Bufetový pochoutkový salát podle Ostravského gastrošefa: Recept z roku 1976 skvěle funguje dodnes
2. 5. 2024 Vaření
Pochoutkový salát patří k největším hitům ve všech bufetech, jídelnách a prodejnách s lahůdkami. Jeho popularita narostla zejména ve 20. století, kdy se běžně objevoval i na svátečních stolech. Dnes už ho sice při slavnostních příležitostech nevídáme, což ovšem neznamená, že by ztratil něco na své oblibě. Zkuste si tuto pochoutku vytvořit doma podle receptu známého influencera.
Vítězí recept z roku 1976
Receptů na pochoutkový salát existuje nepřeberné množství. Liší se především v tom, jaké suroviny lze k výrobě tohoto levného pokrmu použít. Mnoho lidí sází na osvědčenou klasiku a připravuje „pochoutkáč“ podle Československé státní normy z roku 1976, ale další přidávají i některé ingredience navíc.
Často se tak setkáváme v salátu s mrkví, paprikou, celerem či kukuřicí, které do původní receptury vůbec nepatří. To ovšem neznamená, že by tím jídlo nějak ztrácelo na chuti, každý má přeci rád něco jiného.
Mohlo by vás zajímat
Variace na „pochoutkáč“
Někdy se proto přidávají také další ingredience jako jablka pro sladší chuť nebo různé typy uzenin, což salátu údajně dodává na výraznosti. Existuje tak opravdu mnoho obměn pochoutkového salátu, které se liší regionálně nebo podle individuálních preferencí.
Někdo přidává nastrouhaný tvrdý sýr, aby salát získal bohatší texturu, další zase místo majonézy volí pro odlehčení zakysanou smetanu nebo jogurt. V některých receptech se setkáme i s použitím bylinek.
Kromě Čechů si rádi v různých variacích pochutnávají na klasickém salátu i Slováci, Poláci či Maďaři. Pochoutkový salát také provází jedna zcela typická otázka: V čem se liší od pařížského? Vězte, že je to pouze v použití salámu. Zatímco v pochoutkovém je šunkový, v pařížském nepřekvapivě pařížský.
Ostravská verze
Populární influencer Ostravsky Gastrošef na svém instagramovém účtu prezentoval recept, který se velmi podobá legendě z roku 1976. Podle videa je však úplně jasné, že na svém kouzle neztratil za dlouhých 48 let ani trochu. „Důležité je použít kvalitní majonézu, tak dodá skvělou chuť,“ vzkazuje Gastrošef pro Toprecepty.cz.
Pochoutkový salát
Na přípravu oblíbené pochutiny budete potřebovat: 250 g šunkového salámu, půlku malé cibule, 2 nakládané okurky, 4 lžíce nakládaného hrášku, 1 lžíci cukru, 1 lžíci plnotučné hořčice, 1 lžíci worcesterské omáčky, 7 lžic majonézy, sůl a pepř.
Jak na to?
- Šunkový salám nakrájejte na proužky, cibuli a okurky na drobné kousky. Vše dejte do mísy.
- Přidejte hořčici, hrášek, worcesterskou omáčku, cukr, osolte a opepřete. Nakonec dejte majonézu.
- Vše pečlivě zamíchejte a máte hotovo. Podávejte s čerstvým rohlíkem.
- Do originální verze patří ještě trochu octa, ale to už necháme na vás, zda jej přidáte nebo ne.
Náš tip: Vyzkoušejte si podle našeho video receptu připravit také retro vlašský salát:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Chutě známých politiků: Miloš Zeman má nejraději brambory na loupačku
V seriálu "Chutě známých politiků“ jsme si dosud… Číst více
Chutě známých politiků: Macron miluje cordon bleu, jídelníček mu ale hlídá manželka
V seriálu "Chutě známých politiků" se podíváme do… Číst více
Psí polévka – tradiční pokrm Kimů a Stalinovy šestihodinové večeře. Jak jedli světoví diktátoři?
Kobří guláš, psí polévka i salát z česneku – tak… Číst více
Chutě známých politiků: Boris Johnson sní prostě vše. Jaký je jeho recept na hubnutí?
To, jak vypadá Boris Johnson, bývalý starosta… Číst více
Chutě známých politiků: Barack Obama vaří vlastní pivo a miluje chilli
Asi každý uzná, že Barack Obama byl jeden z… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nařezat špekáčky, aby se dokonale propekly a nespálily? K nejlepším metodám patří ježek nebo chobotnice
Retro okénko: Pojízdné prodejny dřív vozily na venkov textil, pak maso nebo konzervy. Rohlíky v nich ale bývaly na objednávku
Worcestrová omáčka vznikla omylem jako zapomenutá surovina ve sklepě. Dnes skvěle dochutí maso a pomůže i při kocovině
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 15 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 18 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 20 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Zelené kulaté zobání ze zahrádky: Hrášky nesmí chybět v žádné zahradě, ale dají se dobře pěstovat i na balkoně
Jan Punčochář radí, jak na domácí majonézu: Stačí dodržet tento postup a povede se to každému, říká šéfkuchař
Vyrobili jsme domácí hořčici jen ze čtyř ingrediencí. Vyjde na 9 Kč, v chladu vydrží i několik měsíců a chuťově je perfektní