ale postupně vysychá a ztrácí vláčnost.  Podobně jako bábovku můžeme beránka zabalit do mikrotenového sáčku nebo utěrky. Pokud beránka nazdobíme krémem, musíme ho skladovat v lednici. Když máme beránka s polevou, je třeba s ním zacházet opatrně, abychom polevu nesetřeli dolů.

Náš tip: Připravte si velikonočního beránka podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více