Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět variant velikonočního beránka: Z lehkého ořechového těsta je nadýchaný, ze šlehačkového pak nádherně vláčný
Zdroj: Toprecepty

K Velikonocům neodmyslitelně patří beránek. Máme pro vás dokonce pět variant, jak si ho připravit. Pohrát si můžete nejen s výběrem těsta, ale také s jeho ozdobením tak, aby byl na stole krásný.

Luxusní velikonoční beránek

Velikonoční svátky jsou plné různých tradic. Zdobí se nejen vajíčka a pletou pomlázky. Připravují se i různé pečené dobroty a k nejoblíbenějším určitě patří mazanec a velikonoční beránek. Pokud jste beránka ještě nevyzkoušeli, nebo chcete ochutnat jinou variantu, máme pro vás několik tipů. Liší se nejen těstem, ale také zdobením.

Receptů na velikonočního beránka je spousta a pro každého představuje vynikající dezert něco jiného. Máme pro vás pět různých těst a také možností, jak zákusek zkrášlit. Snadno si tak vyberete vlastní variantu.

1. Biskupský beránek

Biskupský chlebíček máme rádi a třeba bychom letos chtěli vyzkoušet v této podobě i beránka. Výborné těsto nadýchané díky pevnému sněhu z bílků a plné kandovaného ovoce. Po upečení beránka ozdobíme hladkou čokoládovou polevou a pomocí mandlí vytvoříme oči. Krk mu můžeme ovázat barevnou mašlí. Kromě výborné chuti bude také krásně vypadat.

Náš tip: Připravte si biskupského beránka a ozdobte ho čokoládovou polevou.

2. Beránek z ořechového těsta

Ořechové těsto nezklame, obzvlášť když je i tentokrát nadlehčeno dobře vyšlehaným sněhem z bílků. Ať už jde o kterékoliv těsto, je potřeba dobře vymazat a vysypat formu na beránka (kromě silikonové, tu není třeba vymazat), aby šel bez problémů vyklopit. V předehřáté troubě pečeme dozlatova.

Pokud by se nám líbil kudrnatý bílý beránek, můžeme si pak přichystat sněhový kožíšek a dopéct ho v troubě.

Náš tip: Tento recept na ořechového beránka je vynikající a plný hořké čokolády.

3. Beránek ze šlehačkového těsta

Další tip je na osvědčené šlehačkové těsto. Je nádherně vláčné, kouzelně voňavé a krásně světlé. Upečeme a stačí jen poprášit moučkovým cukrem.  

Potřebujete na něj jen: 300 g polohrubé mouky, 225 g cukru, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 1 smetanu ke šlehání, 1 prášek do pečiva, tuk na vymazání formy a hrubou mouku na vysypání formy. 

Jak na to? Formu na beránka vymažte tukem a vysypejte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy rozklepněte vejce, přidejte cukry a vyšlehejte je do pěny. Přilijte smetanu, rozmíchejte a přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Dobře promíchejte a těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Formu vložte do předehřáté trouby a pečte asi 50 minut (50 minut v těžké dvoudílné keramické formě, v teflonové je pečení rychlejší). 

Po vytažení z trouby nechte beránka ještě chvíli ve formě, teprve pak ho vykopte. Pokud nepůjde snadno vyklopit, můžete využít triky jako u bábovky. S vyklopeným beránkem zacházejte opatrně, a než ho budete chtít zdobit, nechte zcela vychladnout.

4. Beránek s krémem

Pokud máme rádi krém, můžeme si přichystat krémového beránka. Zvolit můžeme kterékoliv těsto, třeba tvarohové, ale každou polovinu beránka je třeba upéct zvlášť. Spojíme ho krémem podle chuti a navrch ozdobíme světlým krémem. Ani tady nesmí chybět oči, čumáček a pořádná mašle.

Náš tip: Upečte si oříškového beránka slepovaného krémem.

Velikonoce

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…

5. Hrníčkový beránek s Margotkou

V tipech na různé varianty beránků nesmí chybět ani ta hrníčková. Jak to u těchto receptů bývá, je snadný a rychlý. Využít můžeme čokoládu Margot a doplnit ji o vlašské ořechy. Nadýchaného, voňavého (po kokosu, ořechu a rumu) a lahodného beránka pečeme na 180 °C. 

Náš tip: Připravte si hrníčkového beránka s Margotkou podle tohoto videoreceptu:

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více