Pět variant velikonočního beránka: Z lehkého ořechového těsta je nadýchaný, ze šlehačkového pak nádherně vláčný
6. 3. 2024 Vaření
K Velikonocům neodmyslitelně patří beránek. Máme pro vás dokonce pět variant, jak si ho připravit. Pohrát si můžete nejen s výběrem těsta, ale také s jeho ozdobením tak, aby byl na stole krásný.
Luxusní velikonoční beránek
Velikonoční svátky jsou plné různých tradic. Zdobí se nejen vajíčka a pletou pomlázky. Připravují se i různé pečené dobroty a k nejoblíbenějším určitě patří mazanec a velikonoční beránek. Pokud jste beránka ještě nevyzkoušeli, nebo chcete ochutnat jinou variantu, máme pro vás několik tipů. Liší se nejen těstem, ale také zdobením.
Receptů na velikonočního beránka je spousta a pro každého představuje vynikající dezert něco jiného. Máme pro vás pět různých těst a také možností, jak zákusek zkrášlit. Snadno si tak vyberete vlastní variantu.
Mohlo by vás zajímat
1. Biskupský beránek
Biskupský chlebíček máme rádi a třeba bychom letos chtěli vyzkoušet v této podobě i beránka. Výborné těsto nadýchané díky pevnému sněhu z bílků a plné kandovaného ovoce. Po upečení beránka ozdobíme hladkou čokoládovou polevou a pomocí mandlí vytvoříme oči. Krk mu můžeme ovázat barevnou mašlí. Kromě výborné chuti bude také krásně vypadat.
Náš tip: Připravte si biskupského beránka a ozdobte ho čokoládovou polevou.
2. Beránek z ořechového těsta
Ořechové těsto nezklame, obzvlášť když je i tentokrát nadlehčeno dobře vyšlehaným sněhem z bílků. Ať už jde o kterékoliv těsto, je potřeba dobře vymazat a vysypat formu na beránka (kromě silikonové, tu není třeba vymazat), aby šel bez problémů vyklopit. V předehřáté troubě pečeme dozlatova.
Pokud by se nám líbil kudrnatý bílý beránek, můžeme si pak přichystat sněhový kožíšek a dopéct ho v troubě.
Náš tip: Tento recept na ořechového beránka je vynikající a plný hořké čokolády.
Mohlo by vás zajímat
3. Beránek ze šlehačkového těsta
Další tip je na osvědčené šlehačkové těsto. Je nádherně vláčné, kouzelně voňavé a krásně světlé. Upečeme a stačí jen poprášit moučkovým cukrem.
Potřebujete na něj jen: 300 g polohrubé mouky, 225 g cukru, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 1 smetanu ke šlehání, 1 prášek do pečiva, tuk na vymazání formy a hrubou mouku na vysypání formy.
Jak na to? Formu na beránka vymažte tukem a vysypejte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy rozklepněte vejce, přidejte cukry a vyšlehejte je do pěny. Přilijte smetanu, rozmíchejte a přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Dobře promíchejte a těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Formu vložte do předehřáté trouby a pečte asi 50 minut (50 minut v těžké dvoudílné keramické formě, v teflonové je pečení rychlejší).
Po vytažení z trouby nechte beránka ještě chvíli ve formě, teprve pak ho vykopte. Pokud nepůjde snadno vyklopit, můžete využít triky jako u bábovky. S vyklopeným beránkem zacházejte opatrně, a než ho budete chtít zdobit, nechte zcela vychladnout.
4. Beránek s krémem
Pokud máme rádi krém, můžeme si přichystat krémového beránka. Zvolit můžeme kterékoliv těsto, třeba tvarohové, ale každou polovinu beránka je třeba upéct zvlášť. Spojíme ho krémem podle chuti a navrch ozdobíme světlým krémem. Ani tady nesmí chybět oči, čumáček a pořádná mašle.
Náš tip: Upečte si oříškového beránka slepovaného krémem.
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…
5. Hrníčkový beránek s Margotkou
V tipech na různé varianty beránků nesmí chybět ani ta hrníčková. Jak to u těchto receptů bývá, je snadný a rychlý. Využít můžeme čokoládu Margot a doplnit ji o vlašské ořechy. Nadýchaného, voňavého (po kokosu, ořechu a rumu) a lahodného beránka pečeme na 180 °C.
Náš tip: Připravte si hrníčkového beránka s Margotkou podle tohoto videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoční beránek: Obřadní pokrm, který se jedl už ve středověku
Velikonoce 2024: Jak budou otevřené obchody a kdy mají děti prázdniny a dospělí volno v práci. Plánujte svátky včas!
Holka u plotny radí: Šlehačkový beránek s mákem voní kávou a díky polevě vydrží dlouho vláčný
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyšlehat pořádný sníh z bílků? Na tyto osvědčené rady se můžete spolehnout!
Jak louskat vlašské ořechy. Jednoduché postupy, které nám pomohou rychle získat ořechová jádra z tvrdé slupky
Biskupský beránek: Vláčný moučník voní ovocem a čokoládou a podle našeho receptu ho připraví i pekařští začátečníci bez zkušeností