Top 3 klasické polévky pro rychlý a vydatný oběd
3. 4. 2024 Vaření
Polévka je skvělým pokrmem, který může sloužit i jako hlavní chod. Jde o cenově dostupné jídlo, které si můžete snadno připravit doma ve větším množství. Polévka může zasytit, dodat tělu potřebné živiny a přitom ji lze rychle a snadno zkonzumovat a dobře strávit. Máme pro vás 3 tipy na klasické české polévky vhodné přesně k tomuto účelu.
1) Gulášová polévka
Gulášová polévka patří k naprostým klasikám, u nichž nikdo nemůže pochybovat o tom, že jde o vydatné jídlo. Skvěle se hodí především do zimních měsíců.
Budete potřebovat jednu cibuli, přibližně 300 gramů hovězího masa, lžíci rajčatového protlaku, několik brambor, mletou papriku a bylinky (klidně sušené), máslo, mouku, sůl, pepř a vodu.
V hrnci na másle orestujte cibulku, přidejte na kostičky nakrájené osolené a opepřené maso (nebo maso mleté). Do směsi zamíchejte rajčatový protlak, který rovněž nechte krátce osmahnout. Odstavte z plotýnky a přidejte papriku s bylinkami. Poté zalijte vroucí vodou a vařte asi dvě hodiny. Na posledních pár desítek minut přidejte na drobné kostičky nakrájené brambory. Na závěr dle potřeby zahustěte jíškou a dochuťte solí a pepřem.
2) Čočková polévka
Také čočková polévka je skvělou variantou. Je velmi sytá, přitom je plná zdravých luštěnin, které dodají energii i bílkoviny. Její příprava je velice jednoduchá. Stačit vám bude několik základních surovin – čočka, cibule, majoránka, máslo, mouka, voda, sůl, pepř.
Čočku několik hodin před vařením namočte do vody. Opět nejprve orestujte na másle najemno nakrájenou cibulku. Můžete zaprášit moukou a restovat do zahnědnutí, abyste si vytvořili základ, který polévku rovněž částečně zahustí. Zalijte vroucí vodou a přidejte čočku, kterou vařte do změknutí. Postačí jen několik desítek minut. Když je čočka uvařená, část odeberte a ponechte stranou. Na čočku v hrnci použijte tyčový mixér a krátce ji zmixujte. Polévka se tím krásně zahustí. Poté do ní vraťte nerozmixovanou čočku a vše smíchejte dohromady. Dle potřeby můžete polévku ještě zředit vodou nebo zahustit moukou.
3) Bramboračka
Existuje klasičtější polévka než typická česká bramboračka? Polévka plná brambor, hub a zeleniny, ve které stojí lžíce. Vydatná porce spolehlivě zastoupí oběd, tato polévka plná živin totiž zasytí na celé odpoledne.
Máte-li sušené houby, zavčas je namočte do vody. V hrnci orestujte na másle cibulku a následně přidejte mouku a opražte (podobně jako u polévky čočkové). Do hrnce přidejte houby včetně vody, ve které se máčely. Dále do polévky patří kmín a brambory nakrájené na kostičky. Můžete přidat i na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer). Chuť dodá i prolisovaný stroužek česneku a majoránka. Nezapomeňte dochutit solí a pepřem. Vše vařte doměkka. Hotová polévka se už na rozdíl od předchozích dvou nezahušťuje
Je jasný, že kvalitní polévku dosáhnete kvalitními ingrediencemi, no moc lidí nepřemýšlí nad výběrem kvalitního kuchyňského náčiní. S výběrem kvalitního pomocníka vám mohou pomoci recenze kuchyňských spotřebičů na různých webových stránkách srovnávačů. Vyberte si podle rad odborníků a připravte si pokrmy svého života.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Žloutkové věnečky: Odpalované těsto při přípravě vařte, až se přestane lepit na vařečku, a při pečení neotevírejte troubu
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
7 levných bramborových jídel, která máme nejraději. Uvařme to nejlepší z naší kuchyně podle spolehlivých receptů