Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)

Hodnocení receptu je 4,9 (60×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Pochoutkový salát, oblíbená retro pochoutka, kterou si můžete díky tomuto receptu připravit dle dřívějších norem. A že je to opravdu pochoutka! Skvěle se hodí na chlebíčky, nebo jako rychlá svačina s čerstvým pečivem.

Suroviny pro 1

Na přípravu 1 kg salátu. Suroviny jsou bez nálevu.

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 201 kJ /
3 155 kcal
Bílkoviny47,28 g
Tuky306,90 g
Vláknina9,71 g
Cholesterol 670 mg
Sodík 9,30 g
Sůl22,90 g
Sacharidy47,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Salám a okurky nakrájíme stejnoměrně na tenké nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Krok 2: Do mísy dáme okurky, hrášek a cibuli. Přidáme worcestrovou omáčku, hořčici, ocet, cukr, pepř, majonézu a promícháme. Krok 3: Přidáme šunkový salám a nakonec postupně osolíme. Každý salám i majonéza mohou být už od výrobce jinak slané, tak opravdu postupně, ať to se solí nepřeženeme. Krok 4: Necháme uležet v lednici.

TIP: Návod na přípravu obložených chlebíčků

Zveřejněno 21. 10. 2019

Poznámka autorky 1974andrea

Jsou to skoro totožné saláty jen s malým rozdílem v použitém salámu. U pochoutkového se používá kvalitní šunkový salám a u pařížského, jak už název napovídá, salám pařížský. V současné době je tento salám opět na trhu, vyrábí například http://www.schneider-group.cz/mekke-salamy. Jinak jsou saláty až na pár gramů u některých použitých surovin stejné.

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.com/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EjA0

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EjA0

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (50)

Už jiný nedělám.

Jsem ráda, že jsem objevila tento recept. Saláty na způsob pochoutkového doma dělávám, ale tuto originální recepturu jsem neznala. Děkuji a co nejdřív vyzkouším.

Dobrota. <3

Hanysska: To mě těší, díky :-K

Tento recept můj syn zbožňuje :-K

Terusak: Díky :-K

Vynikající <3<3

jbezda: Super, díky za zprávu :-K

Výborný. Použila jsem do ruského vejce :-D

1974andrea: Okurky jsem měla z obchodu, já dělám hodně pikatní v každém poháru je 1 feferonka a spousta kopru a křenu, takže jsem nevěděla, jestli to nebude moc pikantní a kyselé.
Do mého nálevu jde jen půlka malého hrnečku cukru. Takže taky pikatní a nesladké. Na salát jsem kupovala okurky a ty byly jako cumel, samý cukr! Příště tam bacím, klidně i moje pikantní !
Měla jsem majonézu Šmak , taky přeslazenou, běžně používám jinou méně sladkou majonézu DOMA. Helmanska mi nechutná, v pozadí cítím rybí olej, takže tu vůbec nekupuji. Takže už po zamíchání, to bylo sladké. Musela jsem přidat 1 KL octu nad rozpis. Cukr 5 gramů asi 1 KL . Ale teď jsem chutnala a je to dobré, už se to proleželo. <3

Veronika.Hrozna: Já mám okurky domácí, dělám je spíš kyselejší než sladší. A jakou používáš značku majonézy?

1974andrea: Dnes jsem udělala a mohu jen doporučit. <3 Jedna věc, na kterou chci upozornit je, že cukr dávat také na konec.
Majonézy a okurky z obchodů, jsou daleko sladší, jak bývaly a do všeho dávají takové množství cukru, že salát bude přeslazený. Takže s cukrem na něj, až hodinu po uložení v lednici, ale nejdříve ochutnejte, možná už žádný cukr nebude zapotřebí ! :-! Možná nanejvýš 1/4 KL. ! Ale to je chyba dnešních surovin a ne receptu.

Coleta: Kdysi jsme dělávali tuto majonézu doma v mixéru (klasickém, nikoliv tyčovém). Do nádoby se dalo celé vajíčko, hořčice, pepř, ocet a cukr a sůl, tyto suroviny se rozmixovaly a potom se do nich tenkým praménkem přiléval olej, až se dosáhlo požadované hustoty. Tenkrát to fungoval, mělo by i dneska. :-D

Coleta: Kdysi jsme dělávali tuto majonézu doma v mixéru (klasickém, nikoliv tyčovém). Do nádoby se dalo celé vajíčko, hořčice, pepř, ocet a cukr a sůl, tyto suroviny se rozmixovaly a potom se do nich tenkým praménkem přiléval olej, až se dosáhlo požadované hustoty. Tenkrát to fungovalo ...... :-D

Coleta: Jeden žloutek je dost málo, to bych dávala olej snad po kapkách. :-K

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
pochoutkový salát dle čsn, retro pochoutkový salát, pochoutkový rok, retro pochoutkový salát recept, parizsky salát dle čsn, co patri do pochoutkoveho salátu, parizsky salat recept, pochoutkovy salát retro, pochoutkovy salat recept retro, pochoutkový salát csn, pochoutkový rok recepty, pochoutkový salát recept, parisky salát retro recepty, www pochoutkový rok, pařížský salát, pochoutkový salát, retro salaty, pochoutkový rok 2020, recept na retro pochoutkovy salát, pochputkový salát dle dle čsn

Suroviny:
salám šunkový, okurky sterilované, hrášek sterilovaný, cibule, majonéza, hořčice plnotučná, cukr krupice, ocet, omáčka worcesterová, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu