Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Laďka Něrgešová je známá tím, že ráda peče. Své výtvory pak často prezentuje na sociálních sítích.
Zdroj: Profimedia.cz, Toprecepty.cz / koláž Toprecepty.cz

Svatomartinské rohlíčky jsou tradičním pečivem, které se připravuje na počest svatého Martina, nejčastěji přímo 11. listopadu. Tato tradice sice pochází z Německa, ale je populární i v dalších zemích, včetně České republiky. Vlastní způsob na přípravu oblíbených rohlíčků nabídla populární moderátorka Laďka Něrgešová.

Tradiční sváteční sladkost

Svatomartinské rohlíčky jsou často spojovány s příchodem zimy a přípravou na vánoční svátky. Lze je najít na trzích, v pekárnách nebo se můžete pustit do jejich domácí výroby. Receptů je nespočet, základní ingredience se však málokdy mění.

Vesměs potřebujete pouze mouku, máslo, droždí, cukr, mléko, vejce a sůl. Těsto se vypracuje a nechá se kynout, poté se z něj formují rohlíčky, které se pečou do zlatova. Existuje však mnoho variací, v nichž najdete například šlehačku či další ingredience nebo náplně.

Rohlíčkové zajímavosti

Svatomartinské rohlíčky mají specifický tvar rohu nebo podkovy. Jedna z legend říká, že první svatomartinské rohlíčky byly pečené v 7. století ve Francii na počest svatého Martina z Tours. 

Rohlíčky jsou populární také na Slovensku, kde jsou známé jako „martinské rožky“. V některých městech se pořádají soutěže o nejlepší svatomartinský rohlíček. Hodnotí se nejen chutě, ale také tvar a provedení. Ačkoliv jsou klasické náplně rohlíčků ořechová a maková, lze se setkat i s jinými variantami, jako je třeba povidlová nebo tvarohová.

Jak pečou osobnosti

Moderátorka Laďka Něrgešová, kterou diváci FTV Prima znají například z pořadů Showtime nebo Farmář hledá ženu, je milovnicí vaření i pečení. Proto nabídla na svém facebookovém profilu recept, jak vytvořit lahodné svatomartinské rohlíčky. Svým sledujícím zároveň vzkázala, aby „po upečení vydrželi a nejedli rohlíčky teplé“.

Svatomartinské kynuté rohlíčky Laďy Něrgešové

Na přípravu výborných rohlíčků budete potřebovat: na těsto - 450 g hladké mouky, 70 g krupicového cukru, 8 g vanilkového cukru, 100 g másla, 2 dcl mléka, 1/2 čerstvého droždí, 2 žloutky, kůru z jednoho citronu a sůl. Na náplň: 200 g vlašských ořechů, 50 ml teplého mléka se lžičkou vanilkového aroma, rum, 100 g moučkového cukru a 1 bílek.

Jak na to?

  1. Do mísy nasypte mouku a přidejte oba druhy cukru (krupicový a vanilkový).
  2. Přilijte vlažné mléko, přidejte droždí, žloutky, máslo, sůl a nastrouhanou citronovou kůru.
  3. Vše promíchejte a nechte 90 minut kynout přikryté navlhčenou utěrkou.
  4. Nyní si připravte náplň. Do další místy dejte nastrouhané ořechy, přidejte mléko s vanilkou a rum. Pokud dáte rumu víc, přidejte pár namletých piškotů.
  5. Přisypte moučkový cukr a přidejte vaječný bílek. Vše promíchejte stěrkou.
  6. Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál a rozdělte ho na 4 části. Každou z nich rozválejte do kruhového tvaru a ten rozdělte na osm trojúhelníků.
  7. Na každý naneste ořechovou náplň a od nejdelší strany zabalte k vrcholu, jako kdybyste tvořili klasický rohlík. Hotové rohlíčky potřete vejcem a posypte mandlemi.
  8. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů zhruba 15 minut.
  9. Hned po vytažení potřete rohlíčky rozpuštěným máslem, smíchaným s „kapkou“ rumu.

Náš tip: Podle našeho videoreceptu můžete vyzkoušet i další druh rohlíčků:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více