Rychlá kakaová buchta s polevou z bílé čokolády: Moučník je šťavnatý díky majonéze, poleva díky kysané smetaně
7. 5. 2024 Vaření
Rádi byste si dali nějakou vynikající buchtu? Rychlá kakaová buchta s polevou z bílé čokolády je lahodná a hotová během chvilky. Jen potřebuje chvíli na ztuhnutí polevy.
Jak na vláčnou kakaovou buchtu
Kakaová buchta je jedním z klasických moučníků, které zdobí naše stoly jen tak k odpolední kávě, ale také třeba jako pohoštění pro návštěvu. Aby byla obvyklá buchta hezky šťavnatá a zajímavější, přidáváme do ní různé přísady.
Může se jednat o povidla, marmeládu, někdy těsto na buchtu doplníme o jablka, mrkev nebo cuketu. Pak je vždy krásně šťavnatá. Variantou, jak získat vláčnou buchtu, je také přidání majonézy. S těstem se poté i lépe pracuje. Podobně to děláme i s koláčky.
Mohlo by vás zajímat
Jak na polevu z bílé čokolády
Už jste možná slyšeli, že bílá čokoláda není čokoládou. Faktem je, že bílá čokoláda obsahuje kakaové máslo. A to pochází z kakaa. Může mít ale různou podobu. Do té obvyklé bílé čokolády se přidává vanilka či vanilin. V kvalitní bílé čokoládě ale ani jedno nenajdete kromě těch případů, kde je uvedeno v názvu "bílá čokoláda s vanilkou".
Polevu z bílé čokolády v základu přichystáme tak, že do vařící smetany ke šlehání přidáme stejné množství rozlámané bílé čokolády a můžeme doplnit i trošičku soli. Mícháme, dokud se vše hezky nepropojí do hladké polevy. Dáme stranou, aby vychladla a zhoustla.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…
Jak upéct rychlou kakaovou buchtu s polevou z bílé čokolády
Na kakaovou buchtu si připravte: 250 g hladké mouky, 2 vejce, 100 g majonézy, 1/2 prášku do pečiva, 40 g kakaa, 150-180 ml mléka, 200 g moučkového cukru, lžíci rumu, špetku skořice a pikantní marmeládu na pomazání. Na polevu: 100 g bílé čokolády, 200 g husté zakysané smetany a tenký plátek másla.
Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy dejte majonézu, cukr a vejce a vše prošlehejte metličkou. Přidejte mléko, prosátou mouku a zbytek surovin. Vše spojte do hladkého těsta.
Pekáček cca 25 x 35 cm vyložte pečicím papírem a těsto na něj nalijte. Pekáček dejte do vyhřáté trouby a pečte 30-40 minut. Jestli je upečeno vyzkoušejte špejlí. Pokud vyjmutá z těsta zůstane suchá, může moučník z trouby ven.
Na ještě teplou buchtu namažte tenčí vrstvu marmelády a nechte zcela zchladnout. Na krém nechte ve vodní lázni rozpustit čokoládu s máslem. Do rozpuštěné čokolády vmíchejte smetanu. Na buchtu namažte krém z čokolády a smetany. Nechte ztuhnout.
Náš tip: Podle video receptu si můžete připravit i tuto oblíbenou kakaovou buchtu a ozdobit ji podle chuti:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Princ William a vévodkyně Kate jsou svoji 10 let! Co se jedlo na jejich svatbě?
Už celých deset let jsou princ William a… Číst více
Pečené kuře, karamelový pudink i sushi. Na čem si ráda pochutnává vévodkyně Kate?
Zajímá vás, jak si krásná vévodkyně Kate dokáže… Číst více
Tajemství štíhlé postavy vévodkyně Kate: Známe její jídelníček
Možná vás už párkrát napadlo, co stojí za krásnou… Číst více
Jak vaří v nemocnici, kde je hospitalizována princezna Kate? Menu jako z michelinské restaurace sestavuje špičkový šéfkuchař
Nejen obyvatele britského království zasáhla… Číst více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Retro cukrárna: Z jaké dobroty se vyvinula kremrole a kde vzal indiánek svůj název?
Moderní cukrárny, to je samý cheesecake nebo… Číst více
Kokosové laskonky: Cukroví, které "křupne", a zároveň se rozplývá na jazyku. Pochutnají si i celiaci, laskonky jsou totiž bezlepkové
Kdo by neznal lahodné laskonky, které lákají za vitrínou téměř v každé cukrárně. Nyní si je snadno můžete připravit doma, a dopřát si je kdykoliv,… Číst více
Domácí griliáš využijeme do jogurtu, kaší, pohárů či krémů. Poradíme, jak ho připravit
Jak připravit domácí griliáš Připravit griliáš není nic složitého. Stačí cukr a mandle nebo ořechy, případně kousek másla. Cukr použijeme krystal… Číst více
Retro zákusek Mánička: Upečte si nadýchaný dezert se šlehačkou podle originálního receptu!
Věnečky, indiánky či laskonky zná každý, už jste… Číst více
Znáte hříšnou dobrotu zvanou griliáš? Vyzkoušejte jednoduchý návod na dokonalé spojení ořechů a karamelu
Griliáš jsou ořechy v karamelu, které konzumujeme jako mls, nebo je podrtíme a sypeme jimi dezerty a poháry, přidáváme je do sušenek a oplatků, nebo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Strouhaná buchta z kakaového těsta s lahodnou tvarohovou náplní je vláčná a nadýchaná, lehce ji zvládne i začátečník
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Panenka, lišková omáčka a domácí krokety s cibulkou a slaninou
Přidáno před 16 hodinami
Máslové dortíky s Pikao krémem
Přidáno před 23 hodinami
Makový koláč s jablky II
Přidáno 15. 6. 2024 21:35
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno 15. 6. 2024 20:12
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno 15. 6. 2024 17:33
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno 15. 6. 2024 08:37
Přečtěte si Zobrazit více
Houbová omáčka s mletým řízkem je hotová během chvíle: Netradiční spojení překvapí úžasnou vůní i perfektní chutí
Byliny v kuchyni: Léčivá skořice urychluje hubnutí a ničí bakterie
Vyhlášená bůčková pomazánka podle Kláry: Voní paprikou, česnekem a cibulí a z food festivalů mizí jako první